Līvi (ansambel): erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
32. rida: 32. rida:


===Kogumikud===
===Kogumikud===
* ''[[Karogi]]'' (1994)
* ''[[Karogi (album)|Karogi]]'' (1994)
* ''[[20 gadu jubilejas izdevums]]'' (box set) (1996)
* ''[[20 gadu jubilejas izdevums]]'' (box set) (1996)
* ''[[Bailes par ziņģēm]]'' (1997)
* ''[[Bailes par ziņģēm]]'' (1997)

Redaktsioon: 5. august 2019, kell 23:46

Līvi on aastatel 19762010 ja alates 2018. aastast tegutsev Läti hard rock'i ja heavy metal'i ansambel.

Līvi asutati aastal 1976 Liepājas ning see saavutas suurima populaarsuse 1980. aastatel. 1985. aastal hukkus autoõnnetuses üks bändi asutajatest, Ēriks Ķiģelis, kuid ansambel jätkas tegevust Ainars Virga juhtimisel. 1980. aastate lõpus sai Līvi tuntuks mitme isamaalise laulu esitajana, sel ajal oli lauljaks Aivars Brīze. Bänd läks laiali pärast seda, kui 2010. aastal suri selle üks liidreid, asutajaliikmest bassimängija ja laulja Jānis Grodums. 2018. aastal pani Virga ansambli uuesti kokku.

Ajalugu

Ansambli juured ulatuvad aastasse 1972, mil kitarrist Juris Pavītols asutas vokaalinstrumentaalansambli millega ta osales festivalil Liepājas dzintars (Liepājas merevaik) ning andis kontserte ka mujal Lätis. 1976. aastal kohtus Pavītols Liepājas metallitööliste kultuuripalees aga teise kitarristi Ēriks Ķiģelisega ning seejärel asutati ansambel nimega Līvi.[1] Lisaks kahele eelmainitule olid selle esimeses koosseisus basskitarrist Jānis Grodums, laulja Ingrīda Pavītola ja löökipillimängija Andris Krūziņš. Lisaks Pavītolale laulsid ka teised Līvi liikmed, välja arvatud trummar Krūziņš. 1978. aastal lahkus Ķiģelis bändist, kuna tal olid tekkinud Pavītolsiga tõsised loomingulised erimeelsused. 1980. aastal ta siiski naasis ning Līviga liitusid ka trummar Vilnis Krieviņš ja laulja Rodrigo Fomins (artistinimega Igo). Hiljemalt pärast ülesastumist muusikasaates "Mikrofons" aastal 1982 sai Līvist üks Läti populaarseimaid rokkansambleid. Samas lahkus tol aastal ansamblist selle üks asutajaid Juris Pavītols, kes oli tolleks ajaks sattunud omakorda konflikti Ķiģelisega.

Järgnevatel aastatel sai Līvi veelgi populaarsemaks, 1985. aastal anti välja esimene salvestis, EP "Aprīļa pilieni" ning salvestati ka esimene täispikk album "Iedomu pilsēta". Kuid sama aasta sügisel hukkus autoõnnetuses Ēriks Ķiģelis ning grupist lahkus ka laulja Igo. Seejärel sai bändi uueks soolokitarristiks Ainars Virga, lauljaks võeti aga Aivars Brīze. Seejärel hakkas bänd üha enam eeskuju võtma Lääne heavy metal-muusikast. Juba samal aastal esitati saates Mikrofons aga laulu "Dzimta valoda" ("Emakeel"), mis võitis esikoha. Laul saavutas veelgi suurema populaarsuse seoses peatselt alanud Läti iseseisvusliikumisega.

1987. aastal liitus Līviga trummar Dainis Virga, kitarrist Ainars Virga noorem vend. Järgmisel aastal anti välja grupi teine, omanimeline album ning võideti publiku lemmiku auhind festivalil Liepājas dzintars 88 (Liepāja merevaik 1988). 1989. aastal liitus bändiga kitarrist Tomass Kleins, kuid mõneks ajaks jäi Līvi tegemistest kõrvale Ainars Virga, kes koos laulja Igo ja teiste muusikutega tegutsesid Ameerika Ühendriikides projektiga Riga.

1991. aastal tähistas Līvi suurejoonelise kontserdiga oma 15. tegevusaastat, sellel astusid üles pea kõik bändi endised ja toonased liikmed. 1994. aastal korraldas ansambel kontserditurnee Lätis ning andis välja kaks kontsertalbumit: "Līvi dzīvi" ja "Spoku koks". 1997. aastal lahkus aga ansamblist selle põhilaulja Aivars Brīze, seejärel võttis solisti kohused täielikult üle juba varemgi mitmes laulus lauljana üles astunud Jānis Grodums.

2003. aastal hukkus autoõnnetuses Līvi pikaajaline trummar Dainis Virga, kuid ansambel jätkas siiski tegevust. 2004. aastal salvestati nii uus album "Pāri visam" kui ka kontsert-DVD koos Liepāja Sümfooniaorkestriga. 2006. aastal tähistati Līvi 30. juubelit kontserdiga "Līvi Fest" ning Liepāja Sümfooniaorkestriga salvestati teine kontsert-DVD, sel korral Läti Rahvusooperis.

2010. aastal suri Līvi asutajaliige Grodums ning Virga teatas seejärel, et ansambel läheb laiali. Seejärel on selle endised liikmed koos teiste muusikutega mitmel korral kokku tulnud ning kontserte andnud. 2014. aastal püstitati Līvile Liepājasse mälestusmärk Spoku koks (Kummituspuu), mis sai nime ansambli loo järgi.[2] 2016. aastal tähistati linnas ka ansambli 40. asutamise aastapäeva.[3]

2018. aastal tuli Līvi uuesti kokku ning järgmisel aastal anti välja ka uus album "Pluss mīnuss".

Diskograafia

Stuudioalbumid

Kogumikud

Kontsertalbumid

Kontsert-DVD-d

Viited

  1. Liepājā atklās leģendārajai rokgrupai Līvi veltītu izstādi Diena, 12. august 2016 (läti keeles).
  2. FOTO: Līvu leģenda iemūžināta Spoku kokā Liepājā, Diena, 1. september 2014 (läti keeles).
  3. Liepājā atzīmēs grupas Līvi 40 gadu jubileju, Diena, 10. august 2016 (läti keeles).