Arutelu:Eesti valdade loend

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Peaks olema võimalus valdu ka tähestiku järjekorras leida. Minu poolest võivad need nimekirjad olla ka samas artiklis. Andres 11:22, 29 Apr 2004 (UTC)


Aga kuhu artiklisse lähevad ajaloolised vallad? Näiteks Juhan Mihkel Ainsoni artiklis on Holstre vald Viljandimaal. Egon 07:21, 20 May 2004 (UTC)

Teeme eraldi Eesti ajalooliste valdade loendi. Peale selle tuleks need nähtavasti loendada Ajalooliste piirkondade all. Andres 08:12, 20 May 2004 (UTC)
Praegu on siin lõpus vallad jaotatud tänaste maakondade kaupa. Panen ette tähestikulisse ossa panna kirja kõik vallad - nii praegused kui ka endised -, jätta alles ka jaotus praeguste maakondade põhjane jaotus (st vallad 1990ndatest alates) ning lisada lõppu ka vallad, mis Eestis olid enne maakondade kaotamist pärast II maailmasõda - samuti maakondade (ennesõjaaegsete, ajalooliste) kaupa. - Urmas 17. oktoober 2005, kell 13.12 (UTC)
See on hea plaan. Andres 17. oktoober 2005, kell 18.59 (UTC)
Nõus. Peep 17. oktoober 2005, kell 19.02 (UTC)

Kas siin on loetletud vallad hetkeseisuga? Siis tuleks seda alguses mainida ning ühtlasi öelda, millise kuupäeva seisu on arvestatud. Andres 21. juuni 2006, kell 12.40 (UTC)


Kusjuures valade artiklites ei peaks olema nende asulate nav-malle. Samaliigilised, mille vahel navigeerida on teised haldusüksused ja asulad on artiklis nagunii loetletud ja nav-mall kordab neid. 21. juuni 2009, kell 15:25 (UTC)

Minu poolest võib need ära jätta. Andres 21. juuni 2009, kell 16:39 (UTC)
Ega ikka ei tohiks küll ära jätta (kasvõi ksutamismugavuse pärast) -- Ahsoous 5. juuli 2009, kell 21:21 (UTC)
Mallis olevaid asulaid ei pea teistelt lehtedelt otsima, nad on samas valla artiklites kõik loetletud. [1] – Valdade artiklid on omanimeliste kategooriate kaudu Eesti valdade kategoorias ja ilma malli abita. Muideks pole malli külge pandud kategooria päris hea (vt altpoolt). 6. juuli 2009, kell 06:06 (UTC)
Valla artikkel peab olema otse kategoorias Eesti vallad, aga mitte vahekategooria kaudu, niisiis NÕUAN nende muudatuste tagasikeeramist ja koheselt -- Ahsoous 6. juuli 2009, kell 21:05 (UTC)
Oeh, kuidas lihtsalt nõuan, tahan ja tuleb teha? Sääraseid asju tuleks läbimõeldult teha ja ise ka aru saada miks üks või teine asi artiklile lisatud on. Kategoorias Eesti vallad olid umbes pooled vallad enne topelt (kat + artikkel) ja pooled ühekordselt (kat) – ühtlustasin loogilisemal viisil. Kategoriseerimise kitsaskohtadest on lisaks allpool olevale juttu nüüd siin – kui see asi jõusse läheks, siis võiks hoopis otse olla jah. 195.50.204.174 7. juuli 2009, kell 06:48 (UTC)
Mallis olevaid asulaid ei pea teistelt lehtedelt otsima, nad on samas valla artiklites kõik loetletud Mall on navigeerimiseks ja see, et tektsis on juba kirjas ei mängi siin mingit rolli. Meil on ennegi sellest juttu olnud. Igasugused infokastid ja navigeerimismallid on selleks, et liikuda ühest punkist teise. --Tiuks 6. juuli 2009, kell 10:12 (UTC)
Ehk siis millega ta antud juhul ikkagi põhjendatud on? Selge see, et nav-malliga saab navigeerida. Ma oletan, et juttu on olnud seoses sellega, et mõni tekstis olnud link on ka nav-mallis? Antud juhul on valade artiklites aga kõik mallis olevad asulad samas järjekorras loetletud ja seejuures lingitult ehk navigeerimist lubaval kujul. Mu meelest ei peaks artiklisse igasuguseid pilte, välislinke, malle jms kuhjama ainult selle pärast, et nad mingil määral artikliga seotud on – kui nad artiklile midagi juurde ei anna, on nad risuks. Asula artiklis ma saan aru miks seal asulate nav-mall on – saan soovi korral teiste samaliigiliste (sama valla) asulateni, mida artiklis ei mainita ega suuremas osas ka mainida vaja poleks. 6. juuli 2009, kell 13:45 (UTC)
Nõus eelkõnelejaga. Andres 6. juuli 2009, kell 14:02 (UTC)
Kahjuks olen ma jah näinud sellist suhtumist et mitte miskit ei tohi olla lihtsamalt üles leida olla. Kui artikkel normaalselt peaks olema neli-viis lehekülge pikk ning oled jõudnud lugemisega artikli lõppu ja siis hakata kuskilt esimeselt ekraanitäielt ja võimalik et teksti seest linke üles otsima - no anna andeks. Aga jah on võimalik veel hullemat teed mööda minna nagu TEA entsüklopeedia veebiväljaandes ja see on ausalt öeldes ikka päris jube süsteem mis seal on. -- Ahsoous 6. juuli 2009, kell 21:00 (UTC)
Teatud olukorras on tõesti lihtsam malli kasutada. Aga kui malle ja muid vidinaid on palju, siis pole ju ka õiget malli lihtne üles leida, pealegi ei jõua mallini sisukorra abil. Kuskil tuleb leida tasakaal vahendite külluse ja nende leitavuse vahel. Andres 7. juuli 2009, kell 09:16 (UTC)
Nagu allpool öeldud, tuleb mallid korda teha. Kas navmallis ja artiklis peaks peale tähestikulise kasutama mingit teist süsteemi? Nüüd tuleb need ära võetud mallid otsinguga üles leida. Valla mallidest saavad külade mallid ja asulatele tuleb maakondade kaupa eraldi mallid (siis kui {{Navmalli alamgrupp}} korda saab). Looge parem korda, mitte ärge tekitage segadust. --Tiuks 6. juuli 2009, kell 14:08 (UTC)
Malli ära võtmine ei olnud otseselt korra loomine küll jah, pigem iluvea parandamine. Aga nagu näed olen ma sedagi eelnevalt põhjendanud, juhuks kui see, kes nende lisamisega vaeva nägi kisa tõstab vms. Sul on aga et kõik "tuleb" põhjalikult ümber teha ja hakkad otsast pihtagi, aga ei põhjenda (kui siis poole sõnaga). Ma ei ole vist ainuke kellele see "tuleb" arusaamatuks jääb? Kas sa tahad uusi malle teha ainult selle jaoks, et kategooriaid eraldi lisama ei peaks ja et need malliga kaasa tuleksid? Kui nii siis võiks ehk tähele panna, et ma olen mitu korda allpool seletatda püüdnud miks see hea ei ole. Kui sa ära võetud valla asulate malli näha tahad, siis ilma otsinguta leiad sa nad kõigist valla asula artiklitest. 6. juuli 2009, kell 14:37 (UTC)
Malli ennast ju ei näe kui see on artiklist eemaldatud. Kategooriate pärast teen külade mallid, sest teistele ei saa kategooriat panna. Kuna külade mallis teised asulad puuduvad, siis tuleb ju need kuhugi panna. Omavalitsuste mallist ju asulad puuduvad ja seepärast ongi vaja eraldi malli. Varsti ei hakka sind mallid segama, sest kõik saab ära peita. Vaata en:Template:Navboxes. --Tiuks 6. juuli 2009, kell 14:48 (UTC)
Ausalt öeldes ma ei mõista – justkui kirjutaksid, et mulle vastata. Võib-olla natukune või üle sõna loed ka mis kirjutasin ja siis räägid ikka millestki muust. Mis omavalitsuste mall veel siia puutub? Asulad ongi eraldi mallis. 195.50.204.174 7. juuli 2009, kell 06:48 (UTC)

Mallid tuleks korda teha. Puuduvad kategooriad külade kohta ja nendest valdade mallidest peaks tegema külade mallid, kus on siis "kategooria ... valla külad". Siis saaks kategooria Külad ka iseenesest korda. --Tiuks 5. juuli 2009, kell 09:30 (UTC)

Mu meelest on asulad malli jaoks küllalt lai määratlus, sest neis mallides on ka vallasisesed linnad, alevid ja alevikud. Hetkel on külad korralikult maakonniti ära jagatud. Võib ka veel täpsemalt, ilmselt läheb siis robotit vaja. Aga vastava kategooria malli külge lisamine on problemaatiline – kui teha mõne küla kohta eraldi kategooria, siis jääb sama artikkel tase madalamasse ja tase kõrgemasse kategooriasse. 5. juuli 2009, kell 09:45 (UTC)
Tegin Otepää valla külad eraldi (Kategooria arutelu:Valga maakonna külad). Mõttetu on kõik maakonna külad ühte kategooriasse lisada. Liigsed kategooriad tuleb nüüd küla artiklitest ära võtta. Kas küla on "asula"? Minu arust hetkel loogika puudus. --Tiuks 5. juuli 2009, kell 09:52 (UTC)
Jah, küla on asula. Juhuslikult on kõik Otepää valla asulad külad. Mõne muu valla puhul tuleks sellise süsteemi puhul linnad, alevid ja alevikud välja praakida. – Sellepärast polegi valla malli külge täpsemat kategooriat pandud. Pean silmas, et kui tahta täpsemalt kategoriseerida, siis kategooria ei peaks malli eelmainitud põhjusel küljes olema. Lisaks tekib vähemtäpsemate kategooriate ärakorjamise näol palju lisatööd – siin on robotit vaja ja kategooria tuleb igasse artiklisse eraldi lisada, ma kardan, et töö jääb muidu poolik. Vähemtäpne kategoriseerimine pole mõttetu, kui ta korralikult tehtud on, täpsemalt võib. Enne tuleb läbi mõelda. 5. juuli 2009, kell 10:09 (UTC)
Pakun varianti, et eraldi mall oleks maakonna asulad.
Grupid: maakonna vallad, maakonna alevid, maakonna linnad jne.
Hetkel on mall maakonna omavalitsustest ({{Valgamaa}}) aga sellega ei saa ju paika asulad. --Tiuks 5. juuli 2009, kell 10:24 (UTC)
Kuna meil on mall {{Eesti linnad}}, kas siis oleks mõtekas eraldi teha hoopis mallid "eesti alevid", "eesti vallad" (grupid siis maakondade kaupa). --Tiuks 5. juuli 2009, kell 10:42 (UTC)
Teistsugusel süsteemil peaks praeguse ees mingi eelis olema, võttes arvesse kui palju tuleb ümber teha. Ja kui suur kategooria teoreetiliselt häirma ei peaks, siis väga suur mall igas asula artiklis praeguste asemel küll mõõdukas pole. Sarnaselt kategooriatega saab mallide puhul täpsemaid liigitusi teha, aga vähem täpsema liigituse jaoks peaks juba üksikasjalik põhjus olema (valla asulad → maakonna asulad). Kuidas omavalitsuse mall asulate paika saamisega seotud on?
Sa tahad uusi malle teha kategoriseerimise pärast? Malli külge ei tohiks eelmainitud põhjusel üldiselt kategooriad panna. Näite varal: Märjamaa on hetkel omanimelises kategoorias ja Märamaa valla kategoorias, kuna aga kategooria Märjamaa on samuti Märjamaa valla kategoorias, siis oleks hea sellelt artiklilt valla kategooria ära võtta, aga ei saa, sest see tuleb malli küljest. 5. juuli 2009, kell 10:47 (UTC)
Tuleb teha sellised mallid, et kategooria ei hakkaks segama. Kõigile ei saagi kategooriat panna, see oleneb mallist. Selle sama malli ({{Märjamaa vald}}) muutsin Otepää vallas ({{Otepää vald}}) ära aga kuna nüüd on seal külad, siis alevi ja linnade artiklitesse see ei sobigi. Omavalitsuse mall ei saagi asulaid paika panna ja seepärast ongi vaja asulate jaoks eraldi malle (oleneb riigist ja vajadusest). Teistes riikides on rajoonid ja osariigid, ka need tuleks loogiliselt kategoriseerida. Juhul kui on vaja teha artiklis samanimeline kategooria, siis see ei sega teisi kategooriaid.
Eesti asulad on sellises järjekorras: Küla → Alevik → Alev → Linn. Alustame algusest. Külad valdade kaupa nagu tegin {{Otepää valla külad}} (ei tea miks ta kategooriat ei näita). Alevikud ja alevid paneks kõigepealt eesti mallidesse: "eesti alevikud", "eesti alevid", {{eesti linnad}} (ilma kategooriata, sest nendest võib tekkida samanimeline artikkel). Need on siis kategooriates "eesti alevikud", "eesti alevid", eesti linnad.
Eesti haldus- ja asustusjaotuse klassifikaatori (EHAK) muudatused on asulaid 4664, neist linnu 33, vallasiseseid linnu 14, aleveid 10, alevikke 174, külasid 4434. Kui peaks ajaloo artiklites rääkima alevikust Pühajärve (hetkel küla artikkel), siis oleks hetkel seda raske teha. 1858. a. ostis Pühajärve mõisa Julie von Schrenck, kes laskis Sõsarsaared ühendada ja taotles Riia kubermanguvalitsuselt loa aleviku asutamiseks (1862).Otepää valla lehelt.
Kokkuvõtteks. Külad valdade mallidesse. Alevikud, alevid ja linnad ({{Eesti linnad}} maakondade kaupa) eesti mallidesse. --Tiuks 5. juuli 2009, kell 13:49 (UTC)
Vaata näiteks Eesti linnad, kus peaaegu kõik linnad on kaks korda: kord kategooriana ja kord artiklina – mu meelest saab parem kui iga linn on üks kord ja artiklid on omanimeliste kategooriate sees. (Kuigi ka see pole ideaalne [1]). Sellepärast mina ei seoks malle ja kategooriad. Praegused n-ö valla mallid ei ole ei ole ju ükskõik mille vallaga seonduva jaoks vaid üksikasjaliselt asulate jaoks. Kui neil midagi viga on siis see, et kategooriad peaks külent võtma – hetkel on nii enamvähem (kui Märjamaa jt sellised välja arvata). Kui varasem Pühajärve alevik on sama asula mis nüüdne küla, siis saab samas artiklis mainida, et küla on varem alevik olnud? Ainult, et see ei puutu vist ei mallidesse ega kategooriatesse. Muus osas näis mis teised su süsteemist arvavad, ma võib-olla ei saa aru mille poolest ta parem on või halvem ei ole. 5. juuli 2009, kell 18:30 (UTC)
Minu viimases variandis on mallil kategooria kaasas ainult külade mallis. See, et meil linnad ühes kategoorias on 2 korda, näitab kategoriseerimise oskamatust. Kes paneb artiklile nii samanimelise (millest saab allkategooria) kui ka põhikategooria? Vaata näiteks Põlva. Artiklis on eraldi kategooriad [[Kategooria:Põlva| Põlva]] [[Kategooria:Eesti linnad]]!!! Muusikute projektis on kõik ette tehtud, puust ja punaselt. Haldusprojektiga mina ei tegele aga keegi peaks, sest projekt ongi selleks, et asjad lahti kirjutada. --Tiuks 5. juuli 2009, kell 20:49 (UTC)

Pealkiri eeldab minu meelest, et siin oleks ka varasemad vallad. Andres 7. juuli 2009, kell 09:16 (UTC)


Seda tuleks ajakohastada. Miks peaksid siin olema kuue aasta tagused andmed? Andres (arutelu) 16. november 2013, kell 11:33 (EET)[vasta]

Koondtabel pindala, rahvaarvu jms-ga[muuda lähteteksti]

Tahtsin näha ja järjestada ühes tabelis valdade rahvaarvu, aga siit loendist seda infot ei saa. Kas see tabel on kuskil mujal? Adeliine 10. august 2021, kell 13:43 (EEST)[vasta]

Nüüd on olemas. Ma ise tahtsin näha ja võtsin selle töö ette. Erkki Laaneoks (arutelu) 31. jaanuar 2022, kell 02:45 (EET)[vasta]
Mõni veerg on minu meelest praegu ülearu. Kitsamal ekraanil on laiemapoolsed tabelid tülikad. Liidetud üksute veerus toodud vallad on enamvähem samal kujul toodud niigi allpool ja samuti haldusreformi artiklis. Samuti ei anna lippude selline kõrvutamin sellele loendile minu meelest eriti midagi juurde ning need on niigi juba koondatud lehele Eesti haldusüksuste lippude loend. Pikne 31. jaanuar 2022, kell 17:45 (EET)[vasta]

Lippude ja vappide korrastus[muuda lähteteksti]

Tegin suurema muudatuse, kus vallad oma põhiandmetega said sorteeritavasse tabelisse. Selle käigus jäi ette, et valdade lipuppude failinimedes valitseb segadus. Enamik lippe oli nt "Järva valla lipp.svg", aga oli ka päris palju erinevaid. Nt: "Kuusalu Parish flag.svg", "Flag of Väike-Maarja Parish.svg". Ühel juhul oli nimi isegi eksitav valla artiklis: "Häädemeeste vald" puhul lipu failiks "Flag of Tahkuranna Parish.svg". Siin peaks korda looma. Nimest peab olema failinimi üheselt tuletatav ja minu arvates võiks mitte sisaldada tühikuid. Erkki Laaneoks (arutelu) 31. jaanuar 2022, kell 02:55 (EET)[vasta]

Kui suurem osa praeguste valdade lippude failinimedest on kujul "Järva valla lipp.svg", siis võib ehk proovida pealkirju nii ühtlustada. Samas see ei tundu kuigi oluline. Muude haldusüksute lipud on niikuinii isesuguste vormelite all. Tühikuid siin failipealkirjades üldiselt ei väldita ja need ei tohiks segada. Pikne 31. jaanuar 2022, kell 17:45 (EET)[vasta]

Parandused[muuda lähteteksti]

@Pikne, kas olen valesti aru saanud, et artikli algus peaks olema korrektne ja sisaldama artikli pealkirja - mitte a´la Siin on loetletud Eesti... NOSSER (arutelu) 24. august 2022, kell 09:56 (EEST)[vasta]

See on loend, mitte artikkel. Siin pole definitsiooni, mille ees tuleks nimetada see, mida defineeritakse. Keerulisemal sõnastusel pole seetõttu mõtet. Loendite avalause enamasti pole nii sõnastatud. Pikne 24. august 2022, kell 19:22 (EEST)[vasta]
Muide, ka artiklite avalauset pole vaja tingimata niimoodi alustada, kui tulemuseks on mõttetused stiilis "Viljandi valla lipp on Viljandi maakonnas asuva Viljandi valla lipp". - Neptuunium ❯❯❯ arutelu 24. august 2022, kell 19:27 (EEST)[vasta]