Victoria (Rootsi kroonprintsess): erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Kontra (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
4. rida: 4. rida:
[[Pilt:Vitória da Suécia (meio corpo).jpg|thumb]]
[[Pilt:Vitória da Suécia (meio corpo).jpg|thumb]]
[[Pilt:Royal Wedding Stockholm 2010-Slottsbacken-05.jpg|thumb|Victoria ja Daniel Westling 19. juunil 2010.]]
[[Pilt:Royal Wedding Stockholm 2010-Slottsbacken-05.jpg|thumb|Victoria ja Daniel Westling 19. juunil 2010.]]
'''Printsess Victoria, Rootsi kroonprintsess''', [[Västergötlandi hertsog]]inna (Victoria Ingrid Alice Désirée) (sündinud [[14. juuli]]l [[1977]]) on [[Rootsi]] kroonprintsess ja kuulub [[Bernadotte'i dünastia]]sse. Ta on praegu maailma ainus naissoost troonipärija (kuigi on mitmeid teisi naissoost troonipärijaid, kes on omakorda meessoost troonipärija tütred) ning kui ta tõuseb troonile, saab tema tiitliks '''Victoria I''', Rootsi kuninganna. Oma isa kaudu, kes on Briti [[Victoria (Suurbritannia)|kuninganna Victoria]] järeltulija, on kroonprintsess Victoria Briti troonijärjekorras 186. kohal.
'''Printsess Victoria, Rootsi kroonprintsess''', [[Västergötlandi hertsog]]inna (Victoria Ingrid Alice Désirée) (sündinud [[14. juuli]]l [[1977]]) on [[Rootsi]] kroonprintsess ja kuulub [[Bernadotte'i dünastia]]sse. Ta on praegu maailma ainus naissoost troonipärija (kuigi on mitmeid teisi naissoost troonipärijaid, kes on omakorda meessoost troonipärija tütred) ning kui ta tõuseb troonile, saab tema kuninglikuks nimeks '''Victoria I''', Rootsi kuninganna. Oma isa kaudu, kes on Briti [[Victoria (Suurbritannia)|kuninganna Victoria]] järeltulija, on kroonprintsess Victoria Briti troonijärjekorras 186. kohal.


== Sünd ==
== Sünd ==

Redaktsioon: 21. juuni 2010, kell 13:59

 See artikkel räägib praegusest Rootsi kroonprintsessist; teiste samanimelistest kuninglike perekondade liikmete kohta vaata lehekülge Victoria.

Victoria ja Daniel Westling 19. juunil 2010.

Printsess Victoria, Rootsi kroonprintsess, Västergötlandi hertsoginna (Victoria Ingrid Alice Désirée) (sündinud 14. juulil 1977) on Rootsi kroonprintsess ja kuulub Bernadotte'i dünastiasse. Ta on praegu maailma ainus naissoost troonipärija (kuigi on mitmeid teisi naissoost troonipärijaid, kes on omakorda meessoost troonipärija tütred) ning kui ta tõuseb troonile, saab tema kuninglikuks nimeks Victoria I, Rootsi kuninganna. Oma isa kaudu, kes on Briti kuninganna Victoria järeltulija, on kroonprintsess Victoria Briti troonijärjekorras 186. kohal.

Sünd

Printsess Victoria sündis 14. juulil 1977 Stockholmis kuningas Karl XVI Gustavi ja kuninganna Silvia esimese lapsena. Sünnihetkel ei olnud ta troonipärija, vaid sai selleks 1980, kui uus põhiseadus andis troonipärimisõiguse vanimale lapsele, olenemata soost. Et seda tehti tagasiulatuvalt, läks Victoria ette oma vennast, Karl Philipist.

Ta ristiti 27. septembril 1977 Stockholmi Suurkirikus ning tema ristivanemad on: Norra kuningas Harald V, Ralf Sommerlath, Hollandi kuninganna Beatrix ning printsess Désirée.

Victoria sai oma nimed erinevate sugulaste järgi: kuninganna Victoria, Taani kuninganna Ingridi, vanaema Alice Sommerlathi ning esiema Désirée Clary järgi.

Haridus

Victoria õppis Stockholmi riiklikus põhikoolis ning gümnaasiumihariduse sai erakoolis, lõpetades 1996. Pärast seda õppis ta aasta Prantsusmaal Angersis Université Catholique de l'Ouest'is ning kaks aastat Ameerika Ühendriikides Yale'i Ülikoolis. Ta on ka pikka aega jälginud Rootsi valitsuse tööd kohalikul, riiklikul ja Euroopa Liidu tasandil ning viinud end kurssi Rootsi majandusega.

Lisaks õpingutele on Victoria töötanud New Yorgis ÜRO peakorteris ning Rootsi saatkonnas Washingtonis. Victoria on lisaks õppinud ka metsandust ja põllumajandust.

Kuninglikud kohustused

Kroonprintsessist sai ametlikult Rootsi trooni pärija 14. juulil 1995, kui ta pidas oma esimese kõne parlamendile (Riksdag). Victoria on Rootsi riigi esindajana palju välismaal reisinud. Tema esimene suurem[küsitav] ametlik visiit leidis aset 2001. aasta sügisel Jaapanisse, kus ta tutvustas Rootsi disainikunsti. 2002 käis ta Kosovos, 2003 Egiptuses ja Ameerika Ühendriikides.

2004. aasta alguses tegi ta ametliku visiidi Saudi Araabiasse ning sama aasta oktoobris käis Ungaris. 2005. aasta juunis osales kroonprintsess Rootsi äriseminaril ja Rootsi päeva pidustusel Ankaras, Türgis ajaloolisel visiidil, olles esimene Rootsi kuningliku perekonna liige, kes Türgit alates 1934. aastast külastanud.

Printsessi eraelu

Kuigi kroonprintsess on keeldunud oma eraelu arutamisest, on tema suhted olnud kaua ajakirjanduse vaateväljas. Alates 2002. aastas on teda seostatud Daniel Westlingiga, kes on personaaltreener ja võimlaomanik. Kui ilmusid esimesed teated tema suhtest Victoriaga, ütles kroonprintsess: "Me oleme head sõbrad, aga ma ei kavatse midagi enamat öelda." Kuid 2004 ütles ta intervjuus, et kriitika Danieli harimatuse teemal oli ebaõiglane. Järgmisel aastal teatati ajakirjanduses, et noored kavatsevad teatada oma kihlusest ja järgmise aasta suvel abielluda, kuid ametlikke teadaandeid ei järgnenud.

24. veebruaril 2009 teatas õukond, et kroonprintsess Victoria on kihlunud Daniel Westlingiga ning pulmad peetakse 2010. aastal. Kuningas Karl XVI Gustav on küsinud selleks vastavalt Rootsi põhiseadusele peaminister Fredrik Reinfeldti luba.[1]

23. märtsil 2009 teatas õukond, et kroonprintsess Victoria ja Daniel Westlingi pulmad peetakse 19. juunil 2010 Stockholmi Suurkirikus.[2] Samal kuupäeval on Rootsis toimunud mitu kuninglikku pulma, nende hulgas Victoria vanemate pulmad 1976. aastal.

Viited

  1. Kronprinsessan och Daniel Westling förlovade, Svenska Dagbladet, 24. veebruar 2009:
  2. Bröllopet kommer att ske i Storkyrkan i Stockholm, Aftonbladet, 23. märts 2009

Välislingid