Conquesi Sainte-Foy kloostrikirik

Allikas: Vikipeedia
Kloostrikiriku läänefassaad
Vaade kloostrikirikule kirdest
Conquesi Sainte-Foy kloostrikiriku põhiplaan
Kiriku pikihoone läbilõige, vaade itta
Conquesi Sainte-Foy kloostrikiriku lääneportaali tümpanon

Sainte-Foy kloostrikirik on 12. sajandil valminud romaani kirik, mis on pühitsetud pühale Fidesele ja asub Conquesis Aveyroni departemangus Prantsusmaal. Pühakoda ja selle juures asuv väike muuseum kuuluvad olulisimate kultuuriajalooga seotud objektide hulka Lõuna-Prantsusmaal. Conques ja kirik asuvad mäenõlval ja keeruka asukoha tõttu pole saanud suureks turismiobjektiks.

1998. aastast alates kuulub kirik UNESCO maailma kultuuripärandi hulka Prantsusmaa Jaakobitee osana[1].

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Sainte-Foy kloostrikirik on oluline punkt Santiago de Compostelasse viival palverännuteel. Kloostrist, mille osa kirik kunagi oli, on säilinud vähesed riismed, kuid kirik on säilinud suuremas osas algsel kujul. Väiksemaid kirikuhooneid oli sellele kohale püstitatud juba alates 7. sajandist, kuid meie ajani säilinud Sainte-Foy ehitust alustati 11. sajandil ja see valmis 12. sajandi lõpuks.

Kirikuruum[muuda | muuda lähteteksti]

Nagu paljudel romaani kirikutel, kujundab selle interjööri aamvõlviga kesklööv, mida katkestavad rütmiliselt vööndkaared.

Tüübilt kuulub Conquesi Sainte-Foy kirik palverännukirikute hulka nagu mitmed Jaakobiteele püstitatud suured kirikud. Tal on ristikujuline põhiplaan, mida raamib läbi pikihoone ja põikhoone külglöövide kulgev võlvkäik, mis võimaldas suurel palverändurite hulkadel liikuda kiriku lääneosast transepti kabeliteni ja kiriku nelitisest ida poole jäävasse ossa, ümber kooriruumi kulgevat kooriümbriskäiku läbides said nad kabelitepärja kabelites austust avaldada pühakutele ja reliikviatele, eelkõige kuulsale püha Fidese reliikviale, ning transepti kaudu või teise külglöövi kaudu taas kirikust väljuda. Selline põhiplaan aitas vältida rahvahulkade tunglemist ja hoidis ära kloostri korraliste jumalateenistuste häirimise[2]. Conquesi Sainte-Foy kiriku pikihoone empoorid olid kohandatud palverändurite majutamiseks.[3]

Portaal[muuda | muuda lähteteksti]

Kiriku lääneportaali tümpanonil on reljeefid, mis kujutavad Viimset kohtupäeva. Tümpanoni keskel on Kristus mandorla kujulises auhiilguses, parem käsi osutamas taeva suunas ja vasak allapoole äraneetute suunas. Kristusest vasakul on Maarja ja Peetrus võtmetega ning neist vasakul aupaisteta, võib-olla keegi kloostri asutamisega seotud figuur, paremal neli inglit. Otse Kristuse jalgade all on stseen surnute ülestõusmisega ja hingede kaalumisega. Ülejäänud tümpanonipind on jagatud kaheks, vasakut poolt täidavad taevariigi pälvinud õndsate kujutised, nende hulgas Karl Suur ja abt Odolric, all väikese arkaadi keskel on Aabraham, illustreerides kirjakohta Luuka 16:22-31[4], paremat poolt äraneetud patused neid piinavate kuraditega, all keskel istumas põrguvürst ise. Algselt on reljeefid olnud värvitud, üle kogu tümpanoni leidub detailidel jälgi kunagisest värvkattest.

Relikviaar[muuda | muuda lähteteksti]

Püha Fidese täisfiguur-relikviaar pühaku säilmetega oli üks kuulsamaid keskaegses Euroopas. Fides oli 12-aastane tütarlaps, kes pärimuse järgi elas 3. või 4. sajandil kristlasena roomlaste okupeeritud Prantsusmaal, keeldus ohverdamast paganlikele jumalatele, hukati selle pärast ning keda austati märtrina. Pühak oli Lõuna-Prantsusmaal väga kuulus ja tema pärast külastasid palverändurid hulgakaupa väikest raskesti ligipääsetavat Conquesi linna, tuues sinna jõukust.[5]

Relikviaar on 85 sentimeetrit kõrge, nikerdatud puidust, üleni kaetud kuld- ja kullatud hõbeplekiga ning tema troon, kroon ja rõivad on üleni kaetud vääriskivide ja antiiksete gemmidega. Kuld ja vääriskivid pidid visualiseerima pühaku taevast hiilgust ja pühaku moraalseid omadusi, kusjuures iga kalliskivi kandis mingit voorust tähistades omakorda sümboolset tähendust[6]. Bernard Angersist kõneleb kujust 1010. aasta paiku oma raamatus "Liber miraculorum"[7], olles rabatud selle kaunidusest ja muretsedes palverändurite idolaatria pärast - ta kardab, et usklikud kummardavad pigem kaunist kalliskividega ehitud kuju kui pühaku säilmeid selle sees[8].

Kuju on dateeritud 9. sajandisse[9], teistel andmetel 10. sajandi lõppu või 11. sajandi algusse. Skulptuuri pea arvatakse olevat hilisantiikne spolia 4. sajandist, last kujutava Rooma staatua pea. Relikviaar asub tänapäeval kiriku varakambris ja kuigi klooster enam ei tegutse, korraldatakse igal aastal oktoobris pühaku päeval protsessioon, mis on olnud katkematu traditsioon keskajast tänapäevani[10].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Routes of Santiago de Compostela in France. – whc.unesco.org
  2. E Foster. Church and Reliquary of Sainte‐Foy, France. – Khan Academy
  3. Kunstileksikon. Eesti Klassikakirjastus, 2001
  4. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 9. juuni 2020. Vaadatud 9. juunil 2020.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  5. E Foster. Church and Reliquary of Sainte‐Foy, France. – Khan Academy
  6. F. Büttner, A. Gottdang. Sissejuhatus ikonograafiasse: Piltide sisulise tõlgendamise võimalusi. TLÜ Kirjastus, 2014
  7. J. Jarrett. In praise of the Liber sanctae fidis. – A Corner of Tenth-Century Europe (blog)
  8. E Foster. Church and Reliquary of Sainte‐Foy, France. – Khan Academy
  9. F. Büttner, A. Gottdang. Sissejuhatus ikonograafiasse: Piltide sisulise tõlgendamise võimalusi. TLÜ Kirjastus, 2014
  10. E Foster. Church and Reliquary of Sainte‐Foy, France. – Khan Academy

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]