Manakara

Allikas: Vikipeedia
Manakara
Raudteeülesõit Manakaras
Elanikke 36 000 (2005)

Koordinaadid 22° 9′ S, 48° 0′ E
Manakara (Madagaskar)
Manakara

Manakara on linn Madagaskaril Madagaskari saare idarannikul pealinnast Antananarivost 590 km kaugusel, Vatovavy Fitovinany piirkonna ja Manakaro-Atsimo maakonna keskus. Geograafilised koordinaadid on 22° 09' S, 48° 00' E.

Linnas elab hinnanguliselt üle 36 000 inimese[1]. Aastal 1975 oli elanike arv 19 768, aastal 1993 oli see 24 970.

Demograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Linn paikneb islamiusuliste antaimorode asualal, kuid sinna on sisse rännanud arvukalt antaisakasid, betsileosid, betsimisarakasid ja merinasid. Peale selle elab linnas hiinlasi ja eurooplasi. Sellepärast on linnas palju kirikuid, eriti luteri ja katoliku kirikuid.

Kuigi üldhariduskoolides õpetatav võõrkeel on prantsuse keel, oskavad ametnikud ja korrakaitsjad ka inglise keelt. Igapäevane keel on malagasi keelt. Liikluskultuur ja korrakaitse on väga heal tasemel. Lausnäppamist see aga ei takista.

Elanike seas on suur ülekaal naistel ja lastel. Lapsed on väga sportlikud. Meelisalaks on jalgpall. Tihti kogunevad lapsed enne kooli juba kell kuus hommikul jalgpalliplatsile. Peale eurooplaste linnas ülekaalulisi inimesi näha ei ole.

Kõigile elanikkonna klassidele on alati kättesaadav puhas joogivesi. Konservantidega toiduaineid praktiliselt ei tarbita. Kuigi mitmekülgse toidu puudust ei ole, tarbivad inimesed peamiselt ainult riisi ja linnuliha. Väga ühekülgse toitumise tõttu piirdub eluiga neljakümne aastaga. Mitmekülgset toitu saab aga mõnes kesklinna söögikohas ja linna hotellides. Alkohoolsete jookide tarbimist peaaegu ei esine. Vähesel määral juuakse pudeliõlu.

Tervishoid[muuda | muuda lähteteksti]

Haigustest esineb äärmiselt harva malaariat ja turistidelt on kingituseks saadud mõned sugulisel teel levivad haigused. Sealhulgas hepatiit. Muid nakkushaigusi ei esine. Peale hammaste väljalangemist ka muid terviserikkeid praktiliselt ei esine. Vaktsineerimist ei tunta. Immuniseerimiseks piisab puhtast veest ja puhtast toidust. Linnas on paar arsti, sealhulgas hambaarst. Apteeke ei ole tervel saarel.

Saar on väga kulla- ja vääriskivirikas, Suur osa naisi ja lapsi kannab kuldehteid.

Transport[muuda | muuda lähteteksti]

Ühiskondlik transport on esindatud rikša, velorikša ja motorikšaga. Velorikša maksab 25 eurosenti üks suund. Pikem sõit 50 eurosenti. 25 senti on kohalikus rahas 1000 ariaari. Raha on kohalikel inimestel maksevahendiks ainult linnades. Väiksemates asulates ja maapiirkondades arveldatakse kullas.

Kui 1936 valmis Manakarat Fianarantsoaga ühendav raudtee FCE, sai linnast ümberlaadimiskoht tähtsa sadamaga. Sõit kestab sõiduplaani järgi 9 tundi, tegelikult kuni 12 tundi. Tänaseks on sadam ja sadamahooned lagunenud. Manakara jõge ületav sild on kokku kukkunud. Jõge ületatakse ajutisel pontoonsillal. Alles on jäänud pisike kaluriküla Manakara jõe suudmealal. Turistidele mõeldud hooned on lagunenud. Bangalod on räämas ja nende rendihinnad on ebaloomulikult kõrged. Siiski on rannapiirkonnas üks basseiniga hotell ja paar heal tasemel hotellikest linnas.

Linnaga on rongiühendus. Bussiühendus pealinnaga toimub vett mittepidavate ukse ja akendega väikebussidega öösel läbi vihmasadude. Bussile saamiseks peab mitu päeva ette registreerima. Pealinna transpordisõlmedes on omal käel seiklemine küllaltki riskantne.

Linnast põhja pool on Manakara lennujaam, kust Air Madagaskari lennud viivad Fianarantsoasse ja Tolagnarosse.

Manakarat ühendab piirkondliku keskuse Toamasinaga kanal, mida mööda käib elav kaubavahetus.

Mööda rannikut kulgeb riikliku tähtsusega maantee.

Linnaosad[muuda | muuda lähteteksti]

Manakaras on kaks linnaosa, lõunas Tanambato ja põhjas Manakare Be. Neid lahutab Canal des Pangalanes. Tanambato on liiklussõlm ja kauplemiskoht, Manakare Be on jõukate linnaosa.

Ilmastik[muuda | muuda lähteteksti]

Keskmine õhutemperatuur on 27 kraadi.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]