Michael Burton

Allikas: Vikipeedia
Michael Burton
Mike Burton
Isikuandmed
Riik Ameerika Ühendriigid USA
Sünniaeg 3. juuli 1947 (76-aastane)
Sünnikoht Des Moines, Iowa
Pikkus 175
Kaal 70
Sportlaskarjäär
Spordiklubi Arden Hills Swim Club
Medalid
Olümpiamängud
Kuld 1968 México 400 m vabalt
Kuld 1968 México 1500 m vabalt
Kuld 1972 München 1500 m vabalt
Panameerika mängud

Michael Jay ”Mike” Burton (sündinud 3. juulil 1947 Des Moines) on endine Ameerika Ühendriikide ujuja, kolmekordne olümpiavõitja ja endine maailmarekordi omanik kahel vabaujumise distantsil.

Kaheksanda klassi õpilasena sai ta koos sõbraga jalgrattaga sõites löögi mööbliveokilt. Varem armastas ta mängida jalgpalli ja korvpalli, kuid selle õnnetuse tagajärjel tekkinud vigastused sundisid teda kontaktspordist loobuma ja jätsid ujumise ühena vähestest treenimisvõimalustest.

Burton on lõpetanud El Camino keskkooli. Ta tuli kümme korda harrastussportlaste liidu meistriks ja Los Angeleses asuvas California ülikoolis õppides viis korda NCAA meistriks. Burton oli ka neljakordne Pac-10 meister, ta aitas 1970. aastal tulla Bruinsil Pac-10 meistriks. Ta paigutati UCLA sportlaste kuulsuste halli kui tegelaskogu liige. Jaapanis Tokyos 1967. aastal toimunud universiaadil võitis ta kuldmedali 1500 meetri vabaltujumises, edestades venelast Semjon Belits-Geimanit.

Burton võitis Mehhikos 1968. aasta suveolümpiamängudel individuaalaladel kaks kuldmedalit: 400 meetri ja 1500 meetri vabaujumises. Neli aastat hiljem 1972. aasta suveolümpiamängudel Münchenis Saksamaal sai temast ainus ameeriklane, kes on kunagi korranud 1500 meetri vabaujumises kuldmedalivõitu ning ta püstitas selle käigus ka maailmarekordi. 1972. aasta kevadel diagnoositi Burtonil vitamiinipuudus ja enne USA olümpiakatsevõistlusi polnud veel olümpiavõistkond moodustatud. Olümpiakatsevõistlused toimusid Chicagos, Burtonil ei õnnestunud olümpiavõistkonda 400 vabaujumises ja 200 liblikujumises sisse saada. Katsete viimase päeval suutis ta kaheksandana finišeerida 1500 m vabaujumise finaali. Burton suudab meeskonda pääsemiseks lõpetada kolmandana (sel ajal võis riiki ujumises esindada kuni kolm sportlast ala kohta).

Müncheni mängudel üritas Burton kiiresti startida ja edestas alguses Austraalia ujuja Graham Windeatti, kuid too võttis õige pea eduseisu endale. Lõpuks edestas Burton finišis kehapikkusega Windeatti, lüües Rick DeMonti maailmarekordi ning võitis kuldmedali nii individuaalses kui ka võistkondlikus arvestuses.

Tema ajaloolist 1500 m olümpiavõidu kordamist Münchenis varjutasid Mark Spitzi esinemine neil mängudel ja päev pärast tema võitu toimunud terrorirünnak olümpiakülale.

Burton juhendas Montana osariigis Billingsis asuvat Seahawksi kohaliku YMCA-id kuni 2007. aastani. Ka tema tütar Loni on edukas ujuja. Ta on üks kahest ujujast, kes on individuaalvõistluses tulnud 12-kordseks NCAA meistriks.

1977. aastal valiti ta Rahvusvahelisse Ujumise Kuulsuste Halli (International Swimming Hall of Fame).

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]