Eesti vapp: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Valdopraust (arutelu | kaastöö)
29. rida: 29. rida:


==Vaata ka==
==Vaata ka==
*[[Riigivapi orden]]
*[[Riigivapi teenetemärk]]


==Välislingid==
==Välislingid==

Redaktsioon: 31. august 2006, kell 13:14

Suur riigivapp
Väike riigivapp

Eesti riigivapil on kaks kuju: suur riigivapp ja väike riigivapp. Suurel riigivapil on kuldsel kilbil kolm sinist sammuvat ja otsa vaatavat lõvi. Vapi kilpi ümbritseb külgedelt ja alt kaks kilbi alaosas ristuvat kuldset tammeoksa. Väikese vapi kilp ja vapikujund on samad mis suurel riigivapil, kuid ilma tammeoksteta.

Riigivapi kuju on määratud põhiseadusega. Seda kasutavad riiklikud ametkonnad oma pitsatitel ja dokumentidel. Riigivapi kujutis on ka rahatähtedel ning mõnede riigiasutuste hoonetel.

Suure riigivapi kujutist kasutatakse Eesti Vabariigi seadustel ja Vabariigi Presidendi seadlustel.

Ajalugu

Eesti riigivapi motiiv pärineb 13. sajandist, kui Taani kuningas Valdemar II annetas Tallinna linnale ja Harju-Viru rüütelkonnale Taani riigivapi sarnase kolme lõviga vapi. See motiiv kandus hiljem rüütelkonna vapilt üle Eestimaa hertsogiriigi, Eestimaa Rüütelkonna ja Eestimaa kubermangu vapile, mille kinnitas keisrinna Katariina II 4. oktoobril 1788.

Eesti Vabariigi vappi otsiti kaua. Tehti palju kavandeid, millest kõige populaarsem oli Ado Vabbe kavand: punane kümneharuline täht sinisel kilbil. See kahest viisnurgast kokkupandud kujund sümboliseeris koidutähte ning pidi olema vastuvõetav kõigi maailmavaadete esindajatele.

Tegelikult sai rüütelkonna vapp Eesti Vabariigi vapiks lihtsalt - esimestele Eesti Vabariigi dokumentidele löödi tihtipeale neile suurema kaalu andmiseks alla Rüütelkonna pitsat. Kuna uue vapi üle käinud vaidlused ei edenenud, siis jäigi Rüütekonna vaüi veidi stiliseeritud modifikatsioon Eesti Vabariigi vapiks.

II Riigikogu kinnitas Eesti riigivapi 19. juunil 1925 Riigivapi seaduses.

Eesti vägivaldsel liitmisel NSV Liiduga 1940. aastal keelati senise vapi kasutamine. Kasutusel olid Eesti NSV vapp ja NSV Liidu vapp. Eesti Vabariigi vappi kasutati paguluses.

Uuesti võeti ajalooline Eesti riigivapp kasutusele 7. augustil 1990 seadusega Riigilipu ja vapi kohta. Riigivapi seadus kuulutati välja 6. aprillil 1993.

Kirjandus

Vaata ka

Välislingid