Kõrisõlm

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Aadamaõun)

Inimese kõri asetseb kõhrest toestikus, mida seovad sidemed ja lihas. Eespool on kilpkõhr, mis tekitab kaela eesmisse ossa muhu, mida nimetatakse kõrisõlmeks ehk aadamaõunaks (ladina keeles pomum Adami, meditsiiniline termin prominentia laryngea). See on koht, kus kilpkõhre kaks plaati kokku saavad (keeleluu all).

Kõrisõlme kujunemine[muuda | muuda lähteteksti]

Poistel kasvab kõri puberteedieas meessuguhormoonide tõttu tunduvalt rohkem kui tüdrukutel, mistõttu aadamaõun on täiskasvanud meestel palju silmatorkavam kui naistel ning puberteedieelsetel tüdrukutel ja poistel. See kõri kasvamine tekitab teismelistel poistel ka häälemurde.

Esteetiline mõju[muuda | muuda lähteteksti]

Hormoonasendusteraapia ei mõjuta transsoolistel naistel pärast puberteeti väljakujunenud kõrisõlme suurust ega väljanägemist. Aadamaõuna vähendamiseks tehakse mõnikord plastiline operatsioon. Seda operatsiooni (trachea shave) tehakse mõnikord ka meestele kosmeetilise operatsioonina.

Pulsi leidmine[muuda | muuda lähteteksti]

Kui esmaabi vajaval haigel ei õnnestu leida pulssi randmelt, siis otsitakse seda kolme keskmise sõrmega aadamaõuna ühelt küljelt.

Aadamaõun võitluskunstides[muuda | muuda lähteteksti]

Jaapani võitluskunstis on aadamaõuna ründamine üks võtteid.

Nime päritolu[muuda | muuda lähteteksti]

Arvatakse, et aadamaõuna nimetus tuleb kujutlusest, et selle põhjuseks on keelatud vili, mis Aadamale kurku kinni jäi.

Aadamaõun primaatidel[muuda | muuda lähteteksti]

Aadamaõun esineb ka teiste primaadiliikide isasisenditel.