Ares

Allikas: Vikipeedia
See artikkel See artikkel räägib sõjajumalast. Läti Grobiņa piirkonna asula kohta vaata artiklit Āres (Grobiņa piirkond). Läti Saulkrasti piirkonna asula kohta vaata artiklit Āres (Saulkrasti piirkond).

Nn "Ludovisi Ares", rooma koopia kreeka originaalist. Carrara marmorist kuju restaureeris 1622. aastal kuulus itaalia skulptor Gianlorenzo Bernini

Ares oli vanakreeka mütoloogias sõjajumal, peajumal Zeusi ja jumalanna Hera poeg.

Ares oli mässuliste ja õiglust armastavate meeste jumal, julm ja halastamatu nõrkade ning helde tugevate vastu.[viide?] Kõige ulatuslikum oli Arese kultus Spartas. Varajastel aegadel ohverdati talle seal sõjavange. Samuti toimusid Spartas öised koerte ohverdamised Aresele Enyaliose nime all. Ateenas oli Areopaagi jalamil Arese tempel. Roomas temaga samastatud Marsi kultus oli laialdasem.

Arese ja armastusjumalanna Aphrodite lastena on nimetatud Phobost, Deimost, Harmoniat, Enyaliost, Anterost ja Erost. Lapsi oli tal jumalannadega, inimestega ja muude olenditega kokku 25–34 (eri autorite andmed).[viide?]

Arese teised tuntumad lapsed olid amatsoonide kuninganna Hippolyte ja tema noorem õde Antiope, kuningas Theseuse naine (ainus amatsoon, kes abiellus). Mõned versioonid samastavad Hippolyte ja Antiope või peavad Theseuse naiseks Hippolytet.

Arese sümbolid on kotkas, oda, kiiver ja kilp. Tema vaste vanarooma mütoloogias on Mars.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

 Ares – tsitaadid Vikitsitaatides