Salnava mõis

Allikas: Vikipeedia

Salnava mõis (Salnavas muiža, ka Saļņevas muiža) oli mõis Lätis. Mõisasüda jääb tänapäeval Ludza piirkonda Salnava valda Salnava külla, kus asub ka häärber. Vene keeles Сальнево.

Salnava mõis kandis algselt Cecina mõisa nime. 1730. aastatest kuulus see Szadurskitele. Häärber püstitati 1785. aastal klassitsistliku puithoonena. Sajandi lõpus rajati vana mõisasüdame asemele Malnavasse uus, aga 1842. aastal jagati mõis kaheks, Cecina ja Malnava mõisaks. Toona oli Salnava mõisa pindala 3200 hektarit. 1868. aastal müüdi juba Salnava nime kandev mõis Matvei Sologubile, aga kaks aastat hiljem sattus see Wulfiuste kätte, jäädes nende valdusse kuni võõrandamiseni 1920. aastal. Enne võõrandamist 1920. aastal oli mõisa pindala 2237 hektarit.

19. sajandil laiendati mõisa peahoonet, lisades kaks tiiba. Praegu asub hoones Salnava põhikooli internaat. Kõrvalhooned on enamasti 18. sajandi algusest, laut ja tallid aastast 1900. Peahoone lähedal on uusgooti stiilis tellistest ja maakividest kabel. Pargi pindala on 6,9 hektarit, sellest ühe hektari võtab enda alla tiik. Peahoone ümbruses on park regulaarse planeeringuga, kaugemal vabakujundusega.