Eesti politseiprefektide loend

Allikas: Vikipeedia
Mine navigeerimisribale Mine otsikasti

Eesti politseiprefektide loend sisaldab Eesti politsei politseiprefektide loetelu aastail 1926–1940.

4. novembril 1925 vastu võetud Politseiasutuste kujundamise määruse[1] alusel loodi alates 1. jaanuarist 1926 seniste välispolitsei maakonna ja linna (Tallinna, Tartu ja Narva) politseiringkondade asemele prefektuurid (Tallinna-Harju, Tartu-Valga, Rakvere-Paide, Lääne-Saare, Pärnu, Viljandi, Võru, Petseri ja Narva).

25. märtsil 1927 vastu võetud määruse[2] alusel nimetati Rakvere-Paide prefektuur ümber Viru-Järva prefektuuriks, sellega ühendati Narva prefektuur, Viljandi ja Pärnu prefektuur liideti (Viljandi-Pärnu prefektuur).

8. jaanuaril 1932 vastu võetud määruse[3] alusel asutati Petseri-Võru (senise Võru-Petseri prefektuuri asemele) ja muudeti taas iseseisvaks Narva prefektuur.

Alates 1. aprillist 1935 nimetati senine raudteede politseikomissar Raudteede prefektiks[4].

Seoses Nõukogude Liidu sõjaväebaasidega lahutati 13. oktoobril 1939 Lääne-Saare prefektuur Lääne ja Saare prefektuuriks.

Lääne prefektid[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Lääne prefektuur (1939–1940)

Lääne-Saare prefektid[muuda | muuda lähteteksti]

  • 1. jaanuar 1926 – 30. märts 1933 Johann Kokla (alates 28. märtsist 1919 Läänemaa politseiülem; suri ametis olles)
  • 1. mai 1933 – 20. juuni 1937 Albert Ladva (endine Lapman)
  • 20. juuli 1937 – 13. oktoober 1939 Leonid Kane
Next.svg Pikemalt artiklis Lääne-Saare prefektuur

Narva prefektid[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Narva prefektuur

Petseri-Võru prefektid[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Petseri-Võru prefektuur

Pärnu prefektid[muuda | muuda lähteteksti]

(vakantne, ainult kohustetäitjad)

Next.svg Pikemalt artiklis Pärnu prefektuur

Rakvere-Paide prefektid[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Rakvere-Paide prefektuur

Raudteede prefektid[muuda | muuda lähteteksti]

  • 1. aprill 1935 – 5. juuli 1940 Hans Kuben (alates 1. augustist 1928 raudteede politsei komissar ja 15. veebruarist 1932 ülemkomissar)
Next.svg Pikemalt artiklis Raudteede prefektuur

Saare prefektid[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Saare prefektuur

Tallinna-Harju prefektid[muuda | muuda lähteteksti]

  • 10. veebruar 1926 – 31. jaanuar 1928 Oskar Tolmoff (alates 7. veebruarist 1925 Tallinna politseiülem)
  • 1. veebruar 1928 – 31. august 1934 Viktor Rotenbork
  • 1. september 1934 – 18. juuli 1940 Nigul Reimo (endine Nikolai Reiman)
Next.svg Pikemalt artiklis Tallinna-Harju prefektuur

Tartu-Valga prefektid[muuda | muuda lähteteksti]

  • 12. märts 1926 – 31. märts 1931 Hermann Kruus
  • 1. august 1931 – 2. juuni 1933 (vabastatud Jaan Tõnissoni valitsuse poolt), 27. juuni 1933 – 31. august 1934 Jakob Vares
  • 1. september 1934 – 10. juuli 1940 Viktor Roovere (endine Viktor Rotenbork)
Next.svg Pikemalt artiklis Tartu-Valga prefektuur

Viljandi prefektid[muuda | muuda lähteteksti]

  • 1. jaanuar 1926 – märts 1927 Mihail Tang (alates 10. septembrist 1925 Viljandimaa politseiülem)
Next.svg Pikemalt artiklis Viljandi prefektuur

Viljandi-Pärnu prefektid[muuda | muuda lähteteksti]

  • märts 1927 – 31. august 1934 Mihail Tang (endine Viljandi prefekt)
  • 1. september 1934 – 3. juuli 1940 Jakob Vares
Next.svg Pikemalt artiklis Viljandi-Pärnu prefektuur

Viru-Järva prefektid[muuda | muuda lähteteksti]

  • 1. aprill 1927 – 12. september 1934 Hugo Jakobsen (endine Rakvere-Paide prefekt)
  • 1. september 1934 – 30. oktoober 1937 Mihail Tang
  • 1. november 1937 – 29. august 1940 Albert Ladva
Next.svg Pikemalt artiklis Viru-Järva prefektuur

Võru-Petseri prefektid[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Võru-Petseri prefektuur

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. RT 1925, 177/178
  2. RT 1927, 32
  3. RT 1932, 4
  4. RTL 1936, 13