Rebashein

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Amarant)
See artikkel See artikkel räägib taimeperekonnast. Toiduvärvi kohta vaata artiklit Amarant (värvaine). Värvuse kohta vaata artiklit Amarandipunane.

Rebashein
Verev rebashein Amaranthus cruentus
Verev rebashein Amaranthus cruentus
Taksonoomia
Riik Taimed Plantae
Hõimkond Õistaimed Angiospermae
Klass Kaheidulehelised Magnoliopsida
Selts Nelgilaadsed Caryophyllales
Sugukond Rebasheinalised Amaranthaceae
Perekond Rebashein Amaranthus

Rebashein (Amaranthus) ehk amarant on rohttaimede perekond rebasheinaliste sugukonnast.

Perekonda kuulub umbes 50 liiki, mis on peamiselt üheaastased, vähem esineb mitmeaastased liike. Liigid on kosmopoliitse levikuga. Eestis kasvab umbes 10 liiki harvade tulnukatena.[1]

Mitut rebasheina liiki kasvatatakse ilutaimena, näiteks longus rebasheina (Amaranthus caudatus) ja pööris-rebasheina (Amaranthus paniculatus).

Mitmete liikide seemned on tärklise-, õli- ja proteiinirohked. Võrreldes enamiku teraviljadega valgu- ja mineraalaineterikkamad.[2] Neis sisalduvad aminohapped on hästi tasakaalustatud.[2] Rebasheina seemnete saadust nimetatakse amaranthiks. Amaranthi süüakse röstitult, sellest valmistatakse putru, kondiitritooteid ja karastusjooke.[1] Amaranti jahust valmistatud tainas on niiske ja magus, ei sisalda gluteeni. Jahust valmistatakse lamedaid küpsetisi, pannkooke ja vahvleid, nisujahuga segatult leibu ja kooke.[2] Mõne rebasheina (Amaranthus retroflexus, Amaranthus hybridus) lehti ja noori võsusid tarvitatakse köögiviljana nagu spinatit või salatit.[1]

Eestis leitud liigid[muuda | muuda lähteteksti]

Teised liigid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 "Rebashein". Originaali arhiivikoopia seisuga 24. september 2015. Vaadatud 22. veebruaril 2013.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 "Rebashein ehk amaranth". Originaali arhiivikoopia seisuga 14. detsember 2012. Vaadatud 22. veebruaril 2013.