Čierna hora

Allikas: Vikipeedia
Čierna hora asukoht Slovakkias (tähistatud punasega)
Čierna hora

'Čierna hora (tõlkes 'must mägi) on mäestik Slovakkia idaosas, mis on osa Lääne-Karpaatidest ja ühtlasi on see ka osa Slovaki maagimäestikust. Selle regiooni kõrgeim tipp on Roháčka (1028,5 m).

Mäestik on saanud nime seda katvate metsade järgi. Metsad katavad sellest 70 %, valdavaks liigiks on harilik pöök. Geoloogiliselt moodustavad selle kildad ja paragneiss, põhja- ja lõunanõlvadel esinevad kvartsiit ja savikildad.

Roháčka

Mäestiku lõunaosas Hornádi ülemjooksul asub Hornádi eelmäestik. Selle kõrgeimaks osaks on Hŕbok (573 m), lõunaosas on valdavad kõrgused 210 meetrit üle merepinna. Sellest põhja poole jääb Sopotnica kõrgustik, mille kõrgeimaks kohaks on Somár (701 m). Madalam piirkond on kõrgustiku edelaosa (240 m).

Mäestiku edelaosas asub Pokryvy, mille kõrgeim koht on Vysoký vrch (851 m). Madalam on piirkonna kaguosa (250 m).

Mäestiku kesk- ja põhjaosa moodustab Bujanovská kõrgustik. Selle kõrgeim koht on Suchý vrch (799 m). madalam on kõrgustiku kaguosa (280 m). Looduskaitse all on Bujanovská tammik, lisaks on seal kaitse alla võetud veel Margeciany küla lähistel asuv lõik Lubeníku-Margeciany murranguvööndist.

Mäestiku põhjaosas asub selle kõrgeim osa Roháčka, mille kõrgeimaks kohaks on samanimeline mägi. Ülejäänud tipud on madalamad, selle kõrguselt teine tipp on Koľvek (800 m). Piirkonna madalamad osad jäävad lõunasse, kus piirkond ulatub 330 meetrit üle merepinna.

Asend[muuda | muuda lähteteksti]

Čierna hora piirneb järgmiste geograafiliste piirkondadega:

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Mazúr, E., Lukniš, M. 1986, Geomorfologické členenie SSR a ČSSR. Časť Slovensko. Slovenská kartografia, Bratislava

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]