Desecheo

Allikas: Vikipeedia
Desecheo
Satelliidifoto
Satelliidifoto
Koordinaadid 18° 23′ 3″ N, 67° 28′ 52″ W
Pindala 1,52 km²
Pikkus 1,8 km
Laius 1,1 km
Kõrgeim koht
Sego Can Ridge (218 m)

Desecheo [desetš'eeo; hispaania[deseˈtʃeo]] on väike asustamata saar Puerto Rico arhipelaagis Mona väilas, 19 kilomeetri kaugusel Puerto Rico läänerannikust ja 50 kilomeetrit Mona saarest kirdes.

Saar on 1,5 km² suurune. Saart administreerib Ameerika Ühendriikide loodusvarade ministeerium, Ameerika Ühendriikide Kalanduse ja Eluslooduse Amet (U.S. Fish and Wildlife Service).

Christoph Kolumbus oli esimene eurooplane, kes külastas saart oma teisel reisil Uude Maailma (1493). Nime pani saarele alles 1517. aastal Hispaania maadeavastaja Nuñez Alvarez de Aragón.[1]

Taimestik ja loomastik[muuda | muuda lähteteksti]

Desecheo, kus ei ole teada pinnaveekogusid, kõrgus ulatub 218 meetrini. Aasta keskmine sademetehulk on 1020 mm. Pinnavee puuduse tõttu levib saarel okkaline põõsastik, väikesed puud, rohttaimed ja erinevad kaktused, sealhulgas ohustatud Harrisia portoricensis.

Loomariik on esindatud mitmete merelindude liikide, kolme endeemilise sisalikuliigiga (Ameiva desechensis, Anolis desechensis ja Sphaerodactylus levinsi), sisse on toodud kodukitsed, rotid ja ahvid (Macaca mulatta). Ahvid toodi saarele Cayo Santiagost 1967. aastal uurimaks kohanemist. Enne ahvide saarele asustamist oli saar suurim Sula leucogasteri pesitsuskoloonia, kuid tänapäeval ei pesitse saarel ühtegi linnuliiki.

Desecheo saare kaart

Geoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Geoloogiliselt ei ole Desecheo koos Mona ja Monito saarega Puerto Rico osa. Usutakse, et saar on olnud isoleeritud vähemalt alates pliotseenist. Ometi on saar osa Rio Culebrina moodustisest, millest võib järeldada, et see oli kunagi ühendatud Puerto Ricoga.[2]

Vaade Desecheole Rincónist

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Kolumbuse-eelse inimasustuse kohta tõendid puuduvad. 18. sajandil kasutasid saart salakaubavedajad, mereröövlid ja bandiidid saarele asustatud metsikute kitsede küttimiseks. Teise maailmasõja ajal ning pärast seda (kuni 1952. aastani) kasutasid saart Ameerika Ühendriikide sõjajõud. 1952–1964 kasutas USA Lennuvägi Desecheo saart ellujäämisõppusteks. 1976. aastal anti saare administreerimine Ameerika Ühendriikide Kalanduse ja Eluslooduse Ameti kätte ning 1983 määrati saar riiklike eluslooduse kaitsealade (National Wildlife Refuge) hulka.

Sukeldumine[muuda | muuda lähteteksti]

Tänu tervele korallrifile ja selgele veele, läbipaistvusega 30–45 meetrit, on Desecheo väga populaarne koht sukeldujate seas. Kuigi sukeldumine on lubatud igal pool ümber saare, on kaitseala suletud turistidele lõhkemata militaarobjektide tõttu. Rikkujaid arreteerivad Föderaalõiguse õiguskaitseohvitserid.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]