Arutelu:Tapa vallutamine

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kas leidub litsents, mille toel võiks siia üles laadida Maximilian Maksolly "Tapa vallutamise"? Näiteks skannida pilt "Eesti Vabadussõja" 1937. aastal avaldatud 1. köitest, liiati kui tegemist on (nagu artiklis viidatud allikas kirjeldatud) Maksolly originaalteose reproduktsiooniga. Võrdluseks võib tuua sarnase Maksolly töö, Admiral Pitka portree, mis samuti üle 70 aasta tagasi avaldatud ja probleemideta siinses keskkonnas kodunenud.

Siin on ta üleval rippunud sellepärast, et on kahe silma vahele jäänud. Ei, ei või lisada. Avaldamise aeg on määrav vaid siis kui autor pole teada.--WooteleF 16. detsember 2009, kell 16:25 (UTC)

Hetkel näen ma siin 4 suuremat vajakajäämist:

  1. Osa artiklist on viitamata. Alates pealkirjast "Mälestustahvel Tapa jaamahoonel" käib vist kõik selle päris artikli lõpus antud viite alla, aga sõjategevuse kirjelduse osas on seis segasem.
  2. Suur(em) osa artiklist põhineb sõjaväelaste mälestustele. Iseenesest see poleks probleem, aga seal kirjutatut antakse siin edasi faktiväidetena, isegi täiesti subjektiivseid hinnanguid ("Alevi elanike rõõm oli piiritu", "Tapa vallutamine soomusrongide poolt oleks samal päeval lennult sündinud, kui..." jne) ja kalamehejutuna kõlavaid lugusid ("Erilist vahvust ilmutas soomusrongi nr. 1 vanemallohvitser Karl Lipand, kes nelja mehega punaste väeosale loodepool Tapal kallale tungis ja 40 punaväelast ühes 60 püssi ja 100 käsigranaadiga vangistas").
  3. "Punaste" poole tegevusest, vägede suurusest, motiividest, eesmärkidest on siin väga vähe kirjas ja ka see mis on, lähtub sellest, kuidas see teisel pool rindejoont olnud "valgetele" tundus (nt "Paistis, nagu mõtleksid punaarmeelased lagedal väljal avaldada visa vastupanu."). Vaevalt, et kaotajate poolel keegi neist sündmustest pikki mälestusi kirjutas, aga midagigi peaks vähemalt nõukaaegsetes raamatutes sellest kirjas olema.
  4. Võiks lühidalt olla kirjas sündmuste taust, kuidas lahingueelne situatsioon rindel tekkis, miks alustati pealetungi, miks Tapa oli strateegiline koht, mida mõlemad pooled enda käes tahtsid hoida. --Minnekon (arutelu) 1. september 2015, kell 20:15 (EEST)[vasta]
ErlichLw,. Ivo (arutelu) 21. jaanuar 2018, kell 22:27 (EET)[vasta]

Tõstsin artikli heade artiklite seast ümber B-kvaliteediklassi (vastavale sellele arutelule siin). Teksti täiendaval kontrollimisel ja arendamisel võib selle esitada A-kvaliteediklassi artikli kandidaadiks. Ivo (arutelu) 21. jaanuar 2018, kell 22:27 (EET)[vasta]