Arutelu:Karl V

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Arvan, et tabelis tuleks viidata mitte loenditele, vaid artiklitele monarhitiitlite kohta. Andres 27. september 2005, kell 05.02 (UTC)


Tema müstiline isik on aja jooksul paelunud paljusid, teda võiks nimetada kas keskaja viimaseks või uusaja esimeseks suureks valitsejaks.

Kõige õigem oleks teda ilmselt nimetada madalmaalaseks või isegi burgundlaseks, nagu seda teeb Karl V elulooraamatus tema kauge järglane Otto von Habsburg.

Eks Karli artiklis ole neid hinnangulisi või muidu imelikke lauseid veel palju ja katsun need aegamööda välja võtta ning tekst ära toimetada. Paraku pole palju rohkemale tugineda kui Otto von Habsburgi raamat, mis on aga liiga selgelt Karli järglase kirjutatud, et olla päris neutraalse ajaloolise teabe allikas, mida ma varem seda artiklit kirjutades veel ei taibanud. Athanasius Soter 29. jaanuar 2009, kell 18:13 (UTC)

Sellised hinnangud on kindlasti kasulikud, et võhikust lugeja tema tähtsust hoomaks, ainult et nad tuleks atribueerida. Kindlasti ei ole need laest võetud. Nii et ei maksa välja võtta, vaid lihtsalt teha asjalikumaks ja konkreetsemaks. Andres 29. jaanuar 2009, kell 19:00 (UTC)

Keisri eesmärgid[muuda lähteteksti]

Pärast keisriks kroonimist võis Karl end tunduvalt kindlamalt tunda. Tiitel andis talle ametlikult võimu kogu impeeriumi üle ning keiser lootis, et see hõlbustab tema rohkete eesmärkide saavutamist. Ta alustas nii luterlaste katoliiklusse tagasivõitmise püüdeid, sõdu Türgiga islami ekspansiooni pidurdamiseks kui ka uusi rivaalitsemisi Prantsusmaaga ülemvõimu pärast Itaalias ning mujal Euroopas.

See lõik tundub küll suhteliselt mõttetu, vähemalt oma senises kohas. Lisaks tuleb veel täiendada ka Saksamaa sisepoliitikat puudutavat osa, mida hetkel veel teha ei suuda. Loodan selle ette võtta lähiajal. Lisaks tuleks kirjutada veel ka Karli Skandinaavia-poliitikast, eriti seotusest Taani kuningakojaga. Athanasius Soter 29. jaanuar 2009, kell 20:33 (UTC)


Küllalt palju on hinnangulisi väiteid. Need peaks vist varustama viidetega?--Rünno 9. juuni 2009, kell 17:07 (UTC)


Esimene lõik lõpeb sõnadega "viimase valitseja". See ei ole korrektne. Andres 28. aprill 2010, kell 22:46 (EEST)[vasta]

Mida siin artiklis flaami keele all on mõeldud? --WikedKentaur 29. jaanuar 2011, kell 14:37 (EET)[vasta]

Asendan selle hollandi keelega. Andres 29. jaanuar 2011, kell 14:43 (EET)[vasta]
Muudan tagasi, sest (tänapäevast) hollandi keelt ei olnud tollal veel olemaski. Aga täpsemalt see dialekt peaks olema lääne-flaami keel (West-Vlaams) ja mitte hollandi (Hollands).  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu30. juuni 2016, kell 05:07 (EEST)[vasta]

Tõstsin artikli heade artiklite seast ümber B-kvaliteediklassi (vastavale sellele arutelule siin). Teksti täiendaval kontrollimisel ja arendamisel võib selle esitada A-kvaliteediklassi artikli kandidaadiks. Ivo (arutelu) 21. jaanuar 2018, kell 21:51 (EET)[vasta]