Babe Didrikson Zaharias

Allikas: Vikipeedia
Babe Zaharias

Mildred Ella "Babe" Didrikson Zaharias (neiuna Didrikson; 26. juuni 1911 – 27. september 1956) oli Ameerika sportlane, kes paistis silma golfis, korvpallis, pesapallis ja kergejõustikus. Ta võitis 1932. aasta suveolümpiamängudel kergejõustikus kaks kuldmedalit ja ühe hõbemedali, seejärel pöördus profigolfi poole ja võitis 10 LPGA (Ladies Professional Golf Association) meistritiitlit.

Biograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Mildred Ella Didrikson sündis 26. juunil 1911 seitsmest lapsest kuuendana Texase osariigis Port Arturi rannikulinnas. Tema ema Hannah ja isa Ole Didriksen olid sisserändajad Norrast. Kuigi tema kolm vanimat õde-venda sündisid Norras, sündisid Babe ja tema kolm teist õde-venda Port Arturis. Hiljem muutis ta oma perekonnanime kirjapildi Didriksenist Didriksoniks. Ta kolis koos perega 4-aastaselt Texase osariigis Beaumontis asuvasse 850 Doucette'i. Ta väitis, et sai hüüdnime "Beebi" (Babe Ruthi järgi), kui sooritas lapsepõlves pesapallimängus viis kodujooksu, kuid norra päritolu ema kutsus teda juba väikelapseeast peale Bebeks.

George and Babe Zaharias 1938. aastal

Kuigi Didrikson on tuntud oma sportlike annete poolest, oli ta ka suurepärane õmbleja ja tegeles muusikaga. Ta võistles õmblemises ning valmistas paljud oma riided, sealhulgas golfiriided. Ta väitis, et võitis 1931. aasta Texase osariigi messil Dallases õmblusmeistritiitli; ta võitis Lõuna-Texase osariigi messi Beaumontis, kaunistades seda lugu palju aastaid hiljem 1953. aastal. Ta õppis Beaumonti keskkoolis. Ta polnud kunagi tugev õpilane, oli sunnitud kaheksandat klassi kordama ja oli klassikaaslastest aasta vanem. Lõpuks jättis ta õpingud lõpetamata pärast seda, kui kolis Dallasesse korvpalli mängima. Ta oli laulja ja suupillimängija ning salvestas Mercury Recordsile mitu lugu. Tema suurim müügihitt oli "I Felt a Little Teardrop", mille tagaküljel on "Detour".

Juba Babe Didriksonina tuntud abiellus ta 23. detsembril 1938 Missouris St. Louisis elukutselise maadleja George Zahariasega (1908–1984). Edaspidi oli ta suures osas tuntud kui Babe Didrikson Zaharias või Babe Zaharias.

1932. aasta olümpiamängud[muuda | muuda lähteteksti]

Didrikson püstitas kaks maailmarekordit, võites 1932. aasta Los Angelese olümpiamängudel kaks kuldmedalit ja ühe hõbemedali. 80 meetri tõkkejooksus saavutas ta eeljooksus maailmarekordi 11,8 sekundit. Finaalis ületas ta oma rekordi 11,7-ga, saades kulla. Odaviskes võitis ta ka kulla olümpiarekordi viskega 43,69 meetrit. Kõrgushüppes saavutas ta hõbeda maailmarekordi saavutanud hüppega 1,65 meetrit. Kaasameeriklane Jean Shiley hüppas samuti 1,65 meetrit ja pälvis kulla pärast seda, kui Didrikson oli kasutanud vale tehnikat.

Didrikson on ainus kergejõustiklane, mees või naine, kes on võitnud eraldi jooksu-, viske- ja hüppealadel individuaalseid olümpiamedaleid.

AAU tšempion[muuda | muuda lähteteksti]

Didriksoni esimene töökoht pärast keskkooli oli Dallase tööandjate õnnetusjuhtumikindlustusseltsi sekretär, kuigi ta töötas ainult selleks, et ettevõtte võistkonnas "Golden Cyclones" amatöörina korvpalli mängida. Vahemärkusena võib mainida, et võistlust juhtis siis Amatöör-Athletic Union (AAU). Hoolimata võistkonna osalemisest AAU korvpallimeistrivõistlustel 1931. aastal, oli Didrikson saavutanud esmalt kergejõustiklasena laiema tähelepanu.

Esindades oma ettevõtet 1932. aasta AAU meistrivõistlustel, osales ta kümnest võistlusest kaheksal, võitis viis otse ja viigistas kuuenda mängu. Didriksoni esitustest piisas võistkondliku meistritiitli võitmiseks.

Babe Didrikson Zaharias 1948. aastal

Golf[muuda | muuda lähteteksti]

1935. aastal hakkas Didrikson golfi mängima. Ta oli hiline tulija sellel spordialal, kus ta sai tuntuimaks. Varsti pärast seda võeti talt amatööri staatus ja seetõttu võistles ta 1938. aasta jaanuaris PGA (Professional Golfers' Association) turniiril Los Angeles Open. Ükski teine ​​naine ei võistelnud sellel turniiril meeste vastu enne Annika Sörenstami, Suzy Whaley, Michelle Wie ja Brittany Lincicome'i peaaegu kuus aastakümmet hiljem. Turniiril oli ta meeskonnas George Zahariasega. Nad abiellusid 11 kuud hiljem ja asusid elama Florida osariigis Tampas golfiväljaku territooriumile, mille nad ostsid 1949. aastal.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]