Cambridge'i Püha Haua kirik

Allikas: Vikipeedia
Vaade kirikule loodest
Kiriku põhiplaan
Ümarkiriku interjöör
Osa kooriruumist

Püha Haua kirik (Holy Sepulchre) on anglikaani kirik Cambridge'is, ehitatud 12. sajandil. Hoone on üks neljast säilinud keskaegsest ümarkirikust Inglismaal.

Ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

Kiriku lasi 1130. aasta paiku ehitada Püha Haua vennaskond, rühm augustiinlastest kanoonikuid. Algsel kirikul oli ümmargune keskruum koos ümbriskäiguga ja oletatav eenduv kooriruum. 13. sajandi keskpaigas sai hoonest kihelkonnakirik Barnwelli kloostri alluvuses ja sel ajal ehitati kooriruumile arvatavasti juurde üks lööv. 15. sajandil asendati valgmiku romaani aknad suuremate gooti ehisraamistikakendega ja valgmiku peale ehitati hulknurkne kellatorn. 1643. aastal lõhuti Inglise kodusõja ajal kiriku sisustust ja kujusid. 19. sajandil oli kirik lagunenud, 1841. aastal varises osa ümbriskäiku.

Restaureerimistööd toimusid arhitekt Anthony Salvini juhtimisel. Nende ajal taastati valgmiku ümarkaarsed aknad, eemaldati kellatorn ja kirik kaeti katusega, mis tehti võimalikule algsele katusele lähedase vormiga. Kooriruumile lisati teine lööv ja muudeti see hoone idaosa ristkülikukujuliseks. Interjööri lisati uusromaani raiddekoori.[1]

Arhitektuur[muuda | muuda lähteteksti]

Kirik on ehitatud kantkividest. Põhiplaani moodustavad vanem ümarkiriku osa ja hilisem ristkülikukujuline kolmelööviline kooriruum, millele on lisatud põhjaeeskoda. Hoone katus on madalkooniline. Kiriku põhjaseinas on hulknurkne kellatorn.

Lääneportaal on ümarkaarne astmikportaal, mille palestikul on kolm paari väikesi sambaid ja mille arhivolt on kaunistatud siksakvöödiga ning kreneleeringu taolise reljeefse ehisliistuga. Ümbriskäiku eraldab keskruumist kaheksale massiivsele romaani sambale toetuv ümarkaarne arkaad. Sammastel on voltkapiteelid, mille kujundus erineb iga sambal. Siksakvööte ja muud geomeetrilist dekoori esineb ka arkaadikaartel. Arkaadi kohal on romaani kaksikkaartega trifoorium. Peakesed eendtugede allosas on nikerdatud 19. sajandil.[2] Kooriruumis ja selle põhjalöövis on 15. sajandist pärinevad muusikariistadega ingliskulptuurid katust toetavatel konsoolidel. Kooriruumi põrand on uuendatud 19. sajandil, plaatidel on Suurbritannia riigivapp ning Victoria ja Alberti vapid. Kellatorni kaks kella pärinevad 17. ja 15. sajandist.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]