Turdtuvi

Allikas: Vikipeedia
Turdtuvi

Kaitsestaatus
Taksonoomia
Riik Loomad Animalia
Hõimkond Keelikloomad Chordata
Klass Linnud Aves
Selts Tuvilised Columbiformes
Sugukond Tuvilased Columbidae
Perekond Turdtuvi Drepanoptila Bonaparte, 1855
Liik Turdtuvi
Binaarne nimetus
Drepanoptila holosericea
Temminck, 1809

Turdtuvi (Drepanoptila holosericea) on linnuliik tuvilaste (Columbidae) sugukonnas. Tuvi elutseb Uus-Kaledoonia saare metsades ja Melaleuca-puisrohtlates kuni 1000 meetri kõrgusteni.

Rahvusvahelise Looduskaitseliidu punases nimestikus on liik kantud ohulähedaste kategooriasse elupaikade kadumise ja küttimissurve tõttu.[2]

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Turdtuvi on umbes väikesekasvulise kodutuvi suurume. Kehaga võrreldes on tema tiivad lühikesed ja tugevalt ümarad, saba lühike ja lai. Liigil pole märgatavat soolist dimorfismi, emaslinnud on keskmiselt isastest veidi väiksemad ja kahvatumat värvi.

Turdtuvi sulestik on säravates toonides roheline ja kollane. Kurgualune ja jalgu katvad suled on puhasvalged. Pea, kael ja rind on erkrohelised, rohelistel tiibadel ja sabal on kahvatumad valged vöödid, kõht ja sabaalune säravkollased. Nokk on tumeroheline, silma vikerkest punane. Häälitsus on kaugele kuuldav venitatud nukrate madalate huigete seeria, märgatavalt kõrgem ja venivam kui Uus-Kaledoonia tume-keisertuvil.[3]

Levik ja eluviis[muuda | muuda lähteteksti]

Drepanoptila holosericea on Uus-Kaledoonia endeem ja metsabiotoobile iseloomulik liik. Lindu on kohatud Uus-Kaledooniast lõunas asuval Piiniasaarel (Ile des Pins), kuid mitte kirdes asuvatel Iles Loyauté'l. 1998. aastal hinnati kogu populatsiooni suuruseks u 140 000 isendit.

Turdtuvi elutseb niisketes metsades ja tema asuala ulatub maastikul 1000 m kõrgusele. Kõige eelistatumad elupaigad on neil 400–600 meetri kõrgusel asuvad niisked metsad, eriti metsaservad. Linnud tegutsevad kõrgete puude võrades, eelistades keskmist ja kõrgemal asuvat osa[4]. Liigi toitumisest on vähe teada. Vaatlejad on täheldanud paljudest eri viljadest ja marjadest toitumist.

Populatsiooni ohustavad tegurid[muuda | muuda lähteteksti]

Kehtestatud laskemoonakvootide tõttu kütitakse seda lindu vähe - jahimehed säästavad laskemoona suuremate sihtmärkide tarvis - ent kui kvoodid tühistataks, oleks küttimissurve ilmselt suurem, kuigi liik on seadusega kaitstud. Veel on liigile ohuks elupaikade hävimine metsatulekahjude, metsaraie ja kaevandamise tõttu.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]