Dmitri Utkin

Allikas: Vikipeedia
Passipilt 21. august 2017

Dmitri Valerjevitš Utkin (vene keeles Дмитрий Валерьевич Уткин; 11. juuni 197023. august 2023[1]) oli Vene sõjalise erakompanii Wagneri grupp komandör, reservalampolkovnik.[2] Tema sõjaväeline kutsung oli Wagner.

Sõjaväeline karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Dmitri Utkin lõpetas Leningradis Kirovi nimelise kõrgema sõjakooli, peale seda alustas teenistust Luure Peavalitsuse (GRU) erivägedes.[3] Ta osales esimeses ja teises Tšetšeenia sõjas.[4] Enne sõjaväeteenistusest lahkumist 2013.a oli Luure Peavalitsuse erivägede brigaadi salgakomandör (vn k otrjad - eestikeelne militaarvaste puudub, ekvivalentne pataljoniga) ja tema üksus paiknes Petseris. Viimane auaste alampolkovnik.

Pärast sõjaväe teenistusest lahkumist asus Utkin 2013. aastal tööle Venemaa sõjaväeveteranide poolt asutatud eraettevõttesse Moran Security Group, mis tegeles julgeoleku- ja väljaõppemissioonidega kogu maailmas ning oli spetsialiseerunud piraatlusevastasele turvalisusele. Ta naasis Moskvasse 2013. aasta oktoobris.

Wagneri grupp[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Wagneri grupp

Mitmete uudisteväljaannete kohaselt oli Utkin Natsi-Saksamaa austaja ja tal oli mitu natsitätoveeringut, sealhulgas Schutzstaffeli (SS) sümboolika.[5] Väidetavalt nimetas Utkin end Wagneriks saksa helilooja Richard Wagneri järgi, sest helilooja loomingut imetles väga Adolf Hitler.[6]

Peaaegu kohe pärast Venemaale naasmist lõi Utkin oma palgasõdurite rühma ning oli selle komandöriks. Utkinit ja Wagneri gruppi, samuti mitmeid Slaavi korpuse veterane nähti 2014. aasta veebruaris Krimmis ja seejärel Donbasis, kus nad võitlesid Vene-Ukraina sõja ajal venemeelsete separatistide eest.[7]

Pärast erikoolituse läbimist Krasnodari krais suundusid Utkin ja tema võitlejad 2015. aastal Süüriasse, osalemaks Süüria kodusõjas.[8]

Wagneri grupil oli oluline roll Venemaa sissetungis Ukrainasse. Sel ajal sai teatavaks, et Utkin oli Wagneri grupi ülem, kes vastutas sõjaliste operatsioonide eest, Jevgeni Prigožin aga selle omanik, rahastaja ja avalik esindaja. Wagneri üksus oli Bahmuti lahingus Vene vägede selgroog.[9]

Utkin oli 23. juunil 2023 Venemaal toimunud relvastatud mässu üks juhte. Relvastatud vastuhakk kestis vaid 25. juunini ning selle algatas ja lõpetas Jevgeni Prigožin. Utkini täpsem roll Wagneri mässus pole teada, kuigi oli teateid, et ta asus tankis, mis juhtis Wagneri konvoid Moskva poole.

2023. aasta 23. augustil Tveri oblastis toimunud lennuõnnetuses hukkus väidetavalt Wagneri grupi juhtkond ning reisijate nimekirja oli kantud ka Dmitri Utkini nimi.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Wagner Group chief among passengers on crashed plane near Moscow". The Jerusalem Post | JPost.com (Ameerika inglise). Vaadatud 23. augustil 2023.
  2. Mercenary Says Kremlin's Wagner Group Recruiting Inexperienced Fighters. Voice of America. 17. April 2021.
  3. История Дмитрия Уткина — человека, который подарил группе Вагнера название. Центр «Досье» (in Russian). Archived from the original on 11. April 2023.
  4. Wagner Group, Kremlin-backed mercenaries, reportedly laid groundwork in Ukraine. New York Post. 25. февраля 2022.
  5. Signs of Neo-Nazi Ideology Amongst Russian Mercenaries. Res Publica, 26. March 2021.
  6. Путин принимал в Кремле командира российских наемников. BBC News, 24. June 2022.
  7. Славянский корпус возвращается в Сирию. Fontanka.ru, 16. October 2015.
  8. Призраки войны: как в Сирии появилась российская частная армия. RBK (in Russian), 2. August 2016.
  9. In Prigozhin’s shadow, the Wagner Group leader who stays out of the spotlight. Global News, 29. June 2023.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]