Kasutaja arutelu:Athanasius Soter

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tere tulemast Vikipeediasse, Athanasius Soter! Taivo 17. jaanuar 2006, kell 14.35 (UTC)

Sõna "peale" tähendab ruumilises mõttes 'kohale, otsa', aga ajalises mõttes hiljem öeldakse "pärast". Palun paranda absolutismis. Taivo 25. jaanuar 2006, kell 14.23 (UTC)

Saab tehtud, eks see absolutism tuleb veel korralikult üle vaadata jah.. Athanasius Soter 25. jaanuar 2006, kell 16.35 (UTC)


Seadsin Sind üles administraatorikandidaadiks. Palun teata leheküljel Vikipeedia:Administraatorikandidaadid, kas oled nõus kandideerima. Andres 20. veebruar 2006, kell 07.39 (UTC)

Oled nüüd administraator. Andres 3. märts 2006, kell 19.33 (UTC)

Suur tänu usalduse eest, eks ma püüan seda siis tasahilju ka ära teenida ja mitte kuritarvitada! Athanasius Soter 3. märts 2006, kell 19.39 (UTC)


Vaatan, et uutes artiklites (nt Maksim Unt (1900–1941) ei kasuta sa aastaarvude vahel tühikuid, vikis peaks enamalt jaolt valitsema tühik vahel nt: 19001941 --Dj Capricorn 17. oktoober 2006, kell 11:39 (UTC)

Tühikuid ei panda siis, kui on esitatud ainult aastaarvud (tõsi küll, on lubatud panna ja vahel harva pannaksegi, aga Vikipeedias me pole seda teinud). Kui on lisatud kuupäevad, siis pannakse tühikud. Andres 17. oktoober 2006, kell 11:52 (UTC)
Ma tahtsin seda rõhutada ainult persooni elamisaastate puhul, mitte üldiselt; üldiselt on kindlasti ilma tühikuta --Dj Capricorn 17. oktoober 2006, kell 14:09 (UTC)
Minu jutt käis ka eluaastate kohta. Andres 17. oktoober 2006, kell 14:21 (UTC)

Kalendrireformist[muuda lähteteksti]

Ma kahjuks ei tea, mis sind täpselt huvitab, kuid neti materjalidest ehk aitavad [1], [2], [3], [4]. Selles osas tasub vaadata Tähetorni kalendreid (TÜ rmk saalis). Eestikeelset kirjandust hoobilt pakkuda ei oska. Kalev.

Lisan veel niipalju et reformi näol oli tegu pikema protsessiga, mis hakkas tuure võtma 15. sajandi lõpus ja oli Trentos päevakorral (nt. Sixtus IV määras Regiomontanuse teostama kalendrireformi [5]). Gregorius XIII viis lihtsalt asja lõpule.Kalev.

Intervikide järjekord[muuda lähteteksti]

Intervikilingid järjestatakse ka inglise vikis keelenimede, mitte tähiste järgi. Eesti on tavaliselt saksa ja uuskreeka vahel. Andres 28. detsember 2007, kell 10:33 (UTC)

Isiklik küsimus[muuda lähteteksti]

Tervitus! Mul on Sulle üks kummaline küsimus, mida ma siin avalikult küsima ei taha hakata. See puudutab TÜ ajalooteaduskonda, kus ma kavatsen algaval semestril 1-2 loengut kuulata. Et mul seal tänase seisuga enam ühtegi tuttavat ei tööta ega õpi, siis olid Sina esimene, kelle poole pöördumine pähe tuli. Kui Sa tahad mind veits aidata, siis saada mulle minu kasutajalehelt e-kiri. Saaks privaatselt edasi suhelda. Kui ei, pole ka hullu - ära tunne kohustust. -- Toomas 24. jaanuar 2008, kell 11:51 (UTC)


Palun vaata lehte Arutelu:Austria-Ungari keiser. Andres 29. juuni 2008, kell 21:44 (UTC)

Tervitus! Kas peaks äkki muutma artiklite "Saare-Lääne vaenus", "Dacke-vaenus", "Koadjuutorivaenus" jne. millekski sobivamaks, sest Vaenused (de:Fehde) keelati lõplikult Saksa-Rooma riigis 1495 aastal nn. igavese maarahuga (de:Ewiger Landfriede). (PS. Soome wikisse tekkinud selline artikkel fi:Baltian valtatyhjiö :) --Jaanusele 29. jaanuar 2009, kell 01:05 (UTC)

Eks vaenuse mõiste ole kindlasti problemaatiline, aga nõnda neid konflikte minu arusaamist mööda Eesti ajalookirjutuses nimetatakse. Muidugi võiks nimetada need ümber ka sõdadeks, kodusõdadeks ja ülestõusudeks, aga kui ma ei eksi, siis enamasti on nendelt ka ümbersuunamised tehtud. Selle vaenuse keelamise kohta juhtusin aga just ühest Saksamaa ajalooraamatust veidi aega tagasi lugema, et tegelikkuses ei suudetud vaenusi ikkagi veel pikka aega kontrolli alla saada, omavahelised tülitsemised jätkusid pikka aega veel nii Reichi põhiterritooriumil (sellest on tegelikult ka selles saksa wiki Fehde-artiklis juttu), veelgi vähem oli aga keisrivõimul aga kindlasti konrolli Liivimaa üle. Ja keisripoolne vaenuste keelamine Taanit ja Rootsit kindlasti ei puudutanud, sest nad teatavasti Reichi ei kuulunud. Nii ma ei leia küll põhjust, et neid artikleid hakata ümber nimetama. Athanasius Soter 29. jaanuar 2009, kell 17:55 (UTC)

Palun vaata Ajalugu:Uluru. Andres 14. märts 2009, kell 06:50 (UTC)


Kuidagi "õnnestus" mul osa teksti Vene-Liivi sõjast tahtmatult ära kaotada. Hea et tähele panid, tnx:-)--Vihelik 27. mai 2009, kell 19:35 (UTC)


Kui aega on kas täiendaksid artiklit [Ditleb von Alnpeke], ei ole ise päris kursis asjaga.--Jaanusele 22. juuli 2009, kell 14:31 (UTC)

Caspar von Oldenbockum[muuda lähteteksti]

Artiklit Paide piiramine (1558) kirjutades sattusin probleemi otsa, mida ei oska lahendada. On teada, et Järva foogt Bernd van Smerten jättis linnuse maha ja Oldenbockum kaitses ise linnust venelaste piiramise ajal. Renneri kroonika aga ütleb, et 8. augustil tulid venelased Paidesse, arvult 8000, ja nõudsid linnuse alistumist mitu korda, nii kirjalikult kui suuliselt, vene ja saksa keeles. Selle eest nõustusid nad andma foogtile eluajaks tema Albu mõisa. Foogt vastas neile, et ta ei kavatse linnust mingil juhul loovutada.... Oldenbockumit mainib Renneri kroonika alles 1560. aastaga seoses. Oskad ehk aidata mul asjast õigesti aru saada. Renneri kroonika järgi tundub, et Järva foogt oli 1558. aasta piiramise ajal Paide linnuses.--WooteleF 8. märts 2010, kell 20:37 (UTC)

Liivi ordu maameistrite loend[muuda lähteteksti]

Kas Liivi ordu maameistrite loendis peaks Burchard von Hornhauseni järel 1261. aastal 8. maameistriks [6] või kohusetäitjaks [7] olema Sigulda komtuur lv:Georgs fon Eihštets ( Georg von Eichstätt / Eichstat / Eichstedt / Eickstedt / Eichstadt / Eichstädt) ? --Jaanusele 9. märts 2010, kell 17:18 (UTC)

Saada mulle e-kiri, et ma oskaksin su aadressi MTÜ postiloendisse lisada. Ivo 11. märts 2010, kell 21:57 (UTC)


Aitäh, et teed Eesti ajaloo ülevaated korda! Andres 8. jaanuar 2011, kell 22:00 (EET)[vasta]

Eks püüan, palju jõuan. Kardan, et varsti tuleb taas pikem periood, kui Vikis väga palju toimetada ei jõua. Athanasius Soter 9. jaanuar 2011, kell 00:35 (EET)[vasta]

Re: "võnnulased" vaevalt sõdisid[muuda lähteteksti]

Pole ise küll kursis, kuid Läti vikipeedia järgi on need nö "võnnulased" õigemini "võndlased" (lv:Vendi) etniline rühm, kes 1206. aastal ristituna siiski olid orduvendade kõrval Võnnu piiramise (1210) üks osapool. Vt. ka Ain Mäesalu kommentaar --Jaanusele 10. jaanuar 2011, kell 22:32 (EET)[vasta]

Tõepoolest, võndlased võisid üks osapool olla, teoreetiliselt, aga nad ei sõdinud mitte üksinda eestlaste vastu, nagu artiklist varem mulje jäi. Ja kui võndlased seal ka olid, siis tõenäoliselt väike vähemus. Väga segane asi on nendega, aga tõepoolest, väjendusin selgituses vast liialt kategooriliselt. Athanasius Soter 10. jaanuar 2011, kell 23:34 (EET)[vasta]

Ma sooviks täpsustada Karl V staatust keisrina. 1520 valiti ta Saksa kuningaks ja ka krooniti 23 oktoobril kuningaks, keisriks aga 1530. Samas vahepealsel ajal nimetas ta Saksa wiki andmetel end ise "keiser-elektiks" ehk siis valitud keisriks. Kas aga paavst tunnustas 1520 teda kui keiser-elekti või ainult kui Saksa kuningat? Mida sinu viidatud Schilling täpsemalt paavsti tunnustamise all silmas peab? Kalev Kask

Schilling ütleb sõna-sõnalt järgmist: Am 26. Oktober, nach einem Gottendienst, gab Kardinal Albrecht von Mainz die Einwilligung der päpstlichen Heiligkeit bekannt und proklamierte Karl als erwählten römischen Kaiser. Et tegemist on ükldkäsitlusega, siis ta kuhugi ei viita. Selge on, et paavst kiitis Karli valimise heaks, kas sellega kaasnes aga mingi "ametlik" valitud keisri tiitel, jääb veidi kahtlaseks. Samas võiks oletada, et sellega Karl siiski sai õiguse end valitud keisriks nimetada. Athanasius Soter 11. veebruar 2011, kell 13:19 (EET)[vasta]

Ehk siis "proklamierte als erwählten Kaiser". Nagu aru saan, ehkki keisrikrooni polnud, oli tegemist ikkagi keisriga, ehk filosoofiline värk, mille üle võiks jäädagi arutlema. Kas saaksid Karl V artikli juures selle veidi paremini lahti sõnastada? Kalev Kask

Tõlketalgute lõpetamine[muuda lähteteksti]

Tere!

Tõlketalgud on nüüd läbi. Kutsume Teid 17. juunil kell 16 Euroopa Liidu majja, kus pakutakse talgute lõpetamise puhul jooke ja suupisteid. Seal selgub ka, milliste talguliste panus seekord kõige väärtuslikumaks osutus ja antakse kätte kingitused: 1000-eurone reisitšekk, Rahva Raamatu kinkekaardid ning Tallinna Ülikooli kirjastuse raamatud.

Euroopa Liidu maja asub Tallinnas aadressil Rävala pst 4 (sissepääs Laikmaa tänavalt, Kaubamaja vastast). Üritusel osalemiseks ja kingituse vastuvõtmiseks saatke palun meile oma pärisnimi, mida ei avalikustata. Palun vastake kindlasti, kas saate üritusel osaleda.

Lugupidamisega

Rita Niineste

Euroopa Komisjoni esindus Eestis

e-post: rita.niineste@ec.europa.eu

Terv. Tegin end Wiki kasutajaks, et kontakteeruda. Algajana ma muid võimalusi kahjuks ei leidnud ;-) Huvid on meil ajaloo osas sarnased ja seetõttu sooviks vahetada teavet, mis puudutab Läänemere idakalda ajalugu. Konkreetseks ajendiks on Kuramaa ja Kuralased ning nende tähenduse erinevad tõlgendused (Balti või Ugri algupära). Kuna nimetet kuralaste artikli arutelust sain aru, et oled pigem "ugriskeptik", valisin enda ohvriks just Athanasius Soteri... Võimalusel ja viitsimisel palun kontakteeruda e-posti kaudu. Wikipedia juhendile vastavat kohta ma lehekülje vasakus servas ise ei leidnud. Parimat. Mart Torm ;-)

Vana-Liivimaa administatiivne jaotus[muuda lähteteksti]

Tervist!

Avastasin hiljuti sinu suurepärase kaardi Liivi ordu haldusjaotusest ning mul tekkis küsimus, kas kuskil on saadaval ka sarnased kaardid piiskopkondade ja Eestimaa hertsogkonna täpsema alajaotuse kohta? Võib-olla ka varasema ordu haldusjaotuse kohta? Mind huvitab peamiselt 13. sajand ja oleksin väga tänulik, kui keegi mulle suuna kätte oskaks näidata. "Põhjala ristisõjad" ja muud taolised raamatud ei räägi haldusjaotuse koha pealt suht mitte midagi.

Mina jälle ei tea 13. sajandist eriti midagi, 16. sajand on see põhifookus. Ega vist detailidesse üldiselt 13. sajandi haldusjaotuse puhul ei laskuta, antakse vaid iga maaisanda valdused üldpiirides ning linnad ja suuremad linnused. Kihelkondade piirid oleks vast umbmääraselt tuletatavad: võtta need, mille kohta on teada, et nad 13. sajandil eksisteerisid ja liita neile juurde nendest hiljem teadaolevalt eraldunud khk-de alad.
Hiljuti ilmunud Bernhart Jähnigi raamatu "Verfassung und Verwaltung des Deutschen Ordens und seiner Herrschaft in Livland" lõpus on kaardilisad, ent minu arust 13. sajandi kohta seal midagi eriti detailset ei ole, siiski tasub ehk pilk peale heita.
Kuigi kaarte eriti ei ole, on natuke infot siiski. Soovitan vaadata sellist asja nagu: Leonid Arbusow senior. Livlands Geistlichkeit von 12. bis ins 16. Jahrhundert. Selle põhiosa on 1913 ilmunud ajakirjas "Jahrbuch für Genealogie, Heraldik und Sphragistik", peaks olema nii Tallinnas kui Tartus kättesaadav. Selle lõpus on lisana ülevaated kõigist Liivimaa piiskopkondadest, seal olnud toomhärradest, ametnikest jne. Sealt saaks kätte siis ametkonnad, kahjuks aga mitte nende piirid. Ametimeeste ametiaegade järgi saab ka tuletada, millal üks või teine ametkond eksisteeris (teadaolevalt, eks suur osa infot on ka lihtsalt kaduma läinud). Nii et kahjuks väga aidata ei oska. Athanasius Soter (arutelu) 19. aprill 2012, kell 21:40 (EEST)[vasta]

Hi, I noticed that you have created article about Ronnie James Dio (long time ago). Thank you for them. Should I request to you, you would want to create at least a short article for John Cale (en) (together with Lou Reed founding member of The Velvet Underground)? Thank you in advance for any resolution. --Marek Koudelka (arutelu) 29. märts 2013, kell 16:20 (EET)[vasta]

Küsimus kalendri kohta[muuda lähteteksti]

"Eesti kronoloogia" (2007) raamatus on üks sündmus nt pandud kuupäeva alla 27. jaanuar 1918 ehk siis vana kalendri järgi. Kas ukj oleks see 9. veebruar 1918, mida ju pole kunagi olemas olnud? On ehk nõu anda?--Bioneer1 (arutelu) 24. august 2013, kell 11:30 (EEST)[vasta]

Uut kalendrit kasutanud maailmas oli 9. veebruar 1918 ju täiesti olemas. Eesti ajalookirjanduses seda kuupäeva enamasti tõesti ei kasutata, kuna 1. veebruaril tuli üleminek 14. veebruarile, aga Vikipeedia kronoloogia puhul arvan küll, et pole probleemi, kui panna see sündmus 9. veebruari alla. Athanasius Soter (arutelu) 24. august 2013, kell 12:34 (EEST)[vasta]

Heade artiklite kandidaadid[muuda lähteteksti]

Mida sa arvad sellest artiklist? Ivo (arutelu) 2. märts 2015, kell 21:38 (EET)[vasta]

Vasest põdrasüdamemärgi[muuda lähteteksti]

Anname Sulle soomekeelse Wikipedia vasest põdrasüdamemärgi osalemise eest 2016. aasta Soome-Eesti artiklivõistlusel. --Kulttuurinavigaattori (arutelu) 27. jaanuar 2017, kell 08:07 (EET)[vasta]

--Kulttuurinavigaattori (arutelu) 27. jaanuar 2017, kell 08:07 (EET)[vasta]

Foto Fail:Wacken 2009 Publikum.jpg kohta tuleks edastada aadressile permissions-etättwikimedia.org kiri, milles autor kinnitab, et seda tohib kasutada pildi juures toodud vaba litsentsi tingimustel.

Fotol Fail:Wackenikirikuinfo.JPG kujutatud tekst on tõenäoliselt autoriõigusega kaitstav. Et fotot saaks vabalt kasutada, peaks sellega nõus olema ka teksti autor. Pikne 18. märts 2019, kell 17:19 (EET)[vasta]

How we will see unregistered users[muuda lähteteksti]

Hi!

You get this message because you are an admin on a Wikimedia wiki.

When someone edits a Wikimedia wiki without being logged in today, we show their IP address. As you may already know, we will not be able to do this in the future. This is a decision by the Wikimedia Foundation Legal department, because norms and regulations for privacy online have changed.

Instead of the IP we will show a masked identity. You as an admin will still be able to access the IP. There will also be a new user right for those who need to see the full IPs of unregistered users to fight vandalism, harassment and spam without being admins. Patrollers will also see part of the IP even without this user right. We are also working on better tools to help.

If you have not seen it before, you can read more on Meta. If you want to make sure you don’t miss technical changes on the Wikimedia wikis, you can subscribe to the weekly technical newsletter.

We have two suggested ways this identity could work. We would appreciate your feedback on which way you think would work best for you and your wiki, now and in the future. You can let us know on the talk page. You can write in your language. The suggestions were posted in October and we will decide after 17 January.

Thank you. /Johan (WMF)

4. jaanuar 2022, kell 20:15 (EET)

Eestikeelne Vikipeedia 20[muuda lähteteksti]

Hea administraator!

Seoses eestikeelse Vikipeedia sünnipäevaga oled oodatud 24.08 kell 17.00 aadressil Struve4, Tartu. Nimelt sooviksime administraatoreid tehtud töö eest tänada seekord pisikese füüsilise meenega.

Palun anna aadressil kaebi@wikimedia.ee märku, kas saad tulla ja kui ei saa, siis anna vihje, kuidas saaksime tunnustuse Sinuni toimetada! K2suvi (arutelu) 8. august 2022, kell 10:05 (EEST)[vasta]