Viru Vangla: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Hendrix (arutelu | kaastöö)
HendrixEesti (arutelu | kaastöö)
142. rida: 142. rida:


[[en:Viru Prison]]
[[en:Viru Prison]]
[[[[ru:Тюрьма Виру]]

Redaktsioon: 11. oktoober 2008, kell 15:46

Mall:Geopilt Viru Vangla on vangla Jõhvis, mis valmis 2008. aastal. Vangla avamistseremoonia toimus 29. juulil 2008. aastal[1].

Viru Vangla moodustati Eesti Vabariigi justiitsministri määruse alusel 13. juunil 2006. aastal[2].

Vangla arhitektuurse projekti autoriks on Arhitektuuribüroo Kalle Rõõmus, peaprojekteerijaks ETP Grupp. Vanglat ehitas AS Merko Ehitus ja see läks maksma 1,2 miljardit krooni.

See on kavandatud 1000-kohalise kambertüüpi vanglana.

Viru Vangla territooriumil asub ka 150-kohaline Jõhvi arestimaja, mida haldab Ida Politseiprefektuur.

Vangla territoorium on 16 hektarit, see asub linna lõunapiiril Tallinna–Narva raudtee lähedal.

Asukoha valik

Viru Vangla rajamist Jõhvi asuti ette valmistama 2001. aastal[3]

Justiitsministeeriumi, Ida-Viru Maavalitsuse ja Jõhvi linnavalitsuse koostöös langes 2002. aastal valik krundile, mida justiitsministeerium kiitis asukoha logistilises mõttes heaks[4]. Justiitsministriks oli tollal Märt Rask, maavanema ametit pidas Rein Aidma ja Jõhvi linnapea oli Aavo Keerme. Kohalik võim pakkus välja ka ühe endise kaevandusala ja Jõhvi linnas paar väiksemat krunti, mis oleksid aga kitsaks jäänud.

Valitsus tegi 2003. aasta märtsis RKAS-ile ülesandeks rajada Viru vangla[5]. Siis keerati lahti ka rahakraanid.

Projekteerimine

Vangla maa-ala detailplaneeringu koostas AS K&H[6] 2003.-l aastal[7]

28. mail 2004 avaldati eelteade Viru Vangla projekterimitööde riigihanke kohta[8] ning 4. novembril 2004 kell 14 allkirjastasid justiitsminister Ken-Marti Vaher, siseminister Margus Leivo ja Riigi Kinnisvara AS esindaja justiitsministeeriumi suures saalis koostöölepingu Viru vangla projekteerimishanke väljakuulutamiseks.[9]

Pakkumisele vastanutest valiti projekteerimistööde teostajaks AS ETP Grupp[10]

Uue vangla arhitektuursel projekteerimisel on Riho Rõõmuse sõnul arvestatud mitmete Tartu Vanglas ilmnenud puudustega, kuna ka Tartu vangla arhitektuurse osa projekteeris Rõõmuse büroo.

„Oluliseks aspektiks vangla kavandamisel on Rõõmuse sõnul näiteks eeluurimisaluste omavahelise suhtlemise takistamine. Infovahetuseks kõlbavad tema sõnul isegi kõrvuti asetsevate kambrite WC-potid. «Kui lasta saadetis niidi otsas kempsupotti nii, et kahes kõrvuti asetsevas kambris tõmmata üheaegselt vett, siis tekib seal ühel hetkel vaakum, mis viib läkituse ühest potist teise,» kirjeldas Rõõmus kinnipeetavate osavust. Lahendusena on Viru vanglas erinevalt Tartu vanglast WC-potid projekteeritud eri püstakutesse.“

[11]

Riigihange

Riigi Kinnisvara AS kuulutas 14. juunil 2005 välja riigihanke[12], et leida ehituse peatöövõtja Viru vangla rajamiseks.

18. juunil 2005 toimus Riigi Kinnisvara ASi nõukogu istung, kus otsustatakse juba välja kuulutatud hanke tingimusi muuta - lisatakse nõue, et pakkuja viimase kolme aasta käive peab olema enam kui 1,8 miljardit krooni[13], seejuures mitte ühelgi aastal vähem kui 400 miljonit.[14] Lisatud nõue tekitab konflikti, sest esitatud käibe nõude järgi oleks saanud konkursist osa võtta ainult neli Eesti ehitusfirmat – Merko Ehitus, Skansa EMV, Eesti Ehitus ja YIT Ehitus. Sama aasta juunis ehitusfirma Koger & Partnerid vaidlustab käibepiirangu riigihanke tingimustes, kuid see lükatakse riigihangete ametis tagasi.

Pakkumisdokumendid võtsid välja küll 4 fimat: AS Merko Ehitus, AS Eesti Ehitus, AS YIT Ehitus ja Skanska EMV AS[15] (Skansa EMV AS oli firma, kes ehitas valmis Tartu Vangla), aga pakkumise tegid ainult 2 firmat – Eesti Ehitus küsis 725,4 miljonit krooni, Merko Ehitus 786,9 miljonit krooni. Kuna nende tehtud pakkumised ületasid tunduvalt vangla eeldatavat maksumust, siis riigihange tunnistatakse läbikukkunuks.

Kordusriigihange kuulutati välja 23. veebruaril 2006. Seekord osalejatele käibe suuruse kohta piiranguid ei seata, tõstetakse ka hanke eeldatavat maksumust. Pakkumiste esitamise tähtaeg oli aprilli keskel. Riigihanke tulemus kuulutati välja 9. juunil 2006. Otsustati, et kõige optimaalsema pakkumise tegijaks oli AS Merko Ehitus, kes tegi pakkumise summas 786 995 743 krooni[16]. Koos käibemaksu ja vangla turvalahendustega läheks kompleks maksma üle miljardi krooni.

Pakkumisdokumendid võtsid välja seitse ettevõtet, kellest pakkumise esitasid neli:

Ehitamine

Viru Vangla ehitamine algas 29. augustil 2005. aastal. Siis algasid eeltööd - ajutised teed, kuivenduskraavid ning juurdepääsuteed[17], mida teostas AS YIT Ehitus.

Eeltööde maksumuseks kujunes 12,8 miljonit krooni.

Nurgakivi pandi vanglale paika 18. septembril 2006[18]

Üsna tõsiseks probleemiks vangla ehitusel kujunes liigvesi.[19]. Kuigi geoloogilised eeluuringud ennustasid ebasoodsaid tingimusi ehitamiseks survelise põhjavee tõttu, peeti vangla asukohta logistilises mõttes väga heaks.

Probleemid tekkisid, siis kui ehitajad pinnase all veetõkkena toiminud savikihi ära vedasid.

„Kohati pressis vesi nii tugevalt justkui purskkaevust maa seest välja“

[20]

ütles Merko Ehitus vangla ehitustööde juht Keit Paal.

Probleemist saadi jagu täiendava kuivendussüsteemi rajamisega.[21]

Sarikapidu peeti 6. juunil 2007[22]

Selleks, et kontrollida vangla tugevust ja põgenemiskindlust, korraldati simuleeritud mässu. Vanglate eriüksuste mehed püüdsid murda kambrite uksi, lõhkuda vangla piirdeid. Kõik, mis purunes, asendati uuega.

1. aprillil 2008 jõuti ehitustöödega nii kaugele, et hoonekompleks anti üle justiitsministeeriumile ja esimesed vangid võisid vanglasse sisse kolida.[23]. Lõplikuks välmimistähtajaks planeeritakse 30. juuli 2008. Selleks ajaks tuleb lõpetada vaegtööd, mis on seotud juurdepääsuteedega, kuivendussüsteemiga, haljastusega.

Kokku osales vangla ehitamisel üle 2700 inimese [24]. Lepinguid sõlmiti üle 220 alltöövõtu firmaga. Ehituse lõpus osales objekti koristamisel 120 koristajat.

Vangla kirjeldus

Vanglal võib eristada nelja 4 struktuurühikut[25]

  1. Eeluurimise osa. Siia paigutatakse vangid, kelle kohtumenetlus on veel pooleli. Selleks, et takistada eeluuritavatel üksteisele infot vahetada karjudes akende kaudu ja jalutuskäikude ajal, mängib väljas kõva muusika. Kuna autorikaitse ei luba vanglas avalikult esitada nüüdseid teoseid, sest nende eest tuleb maksta, siis kõlab Klassikaraadio koos ammukadunud klassikute teostega[26].
  2. Süüdimõistetute osa. Siinses piirkonnas viibivad inimesed, kellele on juba lõplik kohtuotsus välja kuulutatud. Süüdimõistetud paiknevad üksteisest isoleeritud boksides. Ühte boksi mahub 50 vangi. Süüdimõistetute jaoks on kaheinimese kambrid. Kamber on 8 ruutmeetri suurune, lisaks asub iga kambri juures eraldi 1,5-ruutmeetrine WC. Tuppa mahub nari, laud, kaks taburetti, kaks öökappi, riidenagid, laelamp ja kaks teadetetahvlit. Lisaks võib vangil olla direktori loal personaalarvuti (ilma internetita), kaasaskantav raadio, väiksem televiisor, video- ja helikassettmagnetofon ning musitseerimisvahend. 50 vangi ühine dušširuum asub valvuritoa lähedal. Seda esiteks seepärast, et pesevad vangid oleks kergemini jälgitavad. Teiseks seetõttu, et vangid kipuvad tihti vett jooksma jätma, kui neil keegi parasjagu silma peal ei hoia.
  3. Arestimaja osa.
  4. Avavangla osa.

Kui arestimaja ja avavangla on muust vanglast isoleeritud (avavangla asub väljaspool vangla üldiseid piirdeid), siis eeluurimise osa ja süüdimõistetute osa on omavahel ühendatud tunneli abil. Tunnel võimaldab saatjate arvu vähendada ja on ühtlasi mugav võimalus liikuda erinevate hoonete vahel.

Muust maailmast on vangla eraldatud kahe metallist ja ühe betoonist rajatud piirdega, mida täiendavalt turvab elektrooniline valve.

Hoone haldamine

Viru Vangla on ehitatud Riigi Kinnisvara AS poolt. Justiitsministeerium sõlmis 2007. aastal Riigi Kinnisvara AS'ga üürilepingu vangla kasutamiseks[27]. Rendilepingu tingumuste kohaselt maksab justiitsministeerium vangla kasutamise eest renti Riigi Kinnisvara AS-le 103,5 miljonit krooni aastas kuni aastani 2038. Aastal 2008 on Viru Vangla direktoriks Edvard Remsel[28].

Analoogne leping on sõlmitud Riigi Kinnisvara AS'l siseministeeriumiga aretimaja kasutamise eest renditasuga 10 miljonit krooni aastas.[29]

Vangi sotsialiseerimine

Vangide sotsialiseerumise soodustamiseks on Viru Vanglas mitmeid võimalusi.

Õppimine

Õppetööd viivad vanglas läbi kohalikud õppeasutused — üldharidust annab Jõhvi Gümnaasium ja kutseharidust Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus.[30]

  • Üldharidust asub 2008. aastal omandama 120 kinnipeetavat, õppetöö toimub 5.-12. klassini.
  • Kutseõppes alustab õppetööd 95 kinnipeetavat, kes saavad omandada abikoka, keevitaja ja tisleri eriala.
  • Riigikeele kursused viiakse 2008. õppeaastal läbi kolmele õppegrupile, kokku hakkab eesti keelt õppima 45 kinnipeetavat. Riigikeele kursuste maht on 86 tundi, sellele lisandub iseseisev töö. Kursuse läbinud sooritavad eksami ning edasijõudnutel on võimalus sooritada ka riiklik tasemeeksam.

Töötamine

Vangidel on võimalus teha palgalist tööd ASi Eesti Vanglatööstuse vahendusel. Viru vangla territooriumil olevas kahes suures töökojas käib mitme ettevõtte tootmine[31][32]. Üks firmadest - Palu Steel OÜ - pakub vangidel võimalust valmistada metallkonstruktsioone.[33]

Noored kinnipeetavad

Vanglasse on loodud spetsiaalne üksus 250.-le noorele kinnipeetavatele, kes on vanuses 14 - 21 aastat.[34]. Et noori paremini tavaellu tagasi suunata, kuuluvad osakonna koosseisu just noortele spetsialiseerunud ametnikud - psühholoogid, sotsiaaltöötajad, huvijuht, julgeolekuametnikud, kaplan. Noorteosakonna tööd, kus töötab 45 ametnikku, juhib vangla asedirektor noorte vangistuse alal[35].

Varia

  • 1. juulil 2008 kaebas Viru vanglas kinnipeetav Viru vangla kohtusse, sest juunis 2008 paigutati tema kambrisse 17 päevaks eesti keelt mittevaldav isik. Peale selle ei pääsenud kaebaja enda sõnul psühholoogi vastuvõtule. Kinnipeetav kaebas, et selle kõige tagajärjel on talle tekitatud psüühiline trauma, ning nõudis vanglalt rahalist kompensatsiooni 2000 eurot[36]
  • Augusti lõpus 2008 kaebas Viru vanglas kinnipeetav vangla kohtusse, kuna 25. juulil 2008 olla talle vanglas toiduks pakutud toorest muna. Kaebaja kinnitas, et sellise muna pakkumisega on talle tekitatud 5000 krooni kahju, mida ta oma kaebuses ka vanglalt nõudis. Kui kohus küsis Viru vangla seisukohta selles küsimuses, teatas kinnipidamisasutus, et vaidlusalune muna ei olnud mitte toores, vaid pehme.
  • 9. oktoobril 2008 võtsid 2 Viru vangla alaealist kinnipeetavat õppetöö läbiviimise ajal pantvangiks vangla sotsiaalpedagoogi. Pantvangivõtjad helistasid töötaja kabinetist vangla korrapidajale, teatasid ametniku pantvangistamisest ning nõudsid vanglast põgenemiseks autot ja mobiiltelefoni. Avalikkusele sai juhtunu teatavaks telefonikõne kaudu Reporteri toimetusse Viru vanglast. Paari tunni jooksul vangla ja politsei lahendasid olukorra edukalt - pantvangil ei olnud vigastusi ning mõlemad pantvangivõtjad saadi kätte elusalt.[37][38][39][40]

Pildimaterjal

Välislingid

Viited

  1. Erik Prozes (29.07.2008). "FOTOD: Sangpomm Viru Vanglale". Äripäev.ee. Vaadatud 30.07.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  2. "Viru Vangla moodustamine ja põhimäärus". Elektrooniline Riigi Teataja. 01.06.2008. Vaadatud 14.06.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  3. "Viru Vangla". Viru Vangla kodulehekülg: Eesti Justiitsministeerium. Vaadatud 30.05.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend).
  4. Kai Kalamees (23. jaanuar 2007). "Viru vangla kerkib Jõhvis liigvee ja uppumisohu kiuste". Eesti Päevaleht. Vaadatud 03.06.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  5. "Valitsuse briifinguruum. 24. Hüvitusfondi vara üleandmine. Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi aktsiakapitali suurendamine ja riigivara üleandmine". 04.03.2003. Vaadatud 14.06.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  6. "Valimik Viimaste Aastate Olulisemaid Töid". AS K&H kodulehekülg. Vaadatud 30.05.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  7. Heiki Kalberg. "Curriculum Vitae" (doc). Vaadatud 16.06.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  8. "Viru vangla projekteerimine". Riigihangete Register. 28.05.2004. Vaadatud 12.06.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  9. Kristi Künnapas (04.11.2004). "Justiitsminister, siseminister ja RKAS allkirjastavad koostööleppe Viru vangla projekteerimiseks". Justiitsministeeriumi kodulehekülg. Vaadatud 30.05.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  10. "Riigihahke deklaratsioon". Riigihangete Register. 09.03.2005. Vaadatud 12.06.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  11. "Viru vanglas liiguvad vangid läbi punase toru". Eesti Päevaleht. 28. juuli 2004. Vaadatud 03.06.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  12. "Riik kuulutas Viru vangla hanke välja". Eesti Päevaleht. 15. juuni 2005. Vaadatud 30.05.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  13. Gea Velthut-Sokka ja Piret Reiljan (15.02.2006). "Viru vangla ehitushange kangutab Riigi Kinnisvara juhte". ÄP Online. Vaadatud 30.05.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  14. Gea Velthut-Sokka (19.10.2005). "RKASi juht süüdistab Kalev Kallot suurte firmade eelistamises". Äripäev. Vaadatud 30.05.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  15. Signe Kalberg (29. detsember 2005). "Viru vanglale ei leita ehitajat". Eesti Päevaleht. Vaadatud 30.05.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  16. Peeter Kuimet (9.06.2006). "Viru vangla läheb maksma üle miljardi". Postimees. Vaadatud 30.05.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  17. "YIT Ehitus teostab Viru Vangla ehituse eeltööd". YIT Ehitus kodulehekülg. 25. august 2005. Vaadatud 19.06.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  18. Peeter Kuimet (18.09.2006). "Viru vanglale pandi nurgakivi". Postimees.ee. Vaadatud 20.06.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  19. Rein Sikk (22. jaanuar 2007). "Viru vanglakompleksi ehitamine meenutab Veneetsia rajamist sohu". Eesti Päevaleht. Vaadatud 20.06.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  20. Erik Kalda (20.12.2006). "Viru vangla upub". Põhjarannik. Vaadatud 22.06.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  21. Kadri Masing (16. märts 2007). "Viru vangla piirkonna kuivendussüsteem maksab 37 miljonit". Eesti Päevaleht. Vaadatud 22.06.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  22. Hanneli Rudi (07.06.2007). "Viru vangla pidas sarikapidu". Postimees.ee. Vaadatud 20.06.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  23. Haldi Ellam (01.04.2008). "Viru vangla sai lõpuks valmis". Eesti Päevaleht. Vaadatud 20.06.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  24. "Viru vangla ehitusel osales üle 2700 inimese". AS Merko kodulehekülg. 01.04.2008. Vaadatud 26.06.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  25. Marii Karell (10. juuli 2004). "Viru vangla tuleb Tartu omast kindlam". Eesti Päevaleht. Vaadatud 31.05.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  26. Rein Sikk (13. märts 2008). "Viru vangla ootab õhetava pruudina pulmapäeva". Eesti Päevaleht. Vaadatud 20.06.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  27. "RKAS annab Viru vangla 103 miljoni eest aastas rendile". Kinnisvaraturg. 16. veebruar 2007. Vaadatud 16.06.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  28. "Viru Vangla kontaktandmed". Justiitsiministeerium. 5. mai 2008. Vaadatud 26.06.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  29. "14. Loa andmine lepingute sõlmimiseks järgmiste aastate eelarvete arvel (Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsiga Viru vangla ja arestimaja üürilepingud)". Valitsuse briifinguruum. 25.01.2007. Vaadatud 17.06.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  30. "Viru Vanglas oli täna esimene koolipäev". Internetiportaal Delfi. 1. september 2008. Vaadatud 02.09.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  31. Maarius Suviste (27.03.2008). "Me ei ütle kunagi: tere tulemast vanglasse!". Õhtuleht. Vaadatud 11.10.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  32. Tiit Reinart (19.06.2008). "Tööjõud trellide tagant". Äripäev. Vaadatud 11.10.2008.
  33. "Vangid saavad metallitööd". Postimees.ee. 14.05.2008. Vaadatud 11.10.2008.
  34. "Viru vanglakompleksis on nii kool kui kabel". Virumaa Teataja. 31.07.2008. Vaadatud 11.10.2008.
  35. "Vanglate ja kriminaalhoolduse aastaraamat 2007" (pdf). Tallinn: Justiitsministeerium. 2008. Lk. 29. Vaadatud 11.10.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  36. Erik Kalda (07.10.2008). "Vang läks toore muna pärast kohtusse". Põhjarannikk. Vaadatud 09.10.2008.
  37. "Viru vanglas toimus pantvangidraama". Internetiportaal Delfi. 9. oktoober 2008. Vaadatud 09.10.2008.
  38. Erik Kalda (10. oktoober 2008). "Pantvangistajatest lapsed nõudsid autot ja raha". Põhjarannik. Vaadatud 10.10.2008.
  39. "Alaealised kurjategijad sidusid vanglas pantvangi tooli külge". Reporter online. 09.10.2008. Vaadatud 10.10.08. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |online= (juhend)
  40. Eve Heinla (11.10.2008). "Pantvangidraama". Õhtuleht. Vaadatud 11.10.2008.

[[