Tartu Eesti Põllumeeste Selts: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
küsitav väide kas-malliga
Leitud parem viide
3. rida: 3. rida:
Seltsi asutas [[1870]]. aastal [[Johann Voldemar Jannsen]], et edendada [[Eesti põllumajandus|põllumajandust]]<ref name="EEvana"/>.
Seltsi asutas [[1870]]. aastal [[Johann Voldemar Jannsen]], et edendada [[Eesti põllumajandus|põllumajandust]]<ref name="EEvana"/>.


Selts korraldas arvukalt põllumajanduse ja tööstuse näitusi<ref name="EEvana"/>. Esimene näitus peeti [[1876]]. aastal [[Otepää]]l; see oli ühtlasi {{kas|I eesti näitus}}<ref name="EEvana"/>.
Selts korraldas arvukalt põllumajanduse ja tööstuse näitusi<ref name="EEvana"/>. Esimene näitus peeti 19.- 20. septembril [[1876]]<ref name="EEvana" />. aastal [[Otepää]]l; see oli ühtlasi esimene Eesti näitus. Otepää näituse avakõnes tähendas seltsi tollane esimees [[Mart Mitt]], et "see esimene eestlaste poolt korraldatud näitus, see on "õppetool täiskasvanuile", mis asutati rahvale äratamiseks, õpetuseks ja edasisaamiseks". Vaatamata vihmasele ilmale külastas näitust ligi 1400 vaatajat. Näituse korraldamisest võtsid osa ka sakslased, kes lootsid, et eesti näitus innustab rahvast osa võtma ka iga-aastasest Tartus korraldatavast suurest saksa augustikuu näitusest.<ref>[[Alfred Rõude]], Esimene Eesti näitus - Postimees, 4.09.1936</ref>


== Viited ==
== Viited ==

Redaktsioon: 14. aprill 2015, kell 16:46

Tartu Eesti Põllumeeste Selts (ka Eesti Põllumeeste Selts Tartus) oli eesti põllumehi ühendav selts; ühtlasi eesti vanim[1].

Seltsi asutas 1870. aastal Johann Voldemar Jannsen, et edendada põllumajandust[1].

Selts korraldas arvukalt põllumajanduse ja tööstuse näitusi[1]. Esimene näitus peeti 19.- 20. septembril 1876[1]. aastal Otepääl; see oli ühtlasi esimene Eesti näitus. Otepää näituse avakõnes tähendas seltsi tollane esimees Mart Mitt, et "see esimene eestlaste poolt korraldatud näitus, see on "õppetool täiskasvanuile", mis asutati rahvale äratamiseks, õpetuseks ja edasisaamiseks". Vaatamata vihmasele ilmale külastas näitust ligi 1400 vaatajat. Näituse korraldamisest võtsid osa ka sakslased, kes lootsid, et eesti näitus innustab rahvast osa võtma ka iga-aastasest Tartus korraldatavast suurest saksa augustikuu näitusest.[2]

Viited

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Eesti Entsüklopeedia. 8. köide: Tanulane–Yvon. Tartu: Loodus, 1937, lk 24.
  2. Alfred Rõude, Esimene Eesti näitus - Postimees, 4.09.1936