Como toomkirik

Allikas: Vikipeedia
Kupli sisekülg ristlöövi kohal
Läänepoolne esikülg
Lööv, vaatega itta

Como toomkirik (ka Como katedraal, itaalia keeles Cattedrale di Santa Maria Assunta, Duomo di Como) on katoliku pühakoda Itaalias Lombardia maakonnas Como linnas. Toomkirik on ka Como piiskopkonna keskus ja see on pühitsetud neitsi Maarja taevaminekule.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Como järve lähedal asuv katedraal on üks piirkonna olulisemaid hooneid. Tavaliselt räägitakse sellest kui viimasest Itaalias ehitatud gooti stiilis katedraalist: selle ehitus kohal, kus varem oli romaani stiilis Santa Maria Maggiorele pühitsetud katedraal, algas 1396. aastal ehk 10 aastat pärast Milano toomkiriku ehituse algust.

Lorenzo degli Spazzi di Laino järelevalve all alanud ehitustööd ei lõppenud enne kui aastal 1770, mil valmis Filippo Juvarra kavandatud rokokoostiilis kuppel.[1] Hoone imposantne läänepoolne esikülg valmis aastatel 14571498 ning sealt leiab lisaks roosaknale ka Comost pärit Plinius Vanema ja Plinius Noorema kujude vahel oleva portaali.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Hoone on 87 meetrit pikk, 36–56 meetrit lai ja kupli tipp on 75 meetri kõrgusel. Duomo põrandaplaan on ladina risti kujuline, sel on keskel asetsev peamine lööv ja kaks külglöövi, mida eraldavad sambad. Kiriku ristlööv pärineb renessansiajast ja ristumiskoha kohal kõrgub imposantne kuppel. Apsiidid ja kooriruum pärinevad 16. sajandist.

Interjöörist leiab mõned ajaloolise tähtsusega gobeläänid, mis on valmistatud muuhulgas 16. ja 17. sajandil Ferraras, Firenzes ja Antwerpenis. Lisaks leiab pühakojast ka hulga 16. sajandist pärinevaid Bernardino Luini ja Gaudenzio Ferrari maale.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Como, Cernobbio e Brunate", p. 16.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]