Chamonix

Allikas: Vikipeedia
Chamonix-Mont-Blanc vald

prantsuse Chamonix-Mont-Blanc


Pindala 245,46 km²
Elanikke 8642 (1.01.2021)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 45° 55′ N, 6° 52′ E
Chamonix (Prantsusmaa)
Chamonix
Vaade suvisele Chamonix-Mont-Blancile köisraudteelt.
Chamonix org lõunast nähtuna

Chamonix-Mont-Blanc (levinum nimi Chamonix) on vald ja küla Ida-Prantsusmaal Haute-Savoie departemangus Alpide mäestikus.

Chamonix on tähtis turismikeskus. See on peamine asula, kust alustatakse tõusu Euroopa kõrgeimale mäele Mont Blancile. Mont Blanc paikneb Prantsusmaa ja Itaalia piiril, aga Itaalias ei ole lähedal sobivat asulat, kust alustada tõusu Mont Blancile.

Valla kõrgus merepinnast on 995–4810 m.

Chamonix on talispordikeskus. Seal peeti esimesed kaasaegsed, 1924. aasta taliolümpiamängud.

Kohalik jäähokiklubi Chamoix de Chamonix on Prantsusmaa kõigi aegade edukaim hokiklubi. See on tulnud riigi meistriks 30 korda.

Chamonix'l on kuus sõpruslinna: Aspen (USA), Cilaos (Prantsusmaa, Réunion), Courmayeur (Itaalia), Davos (Šveits), Fujiyoshida (Jaapan, Fujiyama jalamil) ja Garmisch-Partenkirchen (Saksamaa).

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Esimest korda on Chamonix' orgu mainitud 1091. aastal, kui Genevois' krahv (tema residents oli Annecys) annetas selle Sacra di San Micheles asuvale benediktiini kloostrile. 13. sajandi algul asutas klooster Chamonix'sse prioraadi. 1519 läks prioraat Sallanches' kommuuni alluvusse. 1786 ostsid Chamonix' elanikud end Sallanches' alluvusest vabaks.

1530 andis Genevois' krahv Chamonix' elanikele õiguse pidada kaks laata aastas.

Esimestena avaldasid reisikirja oma retkest Chamonix'sse Richard Pococke ja William Windham, kes külastasid Chamonix'd koos teiste inglaste rühmaga 1741. aastal.1744 avaldas Windham sel teemal pamfleti ja 1745 avaldas Pococke pikema reisikirja rännakutest Lähis-Idas, kus oli mainitud ka Chamonix' külastamist. Seda võibki pidada Chamonix' kui turismikeskuse alguseks.

1821. aastaks oli Chamonix's turism juba nõnda arenenud, et sel aastal rajati Chamonix' giidide selts. Giididena tohtisid kommuunis tegutseda üksnes seltsi liikmed. Nende monopoli tühistas Prantsusmaa valitsus 1892, misjärel giiditunnistusi hakkas välja andma Prantsusmaa Alpiklubi, mitte enam kohalikud elanikud.

1960. aastatel lõpetati Chamonix' orus põllumajandusega tegelemine. 20. sajandi lõpul oli Chamonix's turistidele juba 60 tuhat voodikohta ja aastas külastas küla 5 miljonit turisti.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]