Arutelu:Metsanduse mõisteid

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Siin näib olevat kogutud kokku kõik metsaga seonduv, iseasi on muidugi eristada metsanduse ja metsateaduse mõisteid. Võib-olla oleks mõttekas kõik panna kokku metsateaduse mõistete loendisse? --Dj Capricorn 29. juuli 2008, kell 17:55 (UTC)



Siia loendisse võib ilmselt panna mõisted reaktsioonipuit, ränipuit; samuti võib need panna botaanika mõistete alla. Metsandus peaks hõlmama ka metsateaduse mõisteid, ehkki artiklis metsandus ja metsateadus võib mitte nii hästi nende vahest aru saada--Dj Capricorn 13. september 2009, kell 07:14 (UTC)

Kas metsaserv on eraldi artiklit väärt mõiste?--Estopedist1 (arutelu) 13. mai 2019, kell 15:28 (EEST)[vasta]

Miks mitte? Andres (arutelu) 13. mai 2019, kell 17:52 (EEST)[vasta]

Metsanduse ja metsateaduse mõistete kokku panemine igati sobiv, sest metsanduse osa on ka metsateadus. Aga siia on aegade jooksul kogunenud ka need, mis on mõne teise valdkonna põhimõisted. Kui metsanduses neid ei kasutata teises tähenduses või mingi olulise erisusega, siis pole nende pidamine siin lehel ka vajalik. Pigem on vastupidi - mõistete üleküllus nimekirjas pole hea.

Üsna paljud siia kogunenud kirjetest ei vääri eraldi mõistetena käsitlemist. Üks näide paljudest: oksatüügas, oksatüüka läbimõõt, oksatüüka pikkus. Piisab kui on defineeritud "oks" ja "tüügas", siis on võimalik mistahes oksatüüka pikkuse või läbimõõdu kohta midagi suvalises artiklis öelda. Teine näide: "tihumeeter hektari kohta" ja "tihumeeter hektari kohta aastas" on sama, kui keegi hakkas lahti seletama "džauli ruutmeetrile sekundis".

Võibolla on selle kultuurikihi tekkimise põhjus metsanduse artiklite vähesus, aga see ei saa olla põhjuseks, et wikipedias metsanduse mõistete loend muutuks laialivalguvate sõnaühendite koguks.

Ma kommenteerisin algtekstist välja kirjeid, mis on mõne teise valdkonna põhimõisted ja ei vaja ümberdefineerimist või on liitmõisted, mille selgitamiseks piisab olemasolevatest mõistetest. Meditsiini mõistete loendist leiab häid näiteid nagu Polütsüteemia, kus mõiste variatsioone seletatakse konkreetsel lehel ja ei koormata üle põhimõistete loendit. Ätt Punktkomm, 27.12.2020 17:19 EET.