Codex aureus Pultoviensis

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Codex Aureus Pultoviensis)
Lehekülg käsikirjast. Kuningate kummardamine ja Matteuse evangeeliumi algus

Codex Aureus Pultoviensis ehk Płocki evangelistaar on rikkalikult illumineeritud käsikirjaline perikoopide raamat, mis pärineb 11. sajandist ja asus algselt Płocki katedraalis. Peene teostusega miniatuuride ja kuldtindiga kirjutatud teksti pärast loetakse ta kuldkoodeksite hulka. Tänapäeval asub käsikiri Krakowis Czartoryski muuseumis kirje Ms. 1207 all.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Raamat koosneb 171 pärgamentlehest 35 cm × 25,5 cm formaadis ja sisaldab perikoope ja liturgilisi lugemisi terve kirikuaasta jaoks, samuti üheksat kaanonitahvlit. Tekstikirjaks on rooma kapitaal, kohati untsiaali elementidega, tekst on kirjutatud kuldtindiga. Teksti illustreerivad 13 miniatuuri, mille hulgas nelja evangelisti kujutised on terve lehekülje suurused, ülejäänud, tekstiga seotud miniatuurid üheksal leheküljel, katavad igaüks pool lehekülge. Teksti ümbritsevad igal leheküljel ornamentaalsed raamistused, mida katavad geomeetrilised motiivid, taimdekoor või zoomorfsed kujutised. Ka initsiaalide dekooris leidub loomamotiive.

Nagu varasemate Karolingide- ja Ottoonide-aegsete koodeksite puhul katab ka selle käsikirja kaasi hinnaline väärismetallköide, mida kaunistavad värvilised Limoges' emailist tahvlikesed, vääriskivid ja väärismetallist sulatatud kaunistused. Kujutatud on bütsantsipärast motiivi, ristilöödud Kristust kuningaks kroonituna värvilisest emailist ristil. Kaaned on käsikirjast hilisemad, pärinevad umbes aastast 1300.

Ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

Käsikiri loodi arvatavasti 11. sajandi teisel poolel Regensburgis või on see Praha miniatuurikoolkonna töö, seda on peetud ühte gruppi kuuluvaks Vyšehradi koodeksi, Codex aureus Gnesnensise ja Püha Vituse katedraali evangelistaariga[1]. Algselt paiknes see Płocki katedraalis ja kuulus Böömimaa Judithile (snd 1056–1058, surnud 1086), Poola hertsogi Władysław I Hermani abikaasale. Pułtuski kaudu jõudis see Czartoryski perekonna kätte ja seda säilitatakse Czartoryski muuseumis kirje Ms. 1207 all.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]