Côte d'Opale

Allikas: Vikipeedia
Blanc-Nezi neem vaadatuna rannalt
Gris-Nezi neem
Touquet' luited

Opaalrannik (Côte d'Opale, [kot dɔpal]; lääneflaami: Opoalkust) on rannikuala Kirde-Prantsusmaal La Manche'i ääres, mis on turistide seas populaarne.

Geograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Vaade Inglismaa rannikule Prantsusmaalt Côte d'Opale'ist

Côte d'Opale on rannikuala Kirde-Prantsusmaal Nordi ja Pas-de-Calais' departemangudes. Selle ulatus on üle 120 km Prantsusmaa rannikut Belgia piiri ja Pikardia piiri vahel. See rannajoon külgneb La Manche'i ja Põhjamerega ning asub otse Kagu-Inglismaa kriidikaljude vastas, mis on kõigest 34 km kaugusel.

Côte d'Opale koosneb paljudest maastikuelementidest, sealhulgas rannad, luited, lodud, estuaarid ja kaljud. Rannikut iseloomustavad kaks suurt neeme, mis asuvad Calais' ja Boulogne'i vahel: Gris-Nezi neem (neeme hall nina), mis ulatub merepinnast 50 m kõrgusele, ja Blanc-Nezi neem (neeme valge nina), mis ulatub 132 m kõrgusele. Need neemed on Inglismaale lähimad punktid kogu Prantsusmaa rannikul.

Linnad[muuda | muuda lähteteksti]

Kuulsad mereäärsed kuurordid[muuda | muuda lähteteksti]

Põhjast lõunasse:

Muud vallad rannikul[muuda | muuda lähteteksti]

Lõunast põhja:

Kunst[muuda | muuda lähteteksti]

Eugène Boudini maal Bercki luidetest, 1890

Paljud loomeinimesed on saanud inspiratsiooni rannikumaastikest, nende hulgas helilooja Henri Dutilleux, kirjanikud Victor Hugo ja Charles Dickens ning maalikunstnikud J. M. W. Turner, Carolus-Duran, Maurice Boitel ja Eugène Boudin. Sellele piirkonnale andis 1911. aastal nime maalikunstnik Édouard Lévêque, et kirjeldada selle valguse eripära.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]