Ādolfs Alunāns

Allikas: Vikipeedia

Ādolfs Alunāns (vanas kirjaviisis: Adolf Allunan; 11. oktoober 1848 Jelgava – 5. juuli 1912 Jelgava) oli läti näitleja, lavastaja ja näitekirjanik, keda kutsutakse "Läti teatri isaks".

Ta sündis aastal 1848 Jelgavas, ta lõpetas Jelgava poeglaste gümnaasiumi. Aastatel 1866–1869 oli ta näitleja saksa teatrites Tartus, Tallinnas, Narvas ja Peterburis.

Aastal 1870 kutsuti ta Riia Läti Seltsi teatri juhatajaks. Aastani 1885 juhtis ta Riia Läti teatrit, kirjutades näidendeid ja populariseerides teatrikunsti, oli ka lavastaja ja näitleja. Pärast aastat 1885 organiseeris ta oma rändtrupi, andes etendusi üle Läti. Aastal 1894 asutas ta Jelgavas Alunānsi teatri ja juhtis seda aastani 1904. Ta lõi esimese Läti teatritrupi, oli selle repertuaari autor. Tema käe all on laval oma karjääri alustanud mitmed märkimisväärsed näitlejad, sealhulgas Anna Brigadere-Maija, Berta Rūmniece, Jūlija Skaidrīte, Teodors Valdšmits. Populaarsed olid ka Alunānsi kupleed, mida ta nii komponeeris kui ka esitas.

Ta tegeles ka ajakirjanduse ja satiiriga. Aastatel 1892–1912 koostas ta "Zobgala kalendri". Tema satiirilistest ja humoorikatest teostest on ilmunud mitu trükki. Kirjutas lugusid, luuletusi, följetone ja biograafilisi mõtisklusi. Ta on tõlkinud näidendeid, jutte ja romaane.

Aastal 1968 avati Jelgavas Alunānsi memoriaalmuuseum.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema vend Nikolajs Alunāns (1859–1919) oli muusik, onu Juris Alunāns oli läti luuletaja, publitsist ja keeleteadlane ning üks noorlätlaste juhte, onu Indriķis Alunāns oli läti ajakirjanik ja samuti üks noorlätlastest.