OpenDocument

Allikas: Vikipeedia

OpenDocument ehk ODF (Open Document Format for Office Applications, "avatud dokumendivorming kontorirakendustele") on XMLi-põhine failivorming elektrooniliste dokumentide (nt tekstide, arvutustabelite, esitluste, diagrammide) jaoks.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Vormingu esialgse spetsifikatsiooni töötas välja Sun Microsystems, kuid standardini jõudis OASISe (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) konsortsiumi vastav töörühm – OASIS ODF TC[1] – algselt OpenOffice.orgi jaoks loodud ja selles kasutatud XML-vormingu (OpenOffice.org XML) põhjal.

Standard[muuda | muuda lähteteksti]

Et OpenDocument on avatud failivorming, on dokumendi struktuur vastavuses mitmete avalike organisatsioonide ja paljude firmade koostöös valminud standardiga ja spetsifikatsioon[2] on kõigile soovijaile kättesaadav. Samuti on OpenDocument sõltumatu ühest kindlast rakendusprogrammist, tootjast või operatsioonisüsteemist.

Peale OASISe standardi on ODF (õieti selle versioon 1.0) ka ISO ja IEC rahvusvaheline standard – ISO/IEC 26300:2006 Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0.[3]

Kasutatavus[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti vabariigi majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi riigi infosüsteemide osakonna välja töötatud dokument "Riigi IT arhitektuur"[4] soovitab mitmepoolset redigeerimist vajavates riigi- ja avalik-õiguslike asutuste dokumentides kasutada failivorminguna OpenDocumenti.

Sama seisukohta kajastavad Euroopa Liidu eksperdirühmade soovitused[5] ja Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiv 2003/98/EÜ[6], kuna ODF täidab Euroopa Liidu kriteeriumid standardite avatuse osas.

Tarkvara[muuda | muuda lähteteksti]

OpenDocumenti kasutavad vaikevorminguna mh kontoritarkvarapaketid OpenOffice.org, LibreOffice, Sun StarOffice, Oracle Open Office, IBM Lotus Symphony, Google Docs, KOffice, NeoOffice ja Mobile Office. OpenDocumenti tugi on rohkemal või vähemal määral olemas ka paljudel teistel tarkvararakendustel nagu nt IBM Workplace, IBM Lotus Notes 8, Corel WordPerfect Office, EIOffice, Co-Create Office, Abiword, TextEdit, TextMaker, Gnumeric ja Scribus, samuti Microsoft Office'il alates versioonist 2007 SP2.

Levinumate OpenDocument-vormingute faililaiendid:

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. OASIS Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) TC
  2. OASIS Standards
  3. ISO/IEC 26300:2006 Information technology -- Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0
  4. "Riigi IT arhitektuur". Originaali arhiivikoopia seisuga 10. juuni 2007. Vaadatud 3. detsembril 2007.
  5. Promotion of Open Document Exchange Format
  6. Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiv 2003/98/EÜ

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]