Kuumaõhupuhur: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P pisitoimetamine
PResümee puudub
1. rida: 1. rida:
[[Fail:Verfstripper.jpg|pisi|Elektriline kuumaõhupuhur]]
[[Fail:Verfstripper.jpg|pisi|Elektriline kuumaõhupuhur]]
'''Kuumaõhupuhur''' on käeshoitav seade, mida kasutatakse kuuma õhuvoolu tekitamiseks, tavaliselt temperatuurivahemikus 100 °C kuni 550 °C, mõned võimsamad mudelid ulatuvad kuni 760 °C. Tööriist meenutab oma kujult [[Föön (tehnika)|fööni]] või [[Trell|akutrelli]], mille otsast puhub kuuma õhku. On olemas nii kaasaskantavad kui ka statsionaarsed mudelid, mis on võimsamad.
'''Kuumaõhupuhur''' on käeshoitav seade, mida kasutatakse kuuma õhuvoolu tekitamiseks, tavaliselt temperatuurivahemikus 100 °C kuni 550 °C, mõned võimsamad mudelid ulatuvad kuni 760 °C. Tööriist meenutab oma kujult [[Föön (tehnika)|fööni]] või [[Trell|akutrelli]], mille otsast puhub kuuma õhku. On olemas nii kaasaskantavad kui ka statsionaarsed mudelid, mis on võimsamad.


== Ehitus ==
== Ehitus ==
Kuumaõhupuhuris tekitab soojust soojusallikas, milleks on tavaliselt elektriline soojuselement, kuid kasutatakse ka gaasileeki. Õhu paneb liikuma elektriline [[ventilaator]], kuid gaasileegi puhul võib piisada ka gaasirõhust. Tööriista otsas paikneb otsik, mida kasutatakse, olenevalt eesmärgist, õhu suunamiseks. Otsikute kuju erineb vastavalt otstarbele. Mehhanismi ümbritseb ka ümbris, mis hoiab kõiki tööriista komponente koos ja mis toimib ka turvalisuse eesmärgil, muutes tööriista turvaliseks. Tööriista käivitamiseks kasutatakse päästikut, mis asub kestast väljaspool ja mida vajutades hakkab puhur tööle. Käeskantavatel mudelitel on olemas ka käepide. Kuumaõhupuhuri ülesehitus on sarnane fööni ülesehitusega.
Kuumaõhupuhuris tekitab [[Soojus|soojust]] [[soojusallikas]], milleks on tavaliselt [[elektriline]] [[soojuselement]], kuid kasutatakse ka gaasileeki. Õhu paneb liikuma elektriline [[ventilaator]], kuid gaasileegi puhul võib piisada ka [[Gaas|gaasirõhust]]. Tööriista otsas paikneb [[otsik]], mida kasutatakse, olenevalt eesmärgist, õhu suunamiseks. Otsikute kuju erineb vastavalt otstarbele. Mehhanismi ümbritseb ka ümbris, mis hoiab kõiki [[Tööriist|tööriista]] komponente koos ja muudab tööriista turvaliseks. Tööriista käivitamiseks kasutatakse päästikut, mis asub kestast väljaspool ja mida vajutades hakkab puhur tööle. Käeskantavatel mudelitel on ka käepide. Kuumaõhupuhuri ehitus on sarnane [[Föön (tehnika)|fööniga]].


== Kasutus ==
== Kasutus ==
Kuumaõhupuhureid kasutatakse füüsikas, materjaliteaduses, keemias, inseneriteaduses, lisaks veel laboratoorsetes tingimustes ja töökodades.Erinevaid kuumaõhupuhureid kasutatakse erinevate eesmärkide saavutamiseks. Puhurid võivad erineda oma temperatuuri kui ka õhuvoolu laiuse ja tugevuse poolest. Eesmärkideks võivad olla värvi eemaldamine, pindade kuivatamine ja soojendamine, materjalide kahandamine ja painutamine. Puhureid saab kasutada ka külmunud objektide sulatamiseks.<ref>''https://www.diydata.com/tool/heat_gun/heat_gun.php'' (Vaadatud 25.02.2019)</ref><ref>''https://www.health.ny.gov/publications/2502/''(Vaadatud 25.02.2019)</ref> Neid kasutatakse laialdaselt ka elektroonikas erinevate osade lahti jootmiseks ja [[trükkplaat]]ide pinnale paigaldatud elektroonika ümber töötlemiseks. Samuti saab puhureid kasutada erinevate seadmete testimiseks ülekuumenemise vastu.
Kuumaõhupuhureid kasutatakse füüsikas, materjaliteaduses, keemias, inseneriteaduses, laboratoorsetes tingimustes ja töökodades. Erinevaid kuumaõhupuhureid kasutatakse erinevate eesmärkide saavutamiseks. Puhurid võivad erineda [[Temperatuur|temperatuuri]] kui ka õhuvoolu laiuse ja tugevuse poolest. Eesmärgiks võib olla värvi eemaldamine, pindade kuivatamine ja soojendamine, materjalide kahandamine ja painutamine. Puhureid saab kasutada ka külmunud objektide sulatamiseks.<ref>''https://www.diydata.com/tool/heat_gun/heat_gun.php'' (Vaadatud 25.02.2019)</ref><ref>''https://www.health.ny.gov/publications/2502/''(Vaadatud 25.02.2019)</ref> Neid kasutatakse laialdaselt ka elektroonikas erinevate osade lahti [[Jootmine|jootmiseks]] ja [[trükkplaat]]ide pinnale paigaldatud elektroonika ümber töötlemiseks. Samuti saab puhureid kasutada erinevate seadmete testimiseks ülekuumenemise vastu.


==Viited==
==Viited==

Redaktsioon: 25. juuni 2019, kell 11:00

Elektriline kuumaõhupuhur

Kuumaõhupuhur on käeshoitav seade, mida kasutatakse kuuma õhuvoolu tekitamiseks, tavaliselt temperatuurivahemikus 100 °C kuni 550 °C, mõned võimsamad mudelid ulatuvad kuni 760 °C. Tööriist meenutab oma kujult fööni või akutrelli, mille otsast puhub kuuma õhku. On olemas nii kaasaskantavad kui ka statsionaarsed mudelid, mis on võimsamad.

Ehitus

Kuumaõhupuhuris tekitab soojust soojusallikas, milleks on tavaliselt elektriline soojuselement, kuid kasutatakse ka gaasileeki. Õhu paneb liikuma elektriline ventilaator, kuid gaasileegi puhul võib piisada ka gaasirõhust. Tööriista otsas paikneb otsik, mida kasutatakse, olenevalt eesmärgist, õhu suunamiseks. Otsikute kuju erineb vastavalt otstarbele. Mehhanismi ümbritseb ka ümbris, mis hoiab kõiki tööriista komponente koos ja muudab tööriista turvaliseks. Tööriista käivitamiseks kasutatakse päästikut, mis asub kestast väljaspool ja mida vajutades hakkab puhur tööle. Käeskantavatel mudelitel on ka käepide. Kuumaõhupuhuri ehitus on sarnane fööniga.

Kasutus

Kuumaõhupuhureid kasutatakse füüsikas, materjaliteaduses, keemias, inseneriteaduses, laboratoorsetes tingimustes ja töökodades. Erinevaid kuumaõhupuhureid kasutatakse erinevate eesmärkide saavutamiseks. Puhurid võivad erineda temperatuuri kui ka õhuvoolu laiuse ja tugevuse poolest. Eesmärgiks võib olla värvi eemaldamine, pindade kuivatamine ja soojendamine, materjalide kahandamine ja painutamine. Puhureid saab kasutada ka külmunud objektide sulatamiseks.[1][2] Neid kasutatakse laialdaselt ka elektroonikas erinevate osade lahti jootmiseks ja trükkplaatide pinnale paigaldatud elektroonika ümber töötlemiseks. Samuti saab puhureid kasutada erinevate seadmete testimiseks ülekuumenemise vastu.

Viited