Alice: Madness Returns

Allikas: Vikipeedia

"Alice: Madness Returns" on 2011. aastal ilmunud põnevusseiklusmäng. Mängu arendaja on stuudio Spicy Horse ja avaldaja Electronic Arts (EA). Mäng ilmus esimese osa "American McGee’s Alice" (2000) järjena.[1] Mäng avaldati Windowsile, PlayStation 3-le ja Xbox 360-le[2].

"American McGee's Alice" ja "Alice: Madness returns" on adaptatsioonid populaarsest Lewis Carrolli lasteraamatust "Alice Imedemaal"[3].

Mängu seeria idee algataja on American McGee, kes töötas sel ajal EAs, mistõttu sai mängust automaatselt EA intellektuaalomand.[4]

"Alice: Madness Returns"
Arendaja Spicy Horse
Väljaandja Electronic Arts
Produtsendid American McGee
Platvorm Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Väljalaskeajad 2011
Žanr Põnevusseiklusmäng

Mängu ülesehitus[5][muuda | muuda lähteteksti]

Enne mängu alustamist on mängijal võimalik valida eri raskusastmete vahel. Kõige lihtsamas raskusastmes on fookuses mängu lugu ja raskeimas võitlus ja ellujäämine. Pärast mängu läbimist, mis võtab umbes 16 tundi[6], saab mängija ligipääsu erilisele mängurežiimile.

Mängu mängitakse kolmanda isiku vaates, kontrollides peategelast Alice Liddelli. Mängijal on võimalik joosta, hüpata, põigelda vaenlaste eest, rünnata vaenlasi ja kahaneda, et mahtuda läbi väikeste avade. Kahanemine võimaldab ka näha märke ja platvorme, mis tegelase tavaseisundis oleksid nähtamatud, ning hüppamine võimaldab topelt hüpata või tühiku klahvi all hoides ka maa poole aeglasemalt hõljuda.

Enesekaitseks ja ründamiseks kogub mängija mängus mitmeid relvi, esimene ja peamine neist on Vorpal Blade. Peale selle on relvad Pipraveski, Hobihobune, Teekannu Kahur, Vihmavari ja Kellavärgi Pomm, mis omandatakse selles järjekorras.

Mäng salvestab teekonda kontrollpunktidena, seega kui Alice saab liiga palju kannatada või mängija lõpetab sessiooni, peab ta alustama uuesti viimases kontrollpunktist. Tegelase tervist saab jälgida ekraani ülemises vasakus nurgas olevalt ribalt, mis koosneb roosiõitest. Hiljem lisandub eriline režiim Hüsteeria, mis võimaldab mängijal väga väikese tervisepunktide koguse korral sellesse režiimi lühikeseks ajaks lülituda. Hüsteeria annab tegelasele tugevust juurde ja hiljem ravib Alice’it nii palju, kui mängija vaenlastele kahju tegi.

Kui mängija kukub platvormilt alla, saab ta uuesti alustada lähimalt platvormilt ning ei pea naasma kontrollpunkti. Lähim platvorm tähendab ka seda, et kui mängija kukub alla, olles lähemal platvormile, millele ta üritas hüpata, teleporteerub tegelane sellele platvormile.

Loo avastamiseks on mängumaailmas eri kohtades mullid, mis sisaldavad häälega lauseid Alice’i mälestustest. Mängijal on ka võimalik jälgida, palju mälestusi ta on kogunud, ning neid uuesti kuulata.

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

Esimese mängu taust[7][muuda | muuda lähteteksti]

Alice’i pere hukkub põlengus, mida peab Alice oma süüks. Et oma traumaga toime tulla, hakkab Alice vaimselt reaalsuse ja tema ettekujutatud fantaasiamaailma, Imedemaa, vahel liikuma. Tüdruk viibib samal ajal Rutledge’i psühhiaatriahaiglas. Mängu lõpuks suudab Alice õppida oma traumaga toime tulema ja ta vabastatakse haiglast. Aasta peale seda algab "Alice: Madness Returnsi" lugu.

Süzee[5][muuda | muuda lähteteksti]

Alice, kes on nüüd 19, elab lastekodus. Ta on psühhiaatri Angus Bumby hoolealune ning saab ka Bumbylt ravi. Bumby ravimeetod, milleks on hüpnoos, laseb traumeeritud lastel unustada oma mineviku. Arst soovib Alice’il aidata kiiresti unustada, sest tüdruk on hakanud taas hallutsinatsioone nägema ja meenutama aastakümne tagust tragöödiat.

Alice lahkub lastekodust peale ravisessiooni, et täita ülesandeid lastekodu laste heaks, ent leiab end jälitamas veidrat looma. Looma marsruut juhib Alice’i tagatänavatele, kus ta satub kokku õega Rutledge’i psühhiaatriahaiglast. Äkitselt leiab Alice end taas Imedemaalt, mis algul näeb välja tuttav. Kuid peatselt saab ta teada uuest kurjast jõust, milleks on Põrgulik Rong. Rongi tegevus toob endaga kaasa kaose ja mustad limast vaenlased, kellega Alice peab võitlema.

Üritades vastuseid leida, hakkab Alice külastama vanu tuttavaid tema varasema Imedemaal viibimise ajast. Lõpuks jõuab ta Ärtu Emandani, kelle ta uskus olevat hävitanud. Emandalt saab ta juhised otsida Nukumeistrit, kes paistab olevat kõige taga.

Nukumeistri kodu on täidetud moondatud nukkudega. Neid kutsutakse Hullunud Lasteks. Nukumeistri ja Hullunud Lastega kohtumine aitab Alice’il meenutada oma pere hukkumise tegelikku põhjust.

Alice satub paar korda enda Imedemaa külastuse jooksul tagasi reaalsusse, ent jõuab alati kiiresti tagasi Imedemaale. Lõpuks suudab ta jõuda ka tõdemuseni, et tema pere surma eest vastutab tema enda psühhiaater. Nimelt oli Bumby öösel sisenenud nende koju, vägistanud Alice’i õe ning siis pannud maja põlema, et hävitada tõendeid oma tegude kohta. Alice soovib arsti hävitada ja sulab kokku enda tumedama poolega Imedemaalt ja lükkab Bumpy rongi alla. See aga põhjustab Alice’i kinni jäämise vahepealsesse n-ö paika, mis on segu Londonist ja Imedemaast (Londerland).

Hinnangud[muuda | muuda lähteteksti]

Üleüldiselt on nii kriitikute kui ka mängijate hinnangud positiivsed. Metacriticu lehel on kriitikute antud punktisumma 75, mis omakorda ei sisalda ühtegi negatiivset hinnangut[8]. Mängijate punktisumma mängule on aga 8,4/10[8], samas kui IMDb-i kasutajate punktisumma on 8,1/10[9]. IGN-i kriitik aga on mängule andnud 6,5/10 punkti[10]. GamesRadar tõi mängu välja enda "50 kahe silma vahele jäänud mängu viimasest generatsioonist" nimekirjas[11] .

Järg[muuda | muuda lähteteksti]

"American McGee’s Alice’i" frantsiisi algataja American McGee on juba teisest mängust saati võidelnud õiguse üle avaldada kolmas mäng. Kuna Alice’i mängud ja nende üldine idee on EA intellektuaalomand, pole McGeel õigust ilma nende loata uut mängu luua.[4]

2018 pakkus EA McGeele võimaluse luua n-ö disainipiibel. Peale seda lõi McGee tiimi, kellega koos asuti kolmandat mängu kujundama. 14. veebruaril 2023 avaldas McGee oma Patreoni lehel 414-lehelise PDF-i, mis sisaldas kogu mängu planeeritud sisu. Samuti oli McGee ja ta tiim leidnud stuudio, kes oleks valmis neid toetama. Neil oli ainult vaja EA luba mängu loomiseks.[12]

8. aprillil 2023 postitas McGee taas oma Patreoni lehele, andes jälgijatele teada, et EA keeldus uue mängu loomise toetamisest ning ei huvitu ka intellektuaalomandi müümisest McGeele. McGee andis ka teada, et ta annab alla ning ei soovi edaspidi tegeleda Alice’i frantsiisiga seonduvaga. Seega on tõenäoline, et 2011 avaldatud "Alice: Madness returns" jääb frantsiisi viimaseks mänguks.[13]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. IGN. 2023. Alice: Madness Returns. Saadaval https://www.ign.com/games/alice-madness-returns, vaadatud 10.04.2023.
  2. Electronic Arts. 2023. Alice Games. Saadaval https://www.ea.com/games/alice, vaadatud 10.04.2023.
  3. Crecente, Brian. 2010. Our First Official Look at Alice: Madness Returns. Saadaval https://kotaku.com/our-first-official-look-at-alice-madness-returns-5591981, vaadatud 10.04.2023.
  4. 4,0 4,1 Zheng, Jenny. 2023. The Decade-Long Effort To Make Alice: Asylum Has Reached An End. Saadaval https://www.gamespot.com/articles/the-decade-long-effort-to-make-alice-asylum-has-reached-an-end/1100-6513093/, vaadatud 10.04.2023.
  5. 5,0 5,1 Mcgee, American (direktor). 2011. Alice: Madness Returns. California: Electronic Arts.
  6. HowLongToBeat. 2023. Alice: Madness Returns. Saadaval https://howlongtobeat.com/game/340, vaadatud 10.04.2023.
  7. Mcgee, American (direktor). 2000. American McGee’s Alice. California: Electronic Arts.
  8. 8,0 8,1 Metacritic. 2023. Alice: Madness Returns. Saadaval https://www.metacritic.com/game/pc/alice-madness-returns, vaadatud 10.04.2023.
  9. IMDb. 2023. Alice: Madness Returns. Saadaval https://www.imdb.com/title/tt1976517/, vaadatud 10.04.2023.
  10. IGN. 2023. Alice: Madness Returns. Saadaval https://www.ign.com/articles/2011/06/16/alice-madness-returns-review, vaadatud 10.04.2023.
  11. Agnello, Anthony John. 2017. The 50 most overlooked games of last generation. Saadaval https://www.gamesradar.com/most-overlooked-games/, vaadatud 10.04.2023.
  12. McGee, American. 2023. Alice: Asylum Design Bible v1.0 PDF • FREE DOWNLOAD • Development Partner Announcement. Saadaval https://www.patreon.com/posts/alice-asylum-v1-78703655, vaadatud 10.04.2023.
  13. McGee, American. 2023. End of the Adventure. Saadaval https://www.patreon.com/posts/end-of-adventure-81049672, vaadatud 10.04.2023.