Ehisliist

Allikas: Vikipeedia
Ehisliistude profiile. Allikas: Da Gabriele Morolli Le membra degli ornamenti. 1,5,7 – liist, 2 – ümarvööt, 3,4 – ümarvööt või mõigas, 6 – taandrihv, 9 – eendrihv, 10 – tõusev toendkarniis, 11 – langev toendkarniis, 12 – tõusev päädivkarniis, 13 – langev taandkarniis

Ehisliist, ka ehisvööt[1] on arhitektuuris ja tarbekunstis kasutatav kitsas püsiva laiusega[2] ja korduva dekooriga kaunistuselement, sageli raamiva või liigendava funktsiooniga. Ta võib olla osa mõnest komplekssemast dekoorielemendist, nagu simss, karniis, friis, kapiteel või raamistus. Ehisliistul pole eristuva kujundusega alguse- ja lõpuosa, kuid on võimalikud regulaarselt vahelduvad elemendid või katkestused liistu kujunduses.

Ehisliist võib olla maalitud või reljeefse ornamendiga kaunistatud või lihtne ilma kaunistusteta profiilliist. Tavaliselt kajastab liistu nimetus ta ornamenti või väliskuju (teemantliist, ümarvööt, hammaslõige, pärlvööt jne)

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 24. august 2018. Vaadatud 24. augustil 2018.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  2. https://www.eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=liist&F=M