Eichsfeld

Allikas: Vikipeedia
Eichsfeldi kaart aastast 1900

Eichsfeld (Tammeväli) on ajalooline piirkond Saksamaal Alam-Saksi kaguosas ("Untereichsfeld" = Alam-Eichsfeld) ja Tüüringi loodeosas ("Obereichsfeld" = Ülem-Eichsfeld), Harzi mägedest lõunas. Aastani 1803 oli Eichsfeld sajandeid Mainzi peapiiskopkonna osa, mis on põhjuseks tema praegusele positsioonile katoliikliku enklaavina valdavalt protestantlikul Põhja-Saksamaal. Pärast Saksamaa jagamist aastal 1945 sai Lääne-Saksamaa osast Duderstadti kreis. Mõned väikesed territooriumite vahetused Ameerika ja Nõukogude okupatsioonitsoonide vahel toimusid vastavalt Wanfriedi kokkuleppele.

Geograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Tüüpiline Eichsfeldi maastik: külad põldude ja metsaste küngaste vahel

Täna moodustab suurem osa Obereichsfeldist Landkreis Eichsfeldi. Teised osad kuuluvad Unstrut-Hainich-Kreis kreisi. Untereichsfeld, hiljem Landkreis Duderstadt, liideti enamuses Göttingeni kreisiga, samas kui Lindau sai Katlenburg-Lindau osaks, mis nüüd on Northeimi kreisi osa.

Linnad Eichsfeldis on Duderstadt, Heiligenstadt, Leinefelde-Worbis ja Dingelstädt.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Eichsfeldi kaart aastast 1759

Eichsfeldi on esmamainitud 897. aastal. 1022. aastal loetles Mainzi peapiiskopkond oma valdusi piirkonnas, mida suurendati 1573. aastani. Ottoonide Untereichsfeld sai Eichsfeldi osaks pärast seda, kui oli aastatel 1342–1434 olnud Braunschweig-Lüneburgi ja Grubenhageni osa.

Saksa talurahvasõja ajal Vabas riigilinnas Mühlhausenis rüüstati suurem osa kloostritest, kirikutest ja lossidest ning suurem osa Eichsfeldist sai protestantlikuks.

Aastal 1575 teostasid jesuiidid Eichsfeldis edukalt Vastureformatsiooni. Kolmekümneaastane sõda jõudis Eichsfeldi aastal 1622 ning aastate jooksul rüüstasid piirkonda mitmed armeed (Rootsi, Taani, Tüüringi). Vestfaali rahu kohaselt taastas Mainzi peapiiskopkond katoliikluse piirkonnas, mis oli 2/3 ulatuses rüüstatud ja kaotanud 75% oma elanikkonnast.

Napoleoni ajastul oli Eichsfeld osa Vestfaali kuningriigist, mis kaotati pärast Napoleon I kaotust Leipzigi lahingus.

Aastatel 1949–1990 kuulus Obereichsfeld Ida-Saksamaale. Selles ateistlikus riigis säilitasid inimesed oma katoliiklikud juured ja kirikuelu jäi suhteliselt puutumatuks.

Poliitika[muuda | muuda lähteteksti]

Eichsfeldi traditsioonilisuse tagajärjel on CDU valijate osakaal märkimisväärselt suurem kui ümberkaudsetel aladel.