Mandal

Allikas: Vikipeedia
Mandali sadam

Mandal on linn Norras Agderi maakonnas, Lindesnesi valla ja endise Mandali valla keskus. Elanike arv on 10 512, pindala 6,77 km² (2008).[1]

Nimi[muuda | muuda lähteteksti]

Mandali tänav
Mandali kirik

Linna vana nimi (enne 1653) oli Vesterrisør ("Lääne-Risør"). Nimi Risør käis algselt Risøya saare kohta linna lähedal. Esimene osa lisati nimele 16. sajandil selleks, et eristada seda linna Risøri linnast, mida hakati hüüdma ka Østerrisør ("Ida-Risør").

Nimi Mandal arenes muinaspõhja nimekujust Marnardalr. Nime esimene pool on Mandalselva jõe varasem nimi Mǫrn (Mörn) omastavas käändes, teine pool dalr tähendab orgu. Jõenimi on arvatavasti samast juurest vanapõhja sõnaga marr ('meri').

Vaatamisväärsused[muuda | muuda lähteteksti]

Linna keskus on tuntud vanade puumajade poolest. Linnast voolab läbi Mandalselva jõgi.

Teine vaatamisväärsus on kirik. Mandali kirik on Norra suurim puidust tehtud kirik. Seal on 1800 kohta ja kantsel altaritagusel seinal.

Mandalis sündis kujur Gustav Vigeland (1869–1943) ja linnas on tema muuseum. Vigelandi tähtsaim saavutus on Vigelandi Skulptuuripark (Vigelandsanlegget) Oslos.

Mandalis sündis ka kunstnik Adolph Tidemand (1814–1876). Tema kõige tuntum maal on rahvusromantiline kujutus traditsioonilisest pulmast Hardangeri fjordi kaldal. Selle kaasautor oli Hans Gude.

Tänu neile ja teistele kunstitegelastele (näiteks Amaldus Nielsen ja Olaf Isaachsen) kutsutakse linna mõnikord "suurte kunstnikega väikeseks linnaks".

Viited[muuda | muuda lähteteksti]