Ramzan Mežidov

Allikas: Vikipeedia
Ramzan Mežidov

Ramzan Mežidov (196729. oktoober 1999) oli vabakutseline tšetšeeni filmioperaator. 29. oktoobril 1999 hukkus ta koos Groznõi sõltumatu Nokh Cho telekanali operaatori Šamil Gigajeviga Venemaa õhurünnakus Tšetšeeniast põgenevate tsiviilisikute vastu.

Enne Moskvas asuvasse Centre TV-sse tööle asumist töötas Mezhidov Tšetšeenia konfliktide vahelisel ajal vabakutselisena Saksa ARD-s. Esimese Tšetšeenia sõja ajal oli Mežidov olnud Centre TV oluline korrespondent kogu Põhja-Kaukaasias, eriti Dagestanis.

29. oktoobril 1999 kajastas ta koos teiste ajakirjanikega suurt põgenikekonvoid Groznõist Nazrani Inguššias, mis liikus mööda BakuuRostovi maanteed. Kui konvoi lähenes Tšetšeenia linnale Šami-Jurt, tulistas Vene hävitaja mitu õhk-maa raketti, tabades bussitäit põgenikke. Hoolimata nendega reisinud kolleegide hoiatustest lahkusid Mežidov ja Gigajev oma sõidukist tapatalgud filmima. Bussile lähenedes tabas lähedal asuvat veokit teine Vene rakett, mis haavas surmavalt mõlemat ajakirjanikku. Väidetavalt nägi Vene õhuväe piloot Mežidovi telekaamerat lennuki teisel lennul ja tulistas tema pihta. [1] On ebaselge, kas piloot pidas kaamerat relvaks või üritas teda filmimast takistada. Mezhidov ei hukkunud kohe, vaid sai surmavalt haavata ja jäeti teele. Lõpuks viidi ta Urus-Martani haiglasse, kus ta suri šoki ja verekaotuse tõttu.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]