Marija Hitrikova

Allikas: Vikipeedia

Marija Hitrikova (ukraina keeles Марія Володимирівна Хитрикова, vene keeles Мария Владимировна Хитрикова; 28. juuli 1990 Dnipropetrovsk (Dnipro) – 2. märts 2012 Elbrus[1]) oli Ukraina alpinist ja skyrunning'u tippsportlane.

Ta oli alpinismi imelaps.[1] 21-aastaselt oli ta mägironijana tõusnud kahe üle 8000 m kõrguse mäe tippu.

Skyrunning'us on ta tulnud aastatel 2009–2010 Elbruse nõlvadel peetud kolmel rahvusvahelistel võistlusel esikolmikusse.

2012. aastal oli ta Dniprovski rahvusülikooli 4. kursuse üliõpilane.

Alpinism[muuda | muuda lähteteksti]

Ta hakkas mägironimist harrastama väga noorelt. 12-aastaselt ronis ta Elbruse nõlval, 16-aastaselt jõudis ta seitsmetuhandelise Lenini tippu.[1]

Ta on tulnud Ukraina meistrivõistlustel alpinismis kõrgtõusude kategoorias kolmel korral esikolmikusse.

22. juulil 2011 tõusis ta koos Poola alpinisti Aleksandra Dzikiga Gasherbrum II (8034 m) tippu. Mõlema noore naismägironija karjääri jooksul oli see esimene kaheksatuhandeline.[2] Samal aastal tõusis ta veel teiselegi Gasherbrumi mäemassiivis asuvale kaheksatuhandelisele. Mõlemad tipputõusud sooritas 21-aastane alpinist lisahapnikku kasutamata. Selle saavutuse eest nomineeriti ta 2011. aastal Venemaa alpinismiauhinna Terasingel saamiseks (auhinna saajate ringi kuuluvad SRÜ riikide alpinistid).

Ta oli meistrikandidaat alpinismis.[1]

Edukad tipputõusud[muuda | muuda lähteteksti]

Hukkumine[muuda | muuda lähteteksti]

2012. aasta veebruaris-märtsis tegutses ta mägigiidina Elbrusel. Ta oli kolmest alpinistist koosneva grupi tõusujuht. 2. märtsil tipult laskumisel halvenenud ilmaoludes eksis grupp õigelt teelt ja jäi kadunuks 5200 meetri kõrgusel. Üks grupi liige õnnestus päästjatel elusalt alla tuua ööpäev hiljem. Marija Hitrikova surnukeha leiti hiljem 4700 meetri kõrguselt.[3][4]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Ka tema vanemad on alpinistid. Isa Vladimir Hitrikov võttis osa 1990. aastal NSV Liidu Lhotse ekspeditsioonist, ema Jelena Hitrikova on tõusnud kahele seitsmetuhandelisele.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]