Õllejäätis

Allikas: Vikipeedia
Õllejäätis

Õllejäätis on jäätis, mille üheks komponendiks on õlu. Võrreldes heleda õllega annavad tumeda laagriõllega maitsestatud jäätised rohkem spetsiifilist maitset, mida otsitakse. Seetõttu kasutatakse enamasti õllejäätise valmistamiseks just tumedat õlut. Alkoholisisaldus tootes oleneb valmistamise meetodist. Lõppsaaduses võib esineda alkoholi, kuid mitte ilmtingimata. Teatud retseptid nõuavad kuumutamist, mistõttu alkoholi aurumise tõttu seda valmis jäätises enam pole.

Ülevaade[muuda | muuda lähteteksti]

Õllejäätises kasutatakse peale õlle samu komponente, mida kasutatakse tavalise jäätise tegemiseks. Eri maitseid saab anda edasi vastavalt kasutatud õlle liigile. Kui tume porter annab edasi karamelli ja linnase maitset, siis pilsner, pale ale ja indian pale ale võivad jäätisele anda mõru maitse. Nisuõlut ja laagrit kasutatakse samuti jäätiste valmistamisel, kuid heledad õlled, näiteks laagriõlled, ei anna maitsele nii suurt erinevust. Kõige paremat ja spetsiifilisemat maitset annavad edasi humal ja linnased, mida esineb just tumedates õlledes. Jäätisele lisatakse muude maitsenüansside saamiseks näiteks šokolaadi, kirsse või karamelli. Magustoiduks võib õlut lisada ka juba valmis jäätisele või teha kogu õllega magustoit täiesti algusest.

Mõned jäätisepoed Ameerika Ühendriikides valmistavad õllejäätisi ja osalevad nendega suurel Ameerika õllefestivalil. Üks maailmakuulus jäätisebränd Ben and Jerry's on koostöös New Belgium Brewing Companyga loonud piiratud koguses New Belgium Brown Alest valmistatud õllejäätise.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Morris, Chris (21. oktoober 2015). "Ben & Jerry's is making craft beer ice cream". Fortune.