Norra linnade loend

Allikas: Vikipeedia

Norra linnade loend loetleb Norra linnad 2009. aasta seisuga. Norra keelne nimetus linnale on by. Linnad olid jaotatud kjøpstad-ideks (turulinn) ja ladested-ideks (väike sadam), iga linn omas oma spetsiaalseid õigusi. Linnade erilised kauplemisõigused tühistati 1857 ja linnade klassifikatsioon tühistati 1952 ja asendati tavalise klassifikatsiooni by-ga.

1. jaanuarist 1965 individuaalsete linna pealt pandi rõhk vastutava maakonna peale.

1960 ja 1965 aastate vahel liideti palju Norra maakondi.

Alates aastast 1997 peab vallas olema vähemalt 5000 elanikku, et seda linnaks lugeda.

Oslo, asutatud aastal 1000, on Norra pealinn ja samas ka Norra suurim linn.

Norras on 96 linna ja 1 mägilinn (bergstad Røros). Enne 1996 seadusemuudatust oli Norras 47 linna.

Järj. nr. Linn Vald Maakond Linna staatus Rahvaarv asulas (2008) Märkused
1. Åkrehamn Karmøy Rogaland 2002 9 756
2. Ålesund Ålesund Møre og Romsdal 1848 41 385
3. Alta Alta Finnmark 1999 13 344
4. Åndalsnes Rauma Møre og Romsdal 1996 2 171
5. Arendal Arendal Aust-Agder 1723 39 826
6. Askim Askim Østfold 1996 12 884
7. Bergen Bergen Hordaland 1070 252 051
8. Bodø Bodø Nordland 1816 46 049
9. Brekstad Ørland Sør-Trøndelag 2005 1856
10. Brevik Porsgrunn Telemark 1845-1963 hiljem saadi tagasi 2 026 Osa Porsgrunni asulast
11. Brønnøysund Brønnøy Nordland 1923-1963 saadi tagasi 2000 4 474
12. Bryne Time Rogaland 2001 8 122
13. Drammen Drammen Buskerud 1811 60 145
14. Drøbak Frogn Akershus 1842-1961, 2005 12 239
15. Egersund Eigersund Rogaland 1798 13 418
16. Elverum Elverum Hedmark 1966 13 295
17. Fagernes Nord-Aurdal Oppland 2007 1 784
18. Farsund Farsund Vest-Agder 1795 9 392
19. Fauske Fauske Nordland 1998 5 912
20. Finnsnes Lenvik Troms 2000 4 145
21. Flekkefjord Flekkefjord Vest-Agder 1842 8 918
22. Florø Flora Sogn og Fjordane 1860 8 296
23. Førde Førde Sogn og Fjordane 1977 9 087
24. Fosnavåg Herøy Møre og Romsdal 2000 3 501
25. Fredrikstad Fredrikstad Østfold 1567 71 976
26. Gjøvik Gjøvik Oppland 1861 27 500
27. Grimstad Grimstad Aust-Agder 1816 19 809
28. Halden Halden Østfold 1665 28 063
29. Hamar Hamar Hedmark 1848 27 593
30. Hammerfest Hammerfest Finnmark 1789 9 261
31. Harstad Harstad Troms 1904 23 242
32. Haugesund Haugesund Rogaland 1854 31 738
33. Hokksund Øvre Eiker Buskerud 2002 7 194 Osa Drammeni asulast
34. Holmestrand Holmestrand Vestfold 1752 9 515
35. Hønefoss Ringerike Buskerud 1852 13 930
36. Honningsvåg Nordkapp Finnmark 1996 2 375
37. Horten Horten Vestfold 1858 24 671
38. Jørpeland Strand Rogaland 1998 5 855
39. Kirkenes Sør-Varanger Finnmark 1998 3 272
40. Kolvereid Nærøy Nord-Trøndelag 2002 1 524
41. Kongsberg Kongsberg Buskerud 1624 23 997
42. Kongsvinger Kongsvinger Hedmark 1854 17 380
43. Kopervik Karmøy Rogaland 1866-1964 sai tagasi 1996 6 720
44. Kragerø Kragerø Telemark 1666-1959 hiljem sai tagasi 5 347
45. Kristiansand Kristiansand Vest-Agder 1641 80 000
46. Kristiansund Kristiansund Møre og Romsdal 1742 16 854
47. Langesund Bamble Telemark 1765-1963 sai tagasi 1997 3687 Osa Porsgrunni asulast
48. Larvik Larvik Vestfold 1671 41 221
49. Leirvik Stord Hordaland 1997 11 342 Linna staatus on kogu Stordi vallal
50. Leknes Vestvågøy Nordland 2002 2 652
51. Levanger Levanger Nord-Trøndelag 1836-1961 hiljem sai tagasi 8 807
52. Lillehammer Lillehammer Oppland 1842 19 922
53. Lillesand Lillesand Aust-Agder 1830-1961 hiljem sai tagasi 6 283
54. Lillestrøm Skedsmo Akershus 1997 13 957 Osa Oslo asulast
55. Lyngdal Lyngdal Vest-Agder 2001 4 100
56. Måløy Vågsøy Sogn og Fjordane 2004 3 028
57. Mandal Mandal Vest-Agder 1921 10 512
58. Mo i Rana Rana Nordland 1923-1963 hiljem sai tagasi 17 750
59. Molde Molde Møre og Romsdal 1742 19 217
60. Mosjøen Vefsn Nordland 1875-1961 hiljem sai tagasi 9 699
61. Moss Moss Østfold 1720 27 876
62. Mysen Eidsberg Østfold 1996 5 714
63. Namsos Namsos Nord-Trøndelag 1842 12 426
64. Narvik Narvik Nordland 1902 18 512
65. Notodden Notodden Telemark 1913 12 359
66. Odda Odda Hordaland 2004 5 136
67. Oslo Oslo Oslo 1211 856 915
68. Otta Sel Oppland 2000 1 632
69. Porsgrunn Porsgrunn Telemark 1842 33 550
70. Risør Risør Aust-Agder 1630 6 938
71. Rjukan Tinn Telemark 1211 3 365
72. Sandefjord Sandefjord Vestfold 1165 39 909
73. Sandnes Sandnes Rogaland 1860 63 032
74. Sandnessjøen Alstahaug Nordland 1999 5 693
75. Sandvika Bærum Akershus 2003 7 896 Osa Oslo asulast
76. Sarpsborg Sarpsborg Østfold 1839(1016) 50 115
77. Sauda Sauda Rogaland 1999 4 251
78. Ski Ski Akershus 2004 11 318
79. Skien Skien Telemark 1000 50 595
80. Skudeneshavn Karmøy Rogaland 1857-1964 hiljem sai tagasi 1 081
81. Sortland Sortland Nordland 1997 4 623
82. Stathelle Bamble Telemark 1774-1963 sai tagasi 1997 6 336 Osa Porsgrunni asulast
83. Stavanger Stavanger Rogaland 1125 117 260 Osa Stavanger/Sandnesi asulast
84. Steinkjer Steinkjer Nord-Trøndelag 1857 11 443
85. Stjørdalshalsen Stjørdalshalsen Nord-Trøndelag 1997 10 638
86. Stokmarknes Hadsel Nordland 2000 3 125
87. Svelvik Svelvik Vestfold 1845 3 810
88. Svolvær Vågan Nordland 1918 4 164
89. Tromsø Tromsø Troms 1794 54 070
90. Trondheim Trondheim Sør-Trøndelag 1794 156 794
91. Tvedestrand Tvedestrand Aust-Agder 1836 2 029
92. Tønsberg Tønsberg Vestfold 871 30 748
93. Ulsteinvik Ulstein Møre og Romsdal 2000 5 156
94. Vadsø Vadsø Finnmark 1833 5 010
95. Vardø Vardø Finnmark 1789 1 930
96. Verdal Verdal Nord-Trøndelag 1998 7 585

Viited[muuda | redigeeri lähteteksti]

Selles artiklis on kasutatud ingliskeelset artiklit en:List of towns and cities in Norway seisuga 7.04.2009.

Selles artiklis on kasutatud ingliskeelset artiklit no:Liste over norske byer seisuga 8.04.2009.