Arutelu:149 protsess

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Õigeks mõisteti 7 inimest. Jaan Tomp oli surma mõistetud juba varasematel päevadel.

Carl Robert Jakobson, Viktor Kingissepp, Jüri Vilms, Johannes Lauristin, Rudolf Pälson, Artur Sirk, Boris Vilde, tõenäoliselt ka Karl Säre.

Kes need isikud on, õigeksmõistetud ? --Dj Capricorn 3. detsember 2006, kell 08:40 (UTC)

1924 aasta Päevalehes on kõik nimed olemas, kas peaks need kõik ka kirja panema?

PS! Kingissepp löödi EW poolt juba 2 aastat ennem 149 protsessi maha.--Kinks 3. detsember 2006, kell 21:56 (UTC)

Arvan küll, et peaks kõik kirja panema. Andres 3. detsember 2006, kell 22:10 (UTC)

See oli Eesti Vabariigi suurim kohtuprotsess.

Ei olnud. vapside protsessil 1935 oli mäletatavasti 156 kohtualust.

küsimus raha järele ja muust ka[muuda lähteteksti]

Huvi äratav on lõigu Kohus teine lause ...Mõned tunnistasid, vabandades end sellega, et soovisid saadud rahaga oma isiklikku olukorda parandada... Ehk keegi teadjam viitsiks raha päritolu ja suuruse kohta midagi kirja panna. Kas kommunistid väitsid, et keegi maksis neile vabariigi vastase vandenõu eest? Või oli see töölistelt kogutud raha millega kommunistid tahtsid "isiklikku olukorda parandada"? või oli tegu hädavalega ja mingit raha tegelikult polnudki?

Lõigus Enne kohut on lauses Samal päeval arreteeriti Narvas kohaliku töölisühistuse ruumides Kangur. Kas see on sama Kangur kellele viidatakse järgmises lõigus lausega Kõiki vahialuseid kohtusaalis ei viibinud ja mõned nendest kõrvaldati saalist, kuna nad esinesid protestiavaldustega (Riigikogu liige Vladimir Kangur) ?

Enne kohut kirjeldab millal ja kuidas süüdistatavad arreteeriti. Aga kas Hans Heidemann, Rudolf Pälson ja Hans Tiruson ka arreteeriti ja süüdimõisteti? Õigeks mõistetute ja eluajaks sunnitööle mõistetute nimekirjas neid pole, erinevalt Jakob Saarest ja Reast. Juhul kui eespool viidatud Rea on sama isik kui allpool nimetatud Wladimir Rea. Konteksti järgi otsustades jääb mulje, et ju need Heidemann, Pälson ja Tiruson ikka kinni pandi aga ilmselt siis mitte eluks ajaks.

Hendrik Allik arreteeriti 21. jaanuar 1924. Kuid 19. oktoobril võtab ta sõna kahes kohas: tööliste spordiseltside kongressil ja tööliste üldkoosolekul. Kas ta lasti vahepeal lahti või mõeldakse siin mõnda varasemat aastat? Ja mis seos on Alliku väidetel "...et Eesti Vabariiki ähvardab uus Landeswehri hädaoht, mille vastu valitsus mingeid samme ei astu..." ja "...et valitsus kavatseb Prantsuse valitsuse ettepanekul alustada sõda Venemaaga..." protsessiga? Kas need väited kvalifitseeriti riigireetmiseks või tõid nad endaga kaasa mingi muu süüdistuse?

--Kal 29. märts 2007, kell 22:41 (UTC)

See artikkel on kokku kirjutatud kahe nädala ajalehtede artiklite põhjal. Selleks, et kõik küsimused vastuse saaksid, võiks mõni üliõpilane bakalaureuse töö teha. Ma ei tea, et selle kohta oleks olemas mingit valmis kokkuvõtet. Panen sinna artiklisse välislingi, kus saab lisainfot otsida. --Kinks 30. märts 2007, kell 07:51 (UTC)

Hea ja põhjalik artikkel. Võiks nimetada ka 1938. aasta amnestiat. Kas kõik amnesteeriti või jäi keegi ka veel istuma, jne. --Lulu 17. aprill 2007, kell 11:43 (UTC)


Õige on "enne kohut". Andres 11. november 2008, kell 17:19 (UTC)

Alaealised kohtus[muuda lähteteksti]

Miks Resev on toodud välja kui alaealine? Ta oli ju 1924. aastal 19-aastane (1924-1905=19). Arvan, et kui tollal määratleti alaealisi teisiti, siis tuleks see välja tuua. --kanakukk 18. august 2011, kell 13:04 (EEST).[vasta]

Siin võiks olla ühtlasi antud seletust, miks ühes keldris toimunud läbiotsimine viis sellise tulemuseni. Muidu võib jääda vähe segaseks, et millest säärane reaktsioon kommunistide kogunemisele. Neid arreteerimisi koos kohtuprotsessidega oli ju juba alates 1920. aastast. Ivo (arutelu) 24. juuni 2013, kell 22:36 (EEST)[vasta]


Vilhelmine Kruul või Vilhelmine Kruuk? Parandus ei puuduta linki. --Andres (arutelu) 25. juuni 2023, kell 13:20 (EEST)[vasta]