Armastus on see

Allikas: Vikipeedia
"Armastus on see"
"Love Actually"
Žanr romantiline komöödia
Režissöör Richard Curtis
Stsenarist Richard Curtis
Operaator Michael Coulter
Helilooja Craig Armstrong
Peaosades Hugh Grant
Liam Neeson
Colin Firth
Laura Linney
Emma Thompson
Alan Rickman
Keira Knightley
Martine McCutcheon
Bill Nighy
Rowan Atkinson
Monteerija Nick Moore
Produtsent Duncan Kenworthy
Tim Bevan
Eric Fellner
Debra Hayward
Liza Chasin
Filmistuudio StudioCanal
Working Title Films
DNA Films
Levitaja Universal Pictures
Aasta 2003
Kestus 136 minutit
Riik Suurbritannia
Keel inglise, portugali
All Movie Guide'i profiil
IMDb profiil
Filmiveebi sissekanne

"Armastus on see" (algupärase ingliskeelse pealkirjaga "Love Actually") on Suurbritannia 2003. aasta romantiline komöödiafilm. Film jutustab kümme lugu inimestest, kelle armastuslood omavahel sageli põimuvad. Filmi tegevus algab, kui jõuab kätte advendiaeg ja jõuludeni on jäänud viis nädalat. Filmi lõpus on epiloog, mis leiab aset kuu aega pärast jõule.

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

Film algab Davidi taustalugemisega, kes ütleb, et alati, kui ta arvab, et maailm on pime koht, mõtleb ta Londoni Heathrow' lennujaama saabuvatele reisidele ja puhtale armastusele, mis seal on, kui sõbrad ja sugulased tervitavad oma lähedasi. David ütleb ka, et inimesed, kes 11. septembri terrorirünnakus reisilennukites hukkusid, saatsid viimaste sõnumitena armastus-, mitte vihasõnumeid. Seejärel näitab film mitmete inimeste armastuslugusid.

Billy Mack ja Joe[muuda | muuda lähteteksti]

Rock'n'roll'i legend Billy Mack lindistas oma kauaaegse mänedžeri abiga jõuluversiooni ansambli The Troggs hitist "Love Is All Around". Kuigi ta arvas, et lugu on kohutav, asus ta seda siiski promoma, et see tõuseks jõulude esikohasingliks. Kui laul kerkibki esimeseks, läheb ta Elton Johni korraldatud peole võitu tähistama, aga läheb sealt kiirelt oma mänedžeri koju, sest tunneb, et viimane vajab tunnustamist. Joe juures teeb ta ettepaneku koos jõule tähistada end purju juues ja pornot vaadates.

Juliet, Peter ja Mark[muuda | muuda lähteteksti]

Juliet ja Peter abielluvad armsal pulmatseremoonial, mille korraldab ja jäädvustab Mark, Peteri parim sõber ja isamees. Ühel päeval külastab Juliet ootamatult Marki ja avastab, et Mark filmis pulmas ainult teda. Juliet on seepeale segaduses, sest arvas, et ta ei meeldi Markile. Mark ütleb, et hoidis oma tunded alati enda teada, sest ei soovinud Julieti ja Peteri suhet mõjutada. Jõulude ajal otsustab Mark oma tundeid Julietile tunnistada ja näitab talle vaikides kaartide peale kirjutatud teksti. Juliet suudleb Marki ning pärast seda otsustab Mark oma armumisest üle saada ja eluga edasi minna.

Jamie ja Aurélia[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjanik Jamie valmistub minema Julieti ja Peteri pulma, aga avastab, et ta tüdruksõber jättis sinna tulemata, sest pettis teda ta vennaga. Murtud Jamie läheb oma Prantsusmaa suvilasse, kus ta kohtab majahoidja Auréliat, kes oskab ainult oma emakeelt, portugali keelt. Kuigi nende vahel on keelebarjäär, mõistavad nad, et neil on sarnased iseloomud ja nad kiinduvad teineteisesse. Kui Jamie Inglismaale naaseb, mõistab ta, et on Auréliasse armunud ja läheb keeltekooli portugali keelt õppima. Ta naaseb Prantsusmaale, et naine üles otsida ja teeb talle abieluettepaneku. Aurélia nõustub, öeldes oma "jah" sõna inglise keeles, sest ta oli läinud samal põhjusel, mis Jamie, inglise keelt õppima.

Harry, Karen ja Mia[muuda | muuda lähteteksti]

Harry on disainiagentuuri majandusdirektor ja Mia on tema uus sekretär. Harry on abielus Kareniga, aga varsti hakkab Mia talle külge lööma. Harry kingib Miale kalli ehte, aga kui Karen ütleb, et ta teadis ehtest, tunnistab Harry, et ta on olnud rumal, mille peale Karen vastab, et ta teod on nende abielu pilganud.

David ja Natalie[muuda | muuda lähteteksti]

Kareni vend David on hiljuti valitud Briti peaminister, kes on vallaline ja lasteta. Natalie on tema nooremabi tema Downing Streeti ametlikus residentsis. Nende vahel hakkavad juba tekkima tunded, kui David satub peale USA presidendile, kui viimane parajasti Natalied seksuaalselt ahistab. Seepeale ütleb David ühisel pressikonverentsil ajakirjanikele, et Suurbritannia hakkab vastu USA kiuslikule poliitikale. David arvab hiljem, et tema ja Natalie suhtest ei saa asja ja laseb Natalie teisele tööle üle viia. Jõuluõhtul, kui ta üksinda oma kabinetis istudes jõulukaarte läbi vaatab, leiab ta sealt Natalie jõulukaardi, milles too tunnistab, et armastab Davidit. David otsustab Natalie üles otsida ja asub ükshaaval läbi käima kortereid tänaval, kus tema andmetel Natalie elab. Lõpuks jõuab ta Mia ukseni, kes ütleb, et Natalie on tema naaber. David kohtubki Nataliega, kes on koos oma perega minemas jõuluetendusele (kus esinevad ka Davidi nõod). David sõidutab nad oma auto ja saateautoks olnud politseiautoga sinna, aga David vaatab etendust koos Nataliega lava tagant, sest kardab, et ta tõmbaks muidu tähelepanu endale. Nende suhe saab aga avalikuks, kui etenduse lõpus nende suudlemise ajal tõuseb eesriie ja publik neid näeb.

Daniel, Sam, Joanna ja Carol[muuda | muuda lähteteksti]

Kareni vend Daniel ja tema kasupoeg Sam leinavad Danieli naise ja Sami ema Joanna surma. Koolipoiss Sam on armunud oma USA-st pärit klassiõesse, kelle nimi on samuti Joanna. Koos Danieliga mõtlevad nad välja plaani: Sam peab õppima trumme mängima, et saaks olla Joanna saatebändis jõuluetendusel (samal etendusel, kus on Kareni ning Harry lapsed). Pärast etendust tunneb Sam, et plaan kukkus läbi, aga Daniel veenab poissi jooksma Joanna juurde, et näidata oma tundeid, sest muidu kahetseb Sam seda terve elu. Sam jookseb läbi turvaväravate ja jõuab Joannani, põgenedes samal ajal lennujaama turvateenistuse eest. Joanna suudleb teda põsele ja Sam eskorditakse tagasi ootava Danieli juurde. Sam kohtab samal ajal, kui turvateenistus Sami taga ajab, Caroliga, kes on Sami ühe klassikaaslase ema.

Sarah, Karl ja Michael[muuda | muuda lähteteksti]

Sarah külastab Julieti ja Peteri pulma, istudes oma sõbra Jaime kõrval. Ta töötab Harry firmas ja on aastaid armunud olnud disainidirektor Karli. Ühel õhtul on nad koos Sarah' juures, aga viimane läheb pidevate telefonikõnede pärast vaatama oma venda Michaelit, kes on ravil psühhiaatriahaiglas. See lõpetab edukalt alanud Karli ja Sarah' suhte. Jõululaupäeval külastab Sarah taas oma venda ja seob talle salli ümber kaela, mille peale Michael embab teda.

Colin, Tony ja Ameerika tüdrukud[muuda | muuda lähteteksti]

Colin on poissmees, kes on edutult üritanud välja kutsuda mitmeid Briti naisi, sealhulgas Miat ja Nancyt, kes oli Julieti ja Peteri pulmas toitlustaja. Pärast järjekordset ebaõnnestumist teatab ta oma sõbrale Tonyle, et läheb USA-sse, et seal armastust leida, sest on veendunud, et tema Briti taust aitab teda selles. Colin lendab Wisconsinisse ja kohtab seal kolme kena neidu, kes armuvad temasse ta Briti aktsendi pärast ja kutsuvad ta enda juurde ööbima, kus nendega liitub neidude toakaaslane Harriet.

John ja Judy[muuda | muuda lähteteksti]

John ja Judy on professionaalsed kehadublandid, kes palgatakse seksistseenide filmimiseks filmi, mille produtsendi assistent on Tony. John ja Judy ajavad stseenide ajal juttu, ja kuigi nad ei tunne stseenide ajal ebamugavust, on mõlemad võtete vaheajal väga häbelikud. Väga ettevaatlikult suhte poole liikudes külastavad nad jõuluetendust (millega on seotud David ja Natalie, Harry ja Kareni lapsed ning Daniel ja Sam).

Rufus[muuda | muuda lähteteksti]

Rufus on juveelipoe müüja, kelle põhjalik ostu pakkimine põhjustab äärepealt selle, et Harry jääb Miale kingi ostmisega vahele. Peale selle on just tema see, kes juhib lennuvälja personali tähelepanu kõrvale, et Sam saaks Joanna juurde joosta. Rufus pidi filmis algselt olema jõuluingel, aga lõplikust stsenaariumist see siiski eemaldati.

Epiloog[muuda | muuda lähteteksti]

Epiloog on üks kuu hiljem ja inimeste suhted on edasi arenenud. Billy teatab oma mänedžerile, et tema laul on taganud Billy eduka comeback'i. Juliet, Peter ja Mark saabuvad koos lennujaama, et võtta vastu Jaime ja tema kihlatu Aurélia. Harry, Karen ja nende lapsed saabuvad lennujaama Harryt vastu võtma, aga Kareni reaktsioonist on näha, et tema ja Harry üritavad endiselt oma suhet lappida. Sam tervitab Joannat, kes on koos oma emaga USA-st naasnud ja Carol on Danieli uus kallim. Abielus John ja Judy lähevad mesinädalatele, põrgates kokku Tonyga, kes ootab oma sõpra Colinit, kes naaseb Harrieti ja ta õe Carlaga, kes tervitab Tonyt suudluse ja embamisega. Natalie võtab lennujaamas meedia juuresolekul vastu visiidilt naasva Davidi, mis näitab, et nende suhe on avalikkusele teada ja need stseenid sulanduvad tegelike lennujaama saabumisstseenidega kokku, ning moodustavad südame.

Osatäitjad[muuda | muuda lähteteksti]