Endre Strømsheim

Allikas: Vikipeedia
Strømsheim 2023. aastal Nové Městos.

Endre Strømsheim (sündinud 5. septembril 1997 Oslos) on Norra laskesuusataja.

2016. aastal tuli ta kuni 19-aastaste maailmameistriks sprindis ja teatesõidus. 2018. aasta juunioride maailmameistrivõistlustel võitis ta teatesõidus hõbemedali. Aastatel 2018-2019 lõpetas ta oma esimese täispika hooaja täiskasvanute seas, võitis pronksmedali Euroopa meistrivõistlustel Minskis ja seejärel IBU karikasarja etapil Otepääl (supersprint).

Hooajal 2019–20 saavutas ta IBU karikasarjas teise koha ning tuli segateatevõistluses koos Karoline Erdaliga Euroopa meistriks.

Pärast kuut poodiumikohta, sealhulgas kolme võitu IBU karikasarjas hooajal 2020–2021, ja pronksmedalit individuaalsõidu Euroopa meistrivõistlustel, pääses ta märtsis Nové Městosse maailma karikasarja etapile. Ta saavutas sprindis 12. ja jälitussõidus 13. koha, saades sellega oma esimesed punktid. Terve järgneva hooaja veetis ta aga IBU karikasarjas.

Talve 2022-2023 alustas ta taas IBU karikasarjas ja ta sai 5 järjestikust poodiumikohta, sealhulgas 4 võitu. Vaatamata tähelepanuväärsetele esitustele ei lubanud tugev konkurents Norra koondise poolt, kelle kuus MK-võistluste startijat saavutasid suurepäraseid tulemusi, loota lühiajaliselt kõrgemale tasemele jõuda. Seetõttu domineeris ta jätkuvalt IBU karikasarjas ning 2023. aasta Euroopa meistrivõistlustel Lenzerheides võidab ta 3 medalit, kulla eraldistardiga sõidu arvestuses, pronksi jälitussõidus ja kulla paaris segateatesõidus koos Juni Arnekleiviga. Veebruaris, pärast Filip Fjeld Anderseni loobumist koroonasse nakatumise tõttu, kutsuti ta viimasel hetkel Norra koondisse ja 2023. aasta maailmameistrivõistlustel Oberhof osalema. Endre Stroemsheim jõudis nendel meistrivõistlustel kolmel korral 20 parema sekka – jälitussõidus, eraldi- ja ühisstardis. Olles praktiliselt kindel IBU karikasarja üldarvestuse võitmises, mille kaks viimast etappi toimusid Kanadas, jääb ta Euroopasse, et lõpetada hooaeg MK-sarjas. Kohe pärast seda, kui see 2. märtsil jätkus, osales ta oma esimesel “lilletseremoonial” pärast 4. kohta sprindis oma meeskonnakaaslaste Johannes Boe, Tarjei Bø ja Vetle Christianseni järel, seejärel kolm päeva hiljem tõusis ta oma esimesele MK-etapil poodiumile, saades segateatesõidus Norra koondisega 3. koha. Järgmisel nädalal Östersundis saavutas ta oma esimese teatesõidu võidu, koos Vebjørn Sørumi, Johannes Dale ja Vetle Christianseniga. 2023-24 hooaja avaetapil jälle Östersundis sõitis ta esimeses vahetuses võidu saanud Norra koondises koos Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø ja Vetle Sjåstad Christianseniga.

Statistikat[muuda | muuda lähteteksti]

Maailma karikasarja etapivõidud[muuda | muuda lähteteksti]

Jrk-nr Kuupäev Võistluspaik Võistlusala
1. 3. märts 2023 Rootsi Östersund Teatetevõistlus 4x7,5 km (1)
2. 30. november 2023 Rootsi Östersund Teatetevõistlus 4x7,5 km (2)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]