Ärilaen

Allikas: Vikipeedia

Ärilaen on laen, mis on mõeldud ettevõtetele näiteks investeerimiseks või ajutise rahavajaduse katteks. Ärilaene on väga mitmeid, näiteks investeerimislaen, arvelduslaen, pangagarantii, stardilaen, aga ärilaenuks liigitub ka liising.[1]

Ärilaenude liigid[muuda | muuda lähteteksti]

Ärilaenude liigid on järgmised:

  • Hüpoteeklaen ettevõttele – Eeldab kinnisvara olemasolu mille pandi vastu antakse laenu. Laenuliik, mis võimaldab ettevõtjal suuremaid krediidilimiite ning reeglina soodsamaid intresse, kui ilma tagatiseta laenude puhul.
  • Investeerimislaen ettevõttele – Investeerimiseks mõeldud ärilaen, mis võimaldab ettevõtjal teha suuremaid investeeringuid nt põhivarasse või käivitada uusi suuremaid äriprojekte, osta või renoveerida hooneid. Investeerimislaen reeglina antakse ettevõttele tagatise vastu.
  • Arvelduslaen ettevõttele – lühiajalise likviidsuse tõstmiseks mõeldud ärilaen, et tasandada hooajalisi rahavoogusid või ootamatut ebakorrapärast finantsolukorda, nt klientide makseviivitusest või muudest ettenägematutest olukordadest tulenevate kohustuste katmiseks.
  • Pangagarantii ettevõttele – laenufirma või panga poolt antav garantii, et ettevõte täidab kohustuse. Osaliselt on tegemist kindlustuslaadse tootega, kus krediidiasutus garanteerib võlausaldajatele või hankijatele ettevõttepoolse kohustusest kinnipidamise.
  • Stardilaen ettevõttele – on mõeldud alustavatele ettevõtetele tegevuse alustamiseks või mõne uue äriprojekti teostamiseks. Stardilaen on juhuks kui ettevõtjal on äriidee, kuid puudub algkapital, tagatis või muu võimalus äriidee teostamiseks. Stardilaenu puhul on väga oluline hea äriplaan, milles tõestatakse tulevased rahavood.
  • Vabamaksega Ärilaen ettevõttele – on laenuliik, mis võimaldab raha kasutada väiksema igakuise kuluga kuna tasuma peab igakuiselt vaid intressi ning põhiosa laenust peab tasuma, kas perioodi lõpus või osadena laenuperioodi vältel.
  • Krediidiliin ettevõttele – on võimalus kasutada rahalisi vahendeid nii osaliselt kui täismahus ettenähtud ajaperioodi jooksul. Samuti on krediidi tagasimakseid võimalik teha endale sobivamate osadena. Intressi tuleb reeglina tasuda vaid kasutatud osa pealt.
  • Liising ettevõttele – Laenutüüp on tagatis või pandiga kindlustatud laenu andmine (üldjuhul liisingu tagatiseks on ostetav seade, auto, laev, mootorratas, traktor jms).
  • Faktooring ettevõttele – Arvete ennetähtaegne rahastamine. Faktooring on üldiselt kasutatav pikkade maksetähtaegadega arvete puhul. Minimaalne faktooring on reeglina 14 päeva.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Heaintress OÜ (13.12.2015). "Ärilaen". Heaintress.ee (Eesti keel). Vaadatud 4.10.2016.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  2. Heaintress OÜ (13.12.2015). "Ärilaen". Heaintress.ee (Eesti keel). Vaadatud 4.10.2016.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)