Mine sisu juurde

Berliini protsess

Allikas: Vikipeedia
██ Euroopa Liidu osalevad liikmesriigid + Ühendkuningriik
██ Euroopa Liidu mitteosalevad liikmesriigid

Berliini protsess on diplomaatiline algatus, mis on seotud Euroopa Liidu tulevase laienemisega. See algas 2014. aasta Lääne-Balkani konverentsiga Berliinis. See toimib selleks, et tugevdada ja säilitada Euroopa Liidu integratsiooniprotsessi dünaamikat, pidades silmas suurenenud euroskeptitsismi ja komisjoni presidendi Jean Claude Junckeri väljakuulutatud viieaastast moratooriumit laienemisele.

Berliini protsess on valitsustevaheline koostööalgatus, mille eesmärk on taaselustada mitmepoolseid sidemeid Lääne-Balkani ja valitud ELi liikmesriikide vahel ning parandada Lääne-Balkani piirkondlikku koostööd infrastruktuuri ja majandusarengu küsimustes. See on üks Merkeli kolmanda valitsuskabineti diplomaatilisi algatusi Kagu-Euroopas. Seda täiendavad algatused, mis on seotud konkreetsete Kagu-Euroopa riikidega (nt Saksa-Briti diplomaatiline algatus Bosnia ja Hertsegoviina ELiga ühinemiseks).

Seotud riigid

[muuda | muuda lähteteksti]

Algatus hõlmab kõiki Lääne-Balkani riike: nelja, kes kandideerivad ELi liikmeiks (Montenegro, Serbia, Põhja-Makedoonia, Albaania) ja kahte potentsiaalset kandidaati (Bosnia ja Hertsegoviina ja Kosovo). Samuti on sellega seotud mõned ELi liikmesriigid (st Austria, Bulgaaria, Horvaatia, Prantsusmaa, Kreeka, Saksamaa, Itaalia, Poola ja Sloveenia) ning üks kolmas riik – Ühendkuningriik.

2020. aasta eesistujariikideks olid ühiselt Bulgaaria ja Põhja-Makedoonia.

Välislingid

[muuda | muuda lähteteksti]