Djuna Barnes

Allikas: Vikipeedia
Djuna Barnes
Sünniaeg 12. juuni 1892
Surmaaeg 18. juuni 1982 (90-aastaselt)
Matmispaik Greenwich Village
Amet luuletaja, romaanikirjanik, kirjanik, näitekirjanik, ajakirjanik

Djuna Barnes (12. juuni 1892 Cornwall on Hudson, Orange'i maakond, New Yorgi osariik18. juuni 1982 New York) oli Ameerika Ühendriikide modernistlik kirjanik ja ajakirjanik.

1912. aastal kolis ta koos emaga New Yorki. Tal oli suur lugemus, kodunt kaasa saadud kirjutamis- ja joonistusoskus, samas ametlikku kooliharidust tal praktiliselt ei olnud. New Yorgis õppis ta kunsti ja kirjutas lühiproosat.

Tema esimeseks töökohaks sai ajaleht Brooklyn Daily Eagle, hiljem tegi ta kaastööd paljudele New Yorgi ajalehtedele ja ajakirjadele, sealhulgas Vanity Fairile ja The New Yorkerile. Tema sõprade hulka kuulusid Peggy Guggenheim, James Joyce, Ezra Pound, Natalie Clifford Barney, Gertrude Stein, Berenice Abbott, Sylvia Beach, Edward Estlin Cummings ja Eugenio Montale.

Aastatel 19211930 elas ta Pariisis. 1930. aastatel viibis ta Inglismaal, New Yorgis, Pariisis ja Põhja-Aafrikas, oktoobris 1939 pöördus tagasi New Yorki.

Ilukirjanduslooming[muuda | muuda lähteteksti]

1915. aastal ilmus Djuna Barnesi esikraamatuna illustreeritud luulekogu "The Book of Repulsive Women".

Pariisi-perioodil valmisid ja ilmusid ka lesbiteemasid käsitlev teos "Ladies Almanack" (1928, toona pseudonüümi A Lady of Fashion all ja poolsalaja nurgataguses kirjastuses), mida on tunnustatud "Nightwoodi" kõrval tema teise tähtteosena, ning romaan "Ryder" (1928), millest sai hiljem lühikeseks ajaks New York Timesi bestseller, ja "A Night Among the Horses" (1929).

1936. aastal ilmus Inglismaal tema peateos – romaan "Nightwood", mida võib pidada üheks lesbikirjanduse teerajajaks ja homoseksuaalsete suhete põranda alt välja toojaks. Romaan pälvis küll kohe kiidusõnu kirjanduskriitikutelt, kuid laiemat lugejaskonda esialgu ei leidnud. Ka teose esmatrüki üllitanud eksklusiivne Farber and Farberi kirjastus oli pettunud ja leidis toona, et autorile selle eest vaid 43 naela honorariks maksta on täiesti piisav. Umbes sama leige vastuvõtu ja võõristuse osaliseks sai algul teose 1937. aastal USA-s ilmunud väljaanne. Kuid ometi hakkas teos oma elu elama sellest vaimustunud feministlikes ringkondades ning jõudis seejärel ringiga nn tavalugeja huviorbiiti. Et tsensuur ei hakkaks teose levikut takistama, lihvis Barnesi ihutoimetajaks saanud T. S. Eliot isiklikult teose liigjulgeid seksistseene ja religioosseid ringkondi pahandada võivat sõnakasutust uute trükkide tarbeks leebemaks. 2016. aastal ilmus romaan eesti keeles Loomingu Raamatukogus Krista Mitsi tõlkes pealkirjaga "Öömets".

Tema hilisema loomeperioodi üks kaalukamaid teoseid on raevukas värssnäidend "The Antiphon" (1958).

Barnesi kirjutatud viimaseks raamatuks jäi taas luulekogu, suuresti luule lühivormidest koosnev "Creatures in an Alphabet" (1982), milles kirjanik ülistab avarat silmaringi ja teadmiste süstematiseeritust.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]