Arutelu:Katedraal

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Katedraale ehitati põhiliselt Prantsusmaal, Saksamaal, Hispaanias ja Inglismaal

See on vist mõttetus. Andres 30. juuni 2007, kell 19:23 (UTC)

Sul võib õigus olla[muuda lähteteksti]

Aga vaata seda artiklit ENE-s ;-)

Muutsin artikli ära.

Katedraal ja Vene õigeusu kirik[muuda lähteteksti]

Mona lisas "Katedraal" lehele teksi:

Õigeusu kirikus on katedraal selline piiskoplik peakirik, milles aujärjetaguse seina juures asub piiskopiistmega kõrgendik. Eestis on neli õigeusu peakirikut ja kaks katedraali - Tallinna Aleksander Nevski katedraal ja Narva Issandamuutmise katedraal (kuni 1944. aastani).

Samas on inglisekeelses vikis öeldud järgmist:

The term "cathedral" is not officially used in Eastern Orthodoxy, the church of a bishop being known as "the great church", though cathedral is commonly used in English translations. The Oriental Orthodox Churches similarly do not have cathedrals as such.

Kellel on õigus ?

Andresl 4. juuli 2007, kell 16:40 (UTC)

Eesti keeles tuleb kirjutada ja mõelda. Me oleme ju hulka ja hulka enam õigeusu rahvas, kui ingliskeelsed rahvad iganes. ;) Igatahes seisab meil Toompeal Кафедральный собор св. благ. кн. Александра Невского. On olemas nii храм (ka церковь), собор kui ka кафедральный собор. - Urmas 4. juuli 2007, kell 17:19 (UTC)


Tallinna tähtsaim kirik on Toomkirik[muuda lähteteksti]

Tallinna ja Eesti tähtsaim kirik on Toomkirik (mille inglise keelne nimetus on Cathedral of Saint Mary) ja mitte Al. Nevsky kirik! Katedraaliks nimetatakse ühe usundi peakirikut linnas või riigis. Selle tõttu on ka Al. Nevsky katedraal. Una 5. juuli 2007, kell 13:00 (UTC)

See oleks nii, kui meil oleks "Üks Riik - Üks Usk". Meil on aga teatavasti usuvabadus ning riigikirikut ei ole. Iga kirik, mis Eestis tegutseb, võib rajada oma katedraali. Katedraal on ühe kiriku (organisatsiooni mõttes) peapühamu mingis piirkonnas.
Tallinna Toomkirik on oluline küll (eeskätt Tallinna) luterlastele, kuid teiste religioonidele järgijatele mitte (nt katoliiklastele, õigeusklikele).
Kui toomkirikutest veel rääkida, siis neid on Eestis minuteada vähemalt kolm. Kahes peetakse ka teenistusi - Tallinna ja Haapsalu omas. Tartu Peetruse ja Pauluse kiriku hoone on varemeis ning on muud moodi rakendust leidnud.
Kuidas inglise keeles Eesti kirikuid nimetatakse, pole üldse oluline. Meie kirikutes on tegutsenud kogudused ja andnud oma pühakodadele nimesid saksa, eesti, rootsi, vene ja veel mõnes keeles, kuid nt anglikaani kirikust pole Eestis nagu kuulda olnud. - Urmas 5. juuli 2007, kell 13:14 (UTC)
Tallinna Toomkirik kuulus algul katoliiklastele, järelikult omab ka katoliiklaste jaoks tähtsust. On ehitatud katoliiklaste poolt.Haapsalu toomkirik on füüsiliselt olemas ja kasutatakse kirikuna, Tartus on varemed, Vana-Pärnus jäägitult hävinud. Kas keegi teab Virumaa keskaegsest toomkirikust midagi? Kas see üldse eksisteeris? Kas Lihulas on kunagi katedraali olnud?
See oli praktiliselt pooltuhat (!) aastat tagasi. Kirikuajaloolisest küljest on tähtsus kindlasti olemas, kuid praegu on Tallinnas katoliiklaste kogudus hoopis teises kirikus. - Urmas 5. juuli 2007, kell 14:26 (UTC)

Saksa keeles on ka artikkel de:Domkirche.

"Eesti keeles tuleb kirjutada ja mõelda" ! Sul on absoluutselt õigus !

Minu meelest on see arutelu läinud vähe vales suunas...ma mõtlen nimelt.;-)

Meil tuleks kokku leppida "Katedraali" eestikeelne (Eestipärane) definitsioon, mitte vaielda usulahkude dominantsuse ja tõlkeküsimuste üle.

Minu arvates on kaks võimalust:

1. Katedraal on linna tähtsaim kirik, milles asub paavsiti tool.

2. Katedraal on kõik see, mida on võimalik tõlkida ja nimetada katedraaliks. (Näiteks Karla katedraal, mis Tallinnas just maha lõhuti).

Sinu poolt antud Saksa Viki lehel on lause, mis käib katedraalide, toomkirikute ja храм-ide kohta:

"Die meisten aber nicht alle dieser Kirchen wurden als Bischofskirche (Kathedrale) erbaut oder nachträglich zu einer erhoben."

Eesti keeles:

"Enamus nendest kirikutest, kuigi mitte kõik, on Piiskopikirikuteks (Katedraalideks) ehitatud või on hiljem nendeks ülendatud."

Seega peame leidma ühese vastuse: Mis on Katedraal? ;-) Andresl 5. juuli 2007, kell 16:41 (UTC)

Kahtlustan, et vastus on lihtne - tuleb suhelda erinevate konfessioonide esindajatega Eestis. Selge on ka see, et selle sõna tähendus eesti keeles ei pruugi kokku langeda tähendusega ei saksa, vene ega muus keeles. - Urmas 5. juuli 2007, kell 17:26 (UTC) PS see saksakeelne link ei ole minu pandud, ma ei kirjuta anonüümselt.
Olen Sinuga täiesti nõus. Vabandan, et arvasin selle Sinu pandud lingiks.

Pildid tuleks normaalselt paigutada ja varustada allkirjadega. Andres 29. märts 2008, kell 07:30 (UTC)

Üritasin parimat, ehk suudab keegi veel paremini kohendada. Andresl 30. märts 2008, kell 17:51 (UTC)

Võiks kasutada malli "Galerii". Andres 30. märts 2008, kell 20:27 (UTC)

Miks aujärjetaguse seina juurest on link ära võetud? Andres (arutelu) 1. november 2014, kell 13:26 (EET)[vasta]

Pole kuulnud sellist terminit "aujärjetagune sein". "Aujärjetaguse seina juures" on asukoha kirjeldus. Seda saab ka teisiti kirjeldada: "apsiidi välisseina ääres" ja linkida sõna apsiid. 88.196.28.229 4. november 2014, kell 19:56 (EET)[vasta]
Sõnasta siis ümber. Andres (arutelu) 6. november 2014, kell 20:08 (EET)[vasta]

Võimalikud sünonüümid[muuda lähteteksti]

Miks on avalauses katedraali sünonüümid peakirik, toomkirik, piiskoplik kirik lingitud? 88.196.28.229 29. november 2014, kell 10:08 (EET)[vasta]

Küllap sellepärast, et nendel sõnadel on spetsiifiline tarvitus, ja tarvis on omaette artiklit. Andres (arutelu) 29. november 2014, kell 10:47 (EET)[vasta]
spetsiifiline tarvitus küll ei tähenda, et kohe on eraldi artiklit vaja. Algul võiks nad siia suunata ja kui materjali rohkem koguneb ning mingi sõna taga (nt toomkirik; (de:domkirche)) nähakse uut või mingilgi moel eristatavat uut tähendust (uut mõistet), siis võib ka eraldi artikkel teha.--Estopedist1 (arutelu) 26. mai 2015, kell 17:51 (EEST)[vasta]

Eesti katedraale[muuda lähteteksti]

Eestis on neli õigeusu peakirikut ja kaks katedraali – Tallinna Aleksander Nevski katedraal ja Narva Issandamuutmise katedraal (kuni 1944. aastani).

See on sellisena eksitav. Välja võetud. 2001:7D0:87FA:6380:9435:39DA:62A4:D10C 13. juuni 2016, kell 08:05 (EEST)[vasta]
Mis on siin eksitav? Andres (arutelu) 13. juuni 2016, kell 09:24 (EEST)[vasta]
See kirjeldab sõjaeelset olukorda, praegune on põhjalikult muutunud; ei selgu, milliseid peakirikuid silmas peetakse. Mõislikum oleks teha eraldi alajaotus "Eesti katedraale", mis hõlmaks kõiki praeguseid ja kunagisi piiskoplikke kirikuid Eestis ja esitada see pildigalerii kujul? Ja siis ei oleks praegust pildigaleriid ehk tarvis. 2001:7D0:87FA:6380:9435:39DA:62A4:D10C 13. juuni 2016, kell 09:54 (EEST)[vasta]
Ma leian, et sõnaline esitus peaks ikka ka olema. Üks võimalus on teha see niisuguse tabelina, kus on ka pildid sees. Andres (arutelu) 13. juuni 2016, kell 10:17 (EEST)[vasta]