Rumm: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
ZéroBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.1) (Robot: lisatud be:Ром
Rezabot (arutelu | kaastöö)
34. rida: 34. rida:
[[eo:Rumo]]
[[eo:Rumo]]
[[eu:Ron]]
[[eu:Ron]]
[[fa:رام (نوشیدنی‌ الکلی)]]
[[fa:رام (نوشیدنی الکلی)]]
[[fo:Romm]]
[[fo:Romm]]
[[fr:Rhum]]
[[fr:Rhum]]

Redaktsioon: 1. märts 2013, kell 03:26

 See artikkel räägib joogist; masinaehituse mõiste kohta vaata artiklit Rumm (masinaehitus).

Fail:Three rums jvp.jpg
Kolm rummipudelit

Rumm on kange, kuni 96%-se alkoholisisaldusega jook, mis saadakse fermenteerimise ja destilleerimise teel kas suhkruroomelassist või suhkruroomahlast ja -siirupist. Rummi valmistamist suhkruroomelassist nimetatakse tööstuslikuks menetluseks (rhum industrielle) ja rummi valmistamist suhkruroomahlast põllumajanduslikuks meetodiks (rhum agricole).

Ajalugu

Rumm on niinimetatud Uue Maailma alkohol, sest enne Ameerika avastamist oli suhkrurooviin Euroopas tundmatu. Suhkruroost viina põletamise kunsti tunti Kesk- ja Lõuna-Ameerikas juba ammu enne seda, kui Kolumbus sinna sattus. Kohalikud ravitsejad kasutasid seda oma ravi- ja võlujookide valmistamisel.

Kasutamine

Oma spetsiifilise lõhna ja maitse tõttu sobib rumm kokteilidesse ning küpsetiste ja maiustuste maitsestamiseks. Klassikaline rummiretsept on rummikompott, kus rummi sisse pannakse maitsestuma erinevaid marju ning puuvilju. Kompotti süüakse jäätise ja vahukoorega või vahvlite kõrvale. Rummiga maitsestatakse ka kohvi ja teed. Parimad kaaslased rummile on vanill, kaneel, apelsinid, nelk, kardemon, tähtaniis ja ingver. Just need ja rumm kuuluvad mitmete jõulujookide koostisesse.

Vaata ka