Arutelu:Tehnosfäär

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Artiklist Armastus. Andres (arutelu) 19. mai 2019, kell 06:00 (EEST)[vasta]

 Pikemalt artiklis Tehnosfäär#Tehnosfääri olevik

Maa kui terviku seisukohalt vaadeldakse elavate inimeste elu tänapäevases maailmas teatud sfäärilise kolmikuna: biosfäär, sotsiosfäär ja tehnosfäär vastastikes suhtevõrkudes ja interaktsioonides biosfääriga.

Sfäär ja aeg

Tehnosfäär[1] on inimtekkeliste struktuuride süsteem (näiteks asulad, külad, linnad, suurlinnad, niisutussüsteemid, veetammid, transport, raudteed, tehased, kalakasvandused, põllumajandushooned ja haritud põllumaad, kasvuhooned, infotehnoloogia jpm) biosfääri atmosfääris, mis on inimkontrollile allutatud.

Transformatiivsus: tehnosfäär on noorim geosfääri osa, kuid kõige jõulisem ning dünaamilisem transformaator, mille toimel kujunevad tehniseerituks kõik ühiskonnasfäärid ja olulisi tehnogeenseid muutusi toimub ka biosfäärides.

Põhifenomeniks on tehnogeensete nähtuste ja neid esile kutsuvate vahendite süsteem (masinad, seadmed, aparaadid, masinaliikumised ja selleks vajalikud rajatised, tehniline energeetika, tehnogeensed kiirgused ja väljad jms)

Interaktsioonid: tehnika on vajalik abivahend kõigis ühiskonnasfäärides ja mõjutab üha enam ka loodussfääre. Tehnosfääri areng sõltub kõige enam teadusest (kultuurisfäär), majandusest ja ametlikust tehnopoliitikast (haldussfäär).

Globaalsus: tehniliste seadmete ja süsteemide näol kõikjal atmosfääris.

Põhispetsialisatsioonid: tehnika rakendamine kõigis ühiskonnasfäärides ja tehnoloogia loomise ning teenindamisega seotud personal (leiutajad, konstruktorid, insenerid, tehnikud, mehaanikud jt)

Põhiväärtused: tehnikaalased kvalitatiivsed ja kvantitatiivsed karakteristikud.[2]