Arutelu:Maruula-elevandiõunapuu

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Artiklist Amarula kuni täpsustamiseni siia:

See müstiline maruula-elevandiõunapuu (Sclerocarya birrea) või rahvasuus "elevandipuu" kasvab Aafrika lõunaosa subtroopilistel tasandikel. Elevandipuu nimetuse on sealne rahvas omistanud puule just seetõttu, et elevandid on ühed suurematest ning maiamatest maruulapuu viljade austajatest loomariigis ning nende puude läheduses võib alati leida palju elevante, kes usinalt kollakaid vilju naudivad. Marulapuul on tähtis roll ka sealses inimühiskonnas. Näiteks toimuvad paljud pulmad ning laulatused otse marulapuude all, sest puud peetakse viljakuse ja hea õnne sümboliks. Marulapuu viljad on valmides helekollast värvi ning kuldkollase koore alt võib leida valge viljaliha ning kivi. Viljaliha on väga rikas C-vitamiini sisalduse poolest ning kivi tuuma kasutatakse loodusliku toiduõli valmistamiseks.

--Epp 13. märts 2009, kell 00:50 (UTC)


Minu meelest peaks olema vilja (maruula) kohta ka eraldi artikkel, siis on parem orienteeruda.

Nojah, ma algul plaanisingi selle teha; see link on paranduste käigus ära kadunud. Selle sinu esimese allika põhjal saaks tast päris palju kirjutada. --Epp 28. mai 2009, kell 13:07 (UTC)
Panin sinna lingi, mis toob praegu siia tagasi. Andres 18. august 2009, kell 07:30 (UTC)

Viited ei ole selged: viide peaks olema vähemalt lõigu peale üks, või kui materjal on võetud teistest vikidest, siis panna viitamata asjade juurde "lisa viide", siis on võimalik viiteid otsida. See on juhuks, kui me tahame selle kuulutada heaks artikliks ja see nõuab viiteid. Andres 28. mai 2009, kell 10:22 (UTC)

Allikaid võib otsida Google Booksist. Siin on mõned:

[1], [2], [3], kolm põhjalikku ja usaldatavat käsitlust. Andres 28. mai 2009, kell 10:35 (UTC)

Jah, muidugi on viited juurde märgitud ainult üksikute asjade kohta. Ma pole jaksanud seda ette võtta, aga üritan. --Epp 28. mai 2009, kell 13:07 (UTC)

Panin juurde materjali vene, saksa ja poola vikist, aga leidsin ühe vastuolu:

  • Viljad järelvalmivad pärast puult varisemist.
  • Varisenud viljad hakkavad kiiresti käärima.

Need laused ei saa korraga õiged olla. Taivo 28. mai 2009, kell 18:34 (UTC)

Miks ei saa? Oleneb, mida nimetada kiireks. Tegelikult on ilmselt nii, et vigastatud viljad hakkavad käärima. Muidu säilivad hästi. Ja kuskil oli, et valmivad paari päevaga. Ära tee teiste vikide põhjal, ma teen niikuinii põhjalikumaks muude allikate põhjal. Siin on niikuinii väikseid vastuolusid teiste allikatega. Viited on sassis, aga kui siin vahepeal asju muuta, ei leia ma üldse enam midagi üles. Ja palun ära muuda igal pool sõnu numbriteks. :-) --Epp 28. mai 2009, kell 18:42 (UTC)
Ei, ma igal pool ei muudagi. Need, kus sa viiteid tahad, on poola vikist võetud, aga ma ei valda poola keelt, ma pole sõnas "urb" kindel. Taivo 28. mai 2009, kell 22:12 (UTC)
OK. Ma tegelen sellega peagi edasi. Nüüd on infoallikaid palju (algul panin valimatult kõik kirja, mis esimese raksuga leidsin) ja igal pool on miski natuke erinev. Ma seda mõtlesingi, et kust Sa tead, et neid urbadeks nimetatakse. Siia peaks lisama edaspidi ainult asju, millel on suht usaldusväärsed allikad. --Epp 28. mai 2009, kell 22:19 (UTC)


Vasturääkivused saagikuse osas[muuda lähteteksti]

Artiklist jääb mulje, nagu oleks 500 kg saak tavaline, samal ajal kui Encyclopedia Britannica annab keskmiseks saagiks 30 kg ja Jules Janick, Robert E. Paull "The encyclopedia of fruit & nuts, (mida muide on selle artikli kirjutamisel kasutatud!!) annab keskmiseks saagiks 60-90 kg. Puuduva viite 70 000 viljaga 1000 kg saagile leiab siit (poola k) ja Encyclopedia Britannica'st. --Kyng 21. juuli 2009, kell 09:13 (UTC)

The encyclopedia of fruit & nuts märgib ka, et 500kg saak on erandlik. --Kyng 21. juuli 2009, kell 09:17 (UTC)

Tõstsin artikli heade artiklite seast ümber B-kvaliteediklassi (vastavale sellele arutelule siin). Teksti täiendaval kontrollimisel ja arendamisel võib selle esitada A-kvaliteediklassi artikli kandidaadiks. Ivo (arutelu) 21. jaanuar 2018, kell 22:07 (EET)[vasta]