Arutelu:Marssal

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Minu meelest peaksid olema eraldi artiklid Nõukogude Liidu marssal, Venemaa marssal, Prantsusmaa marssal jne. ENE 1. väljaande järgi olid Nõukogude Liidus olemas ka väeliigi marssal (võrdne armeekindraliga) ja väeliigi peamarssal.

Ka Igor Sergejevi juurest tuleks minu meelest linkida Venemaa marssal, mitte marssal. Ka näiteks feldmarssal peaks eraldi olema. Andres 21. september 2006, kell 18:56 (UTC)

nõus. teeme. Ohpuu 22. september 2006, kell 03:11 (UTC)
uurisin, mõtlesin, konsulteerisin ja jõudsin järeldusele, et tegelt ei ole nõus yhe asjaga. feldmarssal ei pea eraldi olema, tuleks hoopis teha ymbersuunamine feldmarssalilt marssalile. tegu on yhe ja sama auastmega nagu veltveebel ja veebel. marssal on prantsuse traditsioonis, feldmarssal saksa traditsioonis. Feldmarschall'i võib rahumeeli eesti keelde tõlkida marssaliks, nagu Feldwebel on veebel. traditsiooni kysimus, eesti keeles on feldmarssal marssali synonyym, mida annab tarvitada siis, kui saksa kohalikku koloriiti vaja rõhutada. vastupidine näide traditsioonist: polkovnikuid kolonelideks meil tavaliselt ei tõlgita, soome keeles aga pigem kyll kui mitte. Ohpuu 19. oktoober 2006, kell 08:08 (UTC)
Sõna "feldmarssal" kasutamist tuleb tekstis kindlasti selgitada. Muidu jääb mulje, nagu võiks iga marssalit nimetada feldmarssaliks. Võimalik on siiski ka teha vastav märksõna, kus lihtsalt selgitataks selle sõna kasutamist. Andres 19. oktoober 2006, kell 09:43 (UTC)
olgu, selgitan, kui targemaks saan. teine võimalus on võtta kõik õue-, maa- ja aadlimarssalid ning nende lahknemine omavahel ja feldmarssalist siinsamas artiklis läbi kirjutada. kolmas võimalus on jõudu- ja aegamööda ka maa- ja aadlimarssalitest artiklid kirjutada, igayhest yks, samas kui kõikide marssali aunimede ajalugu jääks siiasamma marssali alla. 84.50.156.61 19. oktoober 2006, kell 14:57 (UTC)


Soovitaksin teha eraldi artiklid Õuemarssal, Maamarssal ja Aadlimarssal. Andres 19. oktoober 2006, kell 15:26 (UTC)

Välja:

Eesti kaitseväes marssali auastet ei ole.


Soomes andis Soome president kindral Carl Gustaf Emil Mannerheimile 1933. aastal marssali (sotamarsalkka) aunimetuse ja 1942. aastal Soome parlament Soome marssali (Suomen marsalkka) aunimetuse. Kumbki ei ole sõjaväeline auaste. Ühelegi teisele Soome kindralile marssali aunimetust antud pole.


Nõukogude Liidus anti Leonid Brežnevile 1976. aastal Nõukogude Liidu marssali auaste. Kõrgemad sõjaväelased pidasid seda ebaõiglaseks. Nõukogude Liidu marssali auaste kaotati aastal 1991.

Andres (arutelu) 27. september 2017, kell 18:08 (EEST)[vasta]